FRA SAMME UTVIKLINGSLAG: Patrick Konrad, Julian Alaphilippe og Maximilian Schachmann har alle bakgrunn fra det samme talentlaget. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Denne trioen kommer alle fra samme prestisjeprosjekt

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 18.04.18 21:13

Ryttere fra Quick-Steps tidligere utviklingslag preget Flèche Wallonne.

(procycling.no): I 2011 kjøpte den tsjekkiske milliardæren Zdenek Bakala seg inn i Quick Step, med en eierandel på 70 prosent. Bakalas investering sørget for å lette på lagets sjef, Patrick Lefevre, sine økonomiske bekymringer og ble på mange måter katalystaroren for det dominante laget Quick-Step Floors i dag er.

Hver eneste sesong siden 2013 har det belgiske laget vært verdens mestvinnende og ligger godt an til å gjøre det samme i år, etter å ha innkassert 25 seire allerede – ti mer enn Team Sky på andreplass.

Foran 2013-sesongen ble også Etixx-IHNed etablert med det norske brødreparet Daniel og Markus Hoelgaard ombord. Bak laget stod Lefevre og Bakala, og laget skulle fungere som et farmerlag for Omega Pharma-Quick Step.

Laget hadde svært profesjonell drift ifølge brødreparet, og Bakala og Lefevre ransaket markedet for talenter til prestisjeprosjektet.

Blant rytterne som ble hentet – og som senere ble profesjonelle – er Julian Alaphilippe, Patrick Konrad, Karel Hnik, Florian Sénéchal, Petr Vakoc, Louis Verhelst, Samuel Spokes og Lukasz Wisniowski.

Enorm proffavkastning

Laget holdt det gående i fire sesonger, som Etixx i 2014, AWT-GreenWay i 2015 og Klein Constantia i 2016 – lagets siste sesong.

I løpet av de årene var Rémi Cavagna, Jérémy Lecroq, Enric Mas, Jhonatan Narvaez, Hamish Schreurs, Frantisek Sisr, Nuno Bico, Erik Baška, Rayanne Bouhanni, Ivan Garcia Cortina, Maximilian Schachmann, Przemysław Kasperkiewicz, Michal Schlegel, Álvaro Cuadros og Jan Hirt innom laget, og de tok senere steget ut i proffrekkene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

DRO TIDLIG UT: Markus og Daniel Hoelgaard tok steget ut i Europa i 2013 med prestisjeprosjektet Etixx-IHNed, som skulle operere som et farmerlag for Quick Step.

Alaphilippe, Sénéchal, Vakoc, Cavagna, Mas, Schachmann og Narvaez utgjør i dag en ung, fremadstormende armada for Quick-Step Floors, mens Daniel Hoelgaard (FDJ), Bico (Movistar), Garcia Cortina (Bahrain-Merida), Baška og Konrad (BORA-hansgrohe), Wisniowski (Team Sky) og Hirt (Astana) sykler alle også på World Tour-nivå.

Totalt produserte utviklingslaget 24 ryttere som ble profesjonelle og nesten alle er fremdeles aktive på minimum kontinentalnivå, majoriteten på enten prokontinental- eller World Tour-lag.

Tung talentsatsning

Mye av årsaken til at så mange fra laget har blitt profesjonelle er naturligvis kompleks. Bak ligger naturligvis penger – kapasiteten til å finne talentene – og så klart selve talentene – fysiske, taktiske og tekniske ferdigheter – og forvaltningen av de.

Mannen som skal ha mye av æren er talentspeider Joxean «Matxin» Fernández. Da flere storlag lå langflate etter Kristoffer Halvorsen i 2016 – deriblant Quick-Step – snakket procycling.no med Fernández, som fortalte om jobben som ble lagt ned i løpet av årene talentlaget eksisterte.

LES OGSÅ: – Et vanvittig luksusproblem

– Jobben som ble lagt ned var vellykket. Etixx-IHNed var blant de beste talentlagene i verden, og flere av disse navnene finner du igjen i Etixx-Quick Step i dag. Det er jobben som ble gjort noen år tilbake i tid som gjør at framtida vår ser lys ut nå, påpeker talentspeider Joxean «Matxin» Fernández  overfor procycling.no.

Nå har spanjolen en sentral rolle som speider for Quick-Step Floors, men jobber også med testing og analyse med Bakala Academy, som er oppkalt etter Quick-Step-eieren. Akademiet ligger i Leuven i Belgia og man tar inn talenter her for å teste dem.

Seieren alle har ventet på

Å peke ut hvilke av rytterne som er det største talentet som har kommet ut av satsningen er kanskje ikke så enkelt, men den som har prestert best så langt er utvilsomt Julian Alaphilippe.

«Loulou» har allerede etablert seg som en potensiell monumentvinner og onsdag tok han karrierens største seier, da han endelig maktet å vippe Alejandro Valverde av Flèche Wallonne-tronen.

