VENNER: Geraint Thomas og Chris Froome sier de har et godt forhold

HVA NÅ? Team Sky mangler sponsor etter 2019. FOTO: Tim De Waele/Getty Images

Team Sky kan reddes av kinesisk storsatsing

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 15.12.18 14:26

Del på    

– Ser seriøst på mulighetene, sier direktøren til Global Cycling Project.

(procycling.no): Administrerende direktør for den storstilte kinesiske sykkelsatsingen Global Cycling Project, Tim Kay, legger ikke skjul på ønske om å realisere prosjektet ved å overta Team Sky når det britiske TV-selskapet avslutter sitt sponsorat ved sesongslutt 2019. 

Kay jobber for tiden med å bygge opp et kinesisk WorldTour-lag som skal rulle ut på landeveien i 2020. Laget skal være tilknyttet det kinesiske forbundet, men direktøren tror ikke denne organiseringen står i veien for en overtakelse av den nåværende strukturen til Team Sky.

– Dette er ikke noe som har blitt diskutert ennå, men jeg skal seriøst se nærmere på mulighetene. Prosjektet kan la seg gjøre med det aktuelle Sky-oppsettet, sier Kay til Cyclingnews.

Onsdag ble det klart at mediagiganten SKY slutter å sponse Team Sky ved utgangen av den kommende sesongen. 2019 vil dermed sette punktum for et svært vellykket sponsorat, der laget siden 2010 har vunnet seks gule trøyer med tre ulike ryttere på sine ni deltakelser i Tour de France. Laget har dessuten tilbrakt 88 dager i gult og vunnet hele 17 etapper i det franske treukersrittet.

Team Sky har det klart største budsjettet av samtlige atten WorldTour-lag, og har med årenes løp sikret seg noen av sportens største talent. Laget har samtidig blitt gjenstand for en rekke kontroversielle saker, deriblant Fancy Bear-avsløringene rundt Bradley Wiggins’ TUE-bruk, som kulminerte i en svært kritisk rapport om lagets medisinbruk fra idrettskomiteen i det britiske parlamentet. 

Det siste året har laget og dets sjef Dave Brailsford dessuten måttet håndtere saken som omhandlet Chris Froomes dopingprøve fra Vuelta a España 2017 som viste unormale verdier for astmamedisinen Salbutamol.

– Jeg synes synd på Dave Brailsford, han har gjort mye for sykkelsporten. Jeg har aldri møtt han, men har mye respekt for ham. Han er liksom idolet mitt, og han virker som en real fyr, sier Kay.

Vil ha Sky-budsjett

Det kommende kinesiske WorldTour-laget legger planen for et lengre tidsperspektiv og har en ambisjon om å operere på samme nivå som Team Sky – men Kay ønsker også at laget på sikt skal være finansielt selvforsynt. 

– Innen 2029 vil jeg ha et lag drevet på egenfinansiering, og det vil la seg gjøre med et budsjett på 40 millioner (pund). Jeg er på jakt etter en tilnærmet lik finansiering som Sky, 320 til 400 millioner over ti år, men dette lar seg kun gjøre hvis jeg kan redusere (investorenes) risiko ved å tilbakebetale pengene deres. Dersom syklingen går galt, kan jeg gi dem pengene tilbake ut av avkastingen som kommer, sier Kay.

Tagget med: , , , ,

Les også disse