Prøv Procycling Pluss idag

ENDELIG: Kristoffer Halvorsen fikk seieren han ønsket seg fra Tour of Norway under siste etappe i Hønefoss. Sørlendingen mener rittet har vært veldig viktig for norske ryttere de siste åra. FOTO: Luc Claessen/Getty Images

– Tour of Norway hadde blitt et vanvittig bra løp

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 19.12.19 15:27

Del på    

Kristoffer Halvorsen står igjen som foreløpig siste etappevinner.

(procycling.no): Brua skalv i Hønefoss da Kristoffer Halvorsen endelig gikk seirende ut av spurtduellen mot Cees Bol og Alexander Kristoff under årets Tour of Norway.

– JAAAAAAAAAA!, runget utover mens 23-åringen strakk armen over hodet.

Noen dager i forveien opplevde sørlendingen å bli slått av Álvaro Hodeg i Mandal. I hjembyen Kristiansand var det folkefest. Dessverre tok kreftene slutt før Edvald Boasson Hagen så sitt snitt til å stikke av med seieren etter et solostunt i to akter.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Der det har vært aller beste trøkk var i Kristiansand. Jeg tror det er Tour of Norway-etappen som har fått flest folk til å komme å se på, sier Kristoffer Halvorsen til procycling.no.

Men triumfen den 2. juni i år, totalt sett hans andre for Team Ineos, kan du aldri ta ifra ham. Man skal heller ikke undervurdere viktigheten av den for en spurter som blir målt etter hvor han havner på resultatlistene etter hver eneste massespurt han involverer seg i.

– Ser du hvem som var med i det feltet, og hvem jeg syklet imot, så er det liten tvil om at Tour of Norway har blitt et vanvittig bra løp. Hadde de greid å finansiere neste års utgave, tror jeg de kunne ha fått inn enda flere toppryttere på grunn av Tour of California (har også et hvileår i 2020, vår anm.), sier han.

Kunne lokket til seg enda flere stjerner

Tidligere på dagen har EF Education First-rytteren avsluttet sin siste dag på samling i Girona. I forbifarten plukket han opp den triste nyheten om at Tour of Norway ikke har det økonomiske fundamentet på plass for å stable neste års utgave på beina.

– Du står foreløpig igjen som tidenes siste etappevinner av Tour of Norway?

– Ja, jeg håper ikke det ender med det, men du vet jo aldri. Det var litt synd at de ikke fikk pengene på plass. Løpet har blitt bedre og bedre. Det var seks etapper i år og veldig bra deltakelse, mener han.

Avlyser neste års Tour of Norway

Halvorsen har sin bakgrunn fra Joker Fuel of Norway. Laget blant andre Birger Hungerholdt har vært med på å styre fra starten. I 2016 debuterte Halvorsen i 2HC.-rittet, og ble blant annet nummer seks under den krevende avslutninga i Sarpsborg.

– Det var det største løpet jeg syklet i 2016. Hver etappe var kald og det var tøft nok bare å komme seg igjennom, sier han.

I 2017 husker du kanskje at den uredde sørlendingen presset Dylan Groenewegen hele veien inn til målstreken i Brumunddal.

– Kjempeviktig

Året etter gjentok historien seg langs Mjøsas bredd. Gronewegen vant, Alan Banaszek ble nummer to – mens Halvorsen – den gangen proff hos Team Sky – måtte ta til takke med tredjeplassen.

Tour of Norway har utvilsomt preget karriereutvikling til nordmannen som ble U23-verdensmester i Doha alt i 2016. Fra de første årene, da ting foregikk i et avskrekkende høyt tempo – var det en fullblods WorldTour-rytter som vendte tilbake denne sesongen.

Da ble det også seier.

– Hva har Tour of Norway betydd for norske ryttere?

– Det har utvilsomt vært kjempeviktig. Det er der du får sykle fem dager på rad. Det er skikkelige etapper og du møter god motstand. Det er ofte der man for første gang får et innblikk i hvordan det er å sykle ute i Europa. Alle årene jeg har vært med har nivået vært veldig høyt på det rittet, forteller Halvorsen.

– Har du tro på at rittet vender tilbake på kalenderen i 2021?

– Skal jeg være helt ærlig, så har jeg ikke så mye tro på det. Jeg håper veldig på at de greier det. De har jobbet med 2020-utgaven såpass lenge nå, at de burde ha sett dette komme. Jeg vet ikke om det blir noe enklere å få tak i sponsorer foran 2021-utgaven, men vi kan jo håpe.

Mange nordmenn i Giro d’Italia

Nå har han vokst seg moden for en enda større oppgave. I mai tar han fatt på sin første Grand Tour.

Les også: Halvorsen sikter fokus: Bedre å være god på én ting

Da venter Giro d’Italia. Dit skal også Alexander Kristoff, Carl Fredrik Hagen og trolig også Amund Grøndahl Jansen.

For rytterne som ikke legger turen innom tempoåpningen i Budapest, er det færre alternativer uten både Tour of Norway og Tour of California.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Vegard Stake Laengen fortalte procycling.no nylig at Tour of Norway egentlig sto på programmet hans. Hvis ikke kommer han til å dra på treningsleir i den perioden.

Edvald Boasson Hagen er opptatt med Tour of Japan fra 17.-24. mai. NTT Pro Cycling har fått japansk sponsor, noe som forklarer den økte oppmerksomheten mot det asiatiske markedet.

Tagget med: , ,

Les også disse