Tidligere hadde han to andreplasser fra rittet. Bare 22 år gammel presenterte han seg for alvor da han ble nummer to bak Valverde i 2015, og fulgte opp prestasjonen i 2016, da også bak Valverde – som tok sin tredje seier på rad (i rekken av totalt fire).

Nummer to ble han også i Liège-Bastogne-Liège i 2015, bak samme mann, mens han tok tredjeplass i Milano-Sanremo i 2017, før han fikk Ardenner-kampanjen spolert av en kneskade noen uker senere.

For de aller fleste har det bare vært et tidsspørsmål om når den første, store seieren kom i et endagsritt.

– Ja, de rittene er skreddersydde for ham. At han skulle gjøre dette så tidlig, det hadde jeg aldri trodd, sa tidligere lagkamerat Daniel Hoelgaard til procycling.no tilbake i 2015.

(artikkelen fortsetter under bildet)

TIL TOPPS: Julian Alaphilippe erobret Mur de Huy, foran Ardenner-kongen Alejandro Valverde. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Etter en strålende vårsesong, som startet med etappeseier i etapperittet Colombia Oro y Paz i januar, har 25-åringen vist stabilt god form, før han eksploderte med to etappeseire i starten av April i Baskerland rundt. Franskmannen virket utrettelig, før han falmet noe utover i rittet, grunnet sykdom.

Etter syvendeplass i søndagens Amstel Gold Race viste han onsdag sin ekstreme eksplosivitet opp Mur de Huy, i det enkelte omtaler som en perfekt bakke for ham.

– Jeg har vært på podiet to ganger i dette rittet. Den første gangen, for tre år siden, var jeg overrasket. Den andre gangen var jeg frustrert, men jeg tok resultatet som en bekreftelse. Jeg trodd på meg selv hele veien og jobbet hardt for å lande en seier i en klassiker. Laget var ekstraordinært, beskyttet og holdt meg i en god posisjon, så jeg vil si takk til de for hjelpen deres. Alt var perfekt i dag og nå vil jeg feire denne fantastiske prestasjonen, sier Alaphilippe i en pressemelding fra Quick-Step Floors.

Ledet lagets hardkjør mot Valverde

Mens Alaphilippe tok mesteparten av oppmerksomheten til journalister og fans onsdag, var det to andre, tidligere ryttere fra Lefevre og Bakalas utviklingslag som også stod for flotte prestasjoner.

Sammen med Alaphilippe i 2013 syklet Patrick Konrad. Mens franskmannen gikk videre til Omega Pharma-Quick Step i 2014, valgte Konrad å fortsette utviklingen mot de profesjonelle rekkene i hjemlige trakter, hos det østerrikske kontinentallaget Team Gourmetfein Simplon Wels (nå Team Felbermayr Simplon Wels), før han ble stagiare hos Team NetApp-Endura samme år – hvor han sikret proffkontrakten hos laget som i dag er BORA-hansgrohe.

Konrad har vært regnet som et stort klatretalent lenge og tok blant annet en tredjeplass sammenlagt i ungdommens Tour de France, Tour de l’Avenir i 2013.

26-åringen har de siste årene hengt godt med i Ardenner-klassikerne, men tok i dag sin beste plassering da han syklet inn til en tiendeplass på toppen av Mur de Huy. Laget viste ham tiltro inn mot finalen og var godt synlige i finalen, med angrep fra blant andre Emanuel Buchmann og var svært aktive i fronten av rittet, med målsetning om å isolere Alejandro Valverde.

– Jeg er fornøyd med resultatet mitt i dag. Laget jobbet virkelig hardt sammen og leverte en sterk prestasjon. Vi kunne realisere planene våre og legge litt press på de andre lagene med angrepene våre.

Animerte rittet

Den andre rytteren var Maximilian Schachmann, som syklet for utviklingslaget i 2015 og 2016. Tyskeren har allerede vist sin styrke denne sesongen med å vinne en etappe i Volta a Catalunya og var igjen overbevisende i finalen av Flèche Wallonne.

Da rittet tok fyr med drøyt 50 kilometer til mål var Schachmann med på notene, da blant andre Vincenzo Nibali angrep og en 24-mannsgruppe gikk avgårde.

Da det skjedde nok en utskillelse gikk han på ny avgårde sammen med Nibali, Anthony Roux, Cesare Benedetti, Tanel Kangert og Jack Haig. Gruppen den holdt god stand inn mot avslutningen opp Mur de Huy og etter å ha vært over nest siste bakke, Côte de Cherave, slet han seg løs sammen med Haig.

De fleste forventet nok at forsøket skulle bli nøytralisert ganske rakst opp Muren, men Quick-Step Floors-rytteren kjørt fra Haig i bunnen og holdt det gående. Ikke før på de siste par hundre meterne kom de store kanonene forbi ham.

Tyskeren holdt det gående opp den siste biten og maktet å slite seg inn til en åttendeplass, en heroisk prestasjon etter å ha ligget foran feltet i finalen.

https://twitter.com/MaxSchachmann/status/986630554903826432

Tagget med: , , , , , , , ,

Les også disse