COL DE TURINI, FRANCE - MARCH 16: Arrival / Daniel Felipe Martinez Poveda of Colombia and Team EF Education First / Celebration / during the 77th Paris - Nice 2019, Stage 7 a 181,5km stage from Nice to Col de Turini, La Bollène de Vésubie 1607m / PN / @ParisNice / on March 16, 2019 in Nice, France. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Stor colombiansk dag på Col du Turini

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 16.03.19 16:55

Del på    

Martinez og Lopez sikret dobbeltseier fra brudd, mens Bernal overtok ledertrøya.

(procycling.no): Team Sky lot bruddet få mye tid og gjøre opp om etappeseieren på kongeetappen av Paris-Nice.

Et stort brudd på 39 mann gikk avgårde, og til slutt var det Daniel Martinez, Miguel Angel Lopez, Simon Yates og Nicholas Edet som skulle gjøree opp om seieren.

Av dem var det unge Martinez som skulle vise seg å være den hvasseste. Han kunne juble for seier etter å ha kjørt fra bruddkameratene på den siste kilometeren.

På sedvanlig vis kjørte Team Sky brutalt hardt i 15 kilometer lange Col du Turini. Spesielt Ivan Sosa gjorde en utmerket innsats, og da unggutten ga seg med sin føring en kilometer før mål, var hele feltet foruten Egan Bernal og Nairo Quintana droppa. Michal Kwiatkowski i den gule ledertrøya klarte heller ikke å holde tempoet til sin lagkamerat.

Bernal overtok den gule trøya med lørdagens prestasjon, og er nå favoritt til å beholde den også på morgendagens avgjørende etappe i Nice. Philippe Gilbert satt i bruddet og kjørte seg opp på en andreplass sammenlagt, men bak ham følger Quintana – kun ett sekund bak.

Boasson Hagen startet ikke

Før starten på lørdagens etappe kunne procycling.no avsløre at Edvald Boasson Hagen ikke ville starte etappen.

Tanken bak rudsbygdingens exit er å nullstille kroppen både mentalt og fysisk.

– