Prøv Procycling Pluss idag

Tim de Waele/Getty Images

Slik blir Tour de France 2019

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 25.10.18 12:14

Del på    

Neste års etapper offentliggjort.

(procycling.no): Løypene for Tour de France 2019 (6.juli-28.juli) ble avdekket foran et fullsatt Palais des Congrès i Paris torsdag. Den årlige presentasjonen trakk frem målgangen på det tradisjonsrike fjellet Tourmalet, Europas høyeste vei på col du Iseran, og en ekstra bratt og spesiell finale på Planche des Belles Filles som de store overskriftene ved neste års trasé. 

Allerede kjent før torsdagens avduking var den 106. utgavens Grand Départ i Brussel. 50 år etter Eddy Merckx’ første av totalt fem Tour de France-seire i 1969, kommer verdens største sykkelritt til den belgiske hovedstaden for å jubilere landets mestvinnende rytter gjennom tidene. 100 års jubileet til den gule trøyen skjer også i 2019, og sammenfaller passende nok med markeringen av Merckx som har rekorden for flest antall dager i ledertrøyen (96).

  • 7 flate etapper
  • 5 mellomkuperte etapper
  • 7 fjelletapper og 5 etapper med toppfinish: La Planche des Belles Filles, Tourmalet, Foix Prat d’Albis, Tignes, Val Thorens
  • 1 individuell tempo
  • 1 lagtempo
  • 2 hviledager

Starten i Belgia består av tre etapper og åpner med en flat etappe fra og til Brussel på 192 kilometer, der massespurt vil være et sannsynlig utfall. Selv om den legendariske brosteinsbakken Muur van Geraardsbergen krysses tidlig på den denne etappen, vil nok den gule trøyen falle på skuldrene til en spurter.

Etappe 2 er en 28 kilometer lang langtempo, før etappen fra Binche (Belgia) til Epernay sender feltet inn i Frankrike før første gang i 2019. Både denne tredje etappen, og etappe 4 til Nancy, dukes til med profiler for spurterne og klassikerryttere.

Vogesene 

Feltet peker nese mot Vogesene hvor det virkelig drar seg til med etappe 6 til La Planche des Belles Filles. Chris Froome, Vincenzo Nibali og senest Fabio Aru har alle vunnet her tidligere. Denne gang med en ny vei opp der stigningsgradienten bikker hele 24 prosent. For å gjøre tingene enda hardere, har arrangøren sett seg ut en grusvei, som ganske sikkert vil overrumple en og annen favoritt.

Slutten av første uke går mot slutten med målgang i Brioude på den åttende etappen. Før finalen i hjembyen til den franske favoritten Romain Bardet, må feltet forsere den kneblende 1.kategorien col du Béal.

Pyreneene

Etter hviledagen i Albi går feltet i mål i Toulouse på etappe 11. Etappe 12 ender i Bagnères-de-Bigorre etter å ha krysset over col de Peyresourde og Hourquette d’Ancizan – to massive 1.kategorier i Pyreneene.

Den 13. etappen er rittets eneste individuelle tempo, en 27 kilometer lang etappe med lettkupert terreng.

Dagen etter ligger alt til rette for en skikkelig klassiker med målgangen på col du Tourmalet på 2119 meters høyde. Col du Soulor figurerer også på denne 14. etappen.

En ny tøff dag venter på etappe 15 med målgang til Prat d’Albis, like ved Foix. I tillegg til den tolv kilometer lange klatringen til mål, mørnes rytterne med col de Montségur, Port de Lers og Mur de Peguère (maks 18 prosent) inn mot finalen. Denne kraftprøven kommer dagen før rittets andre og siste hviledag.

Alpene

Etappe 18 til Valloire tråkker opp historiske spor med ikoniske topper som col du Vars, col d’Izoard og col du Galibier. Dagens siste HC-kategori forseres fra Briançon før en lang utforkjøring ned til mål.

Det 2633 meter høye Galibier skal overskygges dagen etter. Den 19. etappen krysser nemlig over mektige col de I’seran, som strekker seg til 2761 meter, før en lang utforkjøring og en seks kilometer knekker opp til mål i Tignes stetter punktum for et strabasiøs dag.

Kampen om den gule trøyen vil forhåpentligvis være i livet på denne 20. etappen. Dagen før Paris venter den langdryge, 30 kilometer lange klatringen til Val Thorens, en slak og uendelig lang HC-kategori. En rekke tøffe, kategoriserte stigninger tidlig på etappen, kan duke for en eksplosiv start på dagen, før en langvarig finale tar form i Tourens siste fjell. Cormet de Roselend og Côte de Longefoy sykles på vei mot Val Thornes.

Tour de France 2019 (6.juli-28.juli)

1 etappe Brussel – Brussel 192 km
2 etappe Brussel – Brussel (lagtempo) 27 km
3 etappe Binche – Epernay 214 km
4 etappe Reims – Nancy 215 km
5 etappe Saint-Dié-des-Vosges – Colmar 169 km
6 etappe Mulhouse – Planche des Belles Filles 157 km
7 etappe Belfort – Chalon-sur-Saône 230 km
8 etappe Mâcon – Saint-Etienne 199 km
9 etappe Saint-Etienne – Brioude 170 km
10 etappe Saint-Flour – Albi 218 km
Hviledag i Albi
11 etappe Albi – Toulouse 167 km
12 etappe Toulouse – Bagnères-de-Bigorre 202 km
13 etappe Pau – Pau (tempo) 27 km
14 etappe Tarbes – Tourmalet 117 km
15 etappe Limoux – Foix (Prat d’Albis) 185 km
Hviledag i Nîmes
16 etappe Nîmes – Nîmes 177 km
17 etappe Pont du Gard – Gap 206 km
18 etappe Embrun – Valloire 207 km
19 etappe Saint-Jean-du-Maurinne – Tignes 123 km
20 etappe Albertville – Val Thornes 131 km
21 etappe Rambouillet – Paris Champs-Élysées 127 km

Tagget med: , , ,

Les også disse