Prøv Procycling Pluss idag

NYTTIG TRENING: Boasson Hagen brukte tempoetappene i Tour de France som trening til OL. Nordmannen drømmer om en topp ti plassering under de olympiske lekene i Rio. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

NYTTIG TRENING: Boasson Hagen brukte tempoetappene i Tour de France som trening til OL. Nordmannen drømmer om en topp ti plassering under de olympiske lekene i Rio. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Tour-fornøyd Boasson Hagen skifter fokus mot OL

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 25.07.16 18:09

Del på    

– Han er en joker, sier treneren.

Med 4.plass på Champs-Élysées avsluttet Edvald Boasson Hagen sitt sjette Tour de France søndag. I lagkamerat Mark Cavendish sitt fravær var nordmannen oppgradert til hovedspurter hos Dimension Data og sto med muligheten til å skaffe seg toppresultatet som manglet fra årets ritt.

– Jeg fikk god hjelp av Bernhard Eisel helt frem til siste sving, men så mistet jeg hjulet jeg skulle ha. Sagan tok hjulet til (etappevinner André) Greipel og da ble som det ble, sier Boasson Hagen – noe skuffet, men samtidig fornøyd med årets Tour de France, en utgave som har vært en eneste stor opptur for det sørafrikanske WorldTour-laget.

Cavendish dominerte spurterne, med god hjelp fra blant andre Boasson Hagen, og vant hele fire etapper. Bruddspesialisten Steve Cummings slo til for andre året på rad og vant etappen til Lac de Payolle med et imponerende soloraid over Col d´Aspin. Selv ble Boasson Hagen noe kvestet i en krasj på åpningsetappen, men 29-årngen myknet til etter første hviledag.

Fra et stjernespekket brudd på etappen til Revel kjempet rudsbygdingen om seier helt til oppløpet, der han i spurten ble hindret av Greg Van Avermaet og slått av Michael Matthews og Peter Sagan. Inn mot den kuperte finalen i Bern satt han i tet, men ble igjen sperret, denne gang av en opptrekker på vei bakover i feltet. Den norske mesteren innrømmet sine feiltrinn etterpå.

– Plasseringene og måten han opptrer på, er ikke det samme som Sagan og Kristoff, de har intuisjonen. Edvald havner litt mer i bakleksen og blir sperret en del ganger. Det må vi bli bedre på og jobbe videre med. Han må bli bedre til å lese spillet i spurten, sier treneren hans Fredrik Mohn – mens han oppsummerer Boasson Hagens Tour.

– Skaden og velten på første etappe gjorde jo at han gikk glipp av en god mulighet (på etappe to til Cherbourg). Han kjente det litt i rygg og ribbein, sier Mohn – som innrømmer at skaden sto i veien for at Boasson Hagen kunne innkassere på sin gode form fra vårsesongen, der han tok 5.plass i Paris-Roubaix, etappeseiere i Qatar, Oman, Tour of Norway og Critérium du Dauphine, samt to NM-gull).

– Tempoetappene ble god trening før tempoen i OL. Han får kjørt to harde økter på temposykkelen. Han kjørte ikke maks. Det gjør man ikke i etapperitt, så lenge man ikke kjemper om seier sammenlagt. Man han kjørte så fort som var forsvarlig, fortsetter Mohn – som fulgte rittets to første uker sammen med laget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STJERNEBRUDD: Boasson Hagen, Sagan, Matthews, Van Avermaet blant andre gjorde det avgjørende bruddet på etappe 10 til en eksklusiv affære. FOTO: EPA/YOAN VALAT

STJERNEBRUDD: Boasson Hagen, Sagan, Matthews, Van Avermaet blant andre gjorde det avgjørende bruddet på etappe 10 til en eksklusiv affære. FOTO: EPA/YOAN VALAT

Post-Tour
Hvis Tour de France var god trening, har det ikke manglet på intensitet i Boasson Hagens olympiske oppkjøring, tross friheten han fikk til å ta det så rolig som mulig på de to siste Alpe-etappene. Ifølge Mohn var det aldri aktuelt å bryte i tiden omkring andre hviledag, likesom Mark Cavendish og Fabian Cancellara gjorde før avreise Rio.

– Å velge bort Tour de France, eller å stå av, var aldri aktuelt. Han har lyst å være der. Cavendish skal kjøre bane i OL, mens Edvald skal holde seg til landeveien. Treningen man skal gjøre hjemme, kan like gjerne gjøres i rittet, så lenge det er kontrollert. Han har kommet seg godt igjennom dette. Også handler det om å gjøre en jobb for laget. Også handler det om gleden for jobben sin. Edvald har jo lyst å fullføre, sier Mohn.

– Edvald har vist tidligere at han presterer bra etter å ha fullført Tour de France. Vi har gode erfaringer med akkurat det, i Eneco Tour blant annet. Etter halvannen uke er han «fit for fight» igjen.

Boasson Hagens evne til å prestere post-Tour er allerede godt dokumentert. Senest i 2015 vant han en etappe i Post Danmark Rundt to uker etter paraden på Champs-Élysées. I 2012 bokførte han seg sterk en 13.plass på OL-tempoen i London, før han fulgte opp med 5.plass Vattenfall Cyclassic og seier i GP Plouay. I ukene etter 2011-Touren herjet han i Eneco Tour med både etappe- og sammenlagtseier. Gnistrende form demonstrerte han også etter Tour-debuten året før, i form av seier i Dutch Food Valley Classic og seks topp10-plasseringer i Eneco Tour.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LONDON-OL: Boasson Hagen triller inn på Hampton Court Palace under lekene i 2012. Nordmannen ble 13.mann på tempoen. I Rio vil han komme seg inn blant de ti beste. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

LONDON-OL: Boasson Hagen triller inn på Hampton Court Palace under lekene i 2012. Nordmannen ble 13.mann på tempoen. I Rio vil han komme seg inn blant de ti beste. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

OL
Frem mot avreise Rio skal Boasson Hagen gjennomføre litt styrketrening og for det meste rolige, korte økter på sykkelen. Hovedmålet med perioden blir å trappe ned og samle overskudd, sier Mohn. Allerede 6. august står den olympiske fellesstarten for tur. Enkeltstarten er fire dager senere.

– Drømmen hans på tempoen er en topp ti. Pallen er som gull å regne. Det er spennende med tempo, plutselig er det en eller flere stjerner som ikke har dagen, sier Mohn – som er optimistisk på elevens vegne tross kronglete forberedelser.  

– Edvald uttalte veldig tidlig at han ville satse mot denne tempoen. Men nå har vi ikke fått gjort all jobben vi ønsket. Han ble syk etter Tour of Norway, men han ble også syk etter (Critérium du) Dauphiné. Dermed har mye tempotrening gått bort i sykdom. Men så var han god i NM og har gjort gode tempoer i touren.

Lars Petter Nordhaug blir trolig Norges sterkeste kort under den kuperte fellesstarten i Rio. I motsetning til Boasson Hagen, som har ladet opp med konkurranse, har resten av OL-troppen lagt oppkjøringen til Livigno i form av et tre uker langt høydeopphold.

– Jeg vet at Olympiatoppen har tro på høydeopplegget og de har flinke folk på området. Det er ambisiøst. Det blir spennende å se hvordan de (rytterne) reagerer. Norge har iallfall én med rittopplegg (Boasson Hagen) og én med høydeopplegg (Nordhaug), så får vi se hvem som er best, sier Mohn.

– Edvald vil nok kjøre sitt eget løp og har nok ingen hjelperytterrolle. En fri rolle, avslutter bergenseren.

Tagget med: , , ,

Les også disse