BLE IKKE MED PÅ VINNERLAGET: Tadej Pogacar vant årets Tour de France. Men Sven Erik Bystrøm kom seg aldri med på UAE-laget som reiste ned til Nice foran oppstarten den 29. august. FOTO: Alex Broadway, ASO

Tour de France-sjokket: – Jeg tror jeg drømmer

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 19.09.20 18:13

Del på    

21-åringen vant Tour de France sammenlagt etter knockout!

(procycling.no): 57 sekunder hadde Primoz Roglic å gå på til Tadej Pogacar foran klatretempoen opp til La Planche des Belles Filles. Utrolig nok endte det opp med at han tapte 1 minutt og 56 sekunder til sin 21 år gamle utfordrer.

procycling.no (+): Kristoff fulgte dramaet via konas Snapchat

UAE-Team Emirates-rytteren vant dermed Tour de France sammenlagt.

– Jeg tror jeg drømmer. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er utrolig, sa Tadej Pogacar i TV-intervjuet før det ble avbrutt og han ga en klem til en hoderystende Primoz Roglic.

– Jeg er skikkelig stolt av laget. De har gjort en utrolig innsats. Vi har drømt om dette fra starten, og nå har vi oppnådd dette. Det er helt utrolig, fortsatte Pogacar.

Gul kollaps

Roglic ble til slutt andremann sammenlagt etter kollapsen i løpet av de siste 5,9 kilometerne. Miguel Ángel López hadde også en forferdelig dårlig dag, og tapte tredjeplassen til Richie Porte.

VIDEO: Se den ville avslutninga her:

Også for Richard Carapaz ble det en dårlig dag. Ecuadorianeren kunne holde fullt fokus på bakken opp mot mål, men kom altfor sent sammenliknet med de beste.

Dermed gikk det tre trøyer i retning Pogacar: Den hvite, polkadotten og den gule ledertrøya.

Tadej Pogacar er vinneren av Tour de France 2020, folkens! 59 sekunder foran Roglic.

– Drømmen min var bare å være med i touren, avsluttet 21-åringen.

Roglic: – Han fortjener det

Etter en stund tok også Primoz Roglic den tunge runden med pressen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Primoz Roglic

KUNNE IKKE TRO DET: Hele forspranget smuldret opp for Primoz Roglic, og deretter røyk hele Tour de France-seieren. FOTO: Alex Broadway/ASO

– Du ønsker deg alltid det beste resultatet. Jeg ga alt jeg hadde, men det var opplagt ikke bra nok.

– Jeg kan være fornøyd med resultatet og måten vi kjørte på her nede. Vi får heller prøve å ta med oss noe positivt, sa Roglic i et intervju vist på TV 2 Sporten.

– Var det overraskende at Pogacar skulle overta tronen din allerede nå? ble han spurt.

– Han er et utrolig stort talent. Uansett hvor gammel han er, så fortjener han.

PS: Pogacar er den yngste Tour de France-vinneren siden Henri Cornet vant touren som 19-åring tilbake i 1904.

Les referat under resultatene!

SLIK GIKK DET TIL:

Det var to ting som skulle avgjøres på den 20.-etappen av årets Tour de France. Først, og naturlig nok viktigst, hvem som vant rittet sammenlagt. Det skulle avgjøres over 36,2 kilometer.

Men også hvem som syklet de siste 5,9 kilometerne opp til La Planche des Belles Filles raskest. Der lå det nemlig ti klatrepoeng og ventet på toppen, noe som kunne avgjøre om Richard Carapaz ville beholde trøya i duellen mot Tadej Pogacar og Primoz Roglic.

Ettersom de to førstnevnte hadde blikket stivt festet mot sammendraget, hadde ecuadorianeren naturlig nok et stort fortrinn mot de andre to.

Blant de tidlig startende var det Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) som pekte seg ut i positiv forstand. Den regjerende, franske tempomesteren satte beste etappetid, mens David De La Cruz (UAE-Team Emirates) kom inn bak Cavagna, men likevel hadde kjørt bakken 13 sekunder raskere enn ham.

Van Aert mobiliserte enormt

Beste etappetid sto helt til vidunderbarnet Wout Van Aert klatret seg opp til La Planche des Belles Filles. 26-åringen som mange mener er den store favoritten til VM-gull i Imola neste helg, hadde disponert perfekt og kjørte hele 28 sekunder raskere enn franskmannen.

Richie Porte syklet også styggfort for Trek-Segafredo. Australieren var ute etter tredjeplassen til Miguel Ángel López i sammendraget, og hadde tapt 40 sekunder av forspranget på 1 minutt og 39 sekunder før start.

Bak begynte også de store sammenlagtkandidatene å røre på seg. Tadej Pogacar var bare 16 sekunder bak Cavagna ved det første passeringspunktet, og kjørte inn til tredje beste tid. Ifølge GPS-målinger hadde han åpnet 13 sekunder sterkere enn Primoz Roglic.

Pogacar fortsatte sjokkåpning

Tom Dumoulin gjorde som under VM i Bergen i 2017, han syklet på temposykkel hele veien opp til toppen. Det så ut til å være en dårlig idé, all den tid han angivelig tapte mye tid sammenliknet med Van Aert opp den siste bakken.

Lengre ned i dalen fortsatte den negative trenden for Roglic i duellen mot Pogacar. GPS-målingen fortalte oss at 28 sekunder av forspranget på 57 sekunder var tapt.

Dumoulin kom til mål kun ti sekunder kjappere enn Van Aert. I tillegg kom Carapaz – som kun hadde fokusert på de siste 5,9 kilometerne – inn til en oppsiktsvekkende svak tid, og kun slo kloa i fire klatrepoeng før de største kanonene var på toppen.

Porte avsluttet strålende, men var et halvt sekund bak å straffe tida til Dumoulin. Han hadde dog distansert Miguel Ángel López.

Kun Roglic kunne stanse Pogacar

Det store dramaet var selvsagt blant de to siste startende. GPS-målingene viste at Roglic hadde tapt hele forspranget på 57 sekunder – og mer til.

Slik stillingen var akkurat nå, hadde Pogacar kontroll på hvit, polkadott og gul trøye! Hvem hadde trodd det før dagens etappe?

På toppen var lagkameratene til Roglic, Tom Dumoulin og Wout Van Aert sjokkert, da de så Pogacar kjøre inn til en tid som var hele 1 minutt og 21 sekunder BEDRE enn Dumoulins tid!

Det var en fullstendig knust Roglic som kom inn til målområdet. Han hadde tapt hele 1:56 til Pogacar, og endte dermed på andreplass sammenlagt.

López endte opp med å falle til sjetteplass i sammendraget. Han ble passert av Porte, Landa og Enric Mas.

Tagget med: ,

Les også disse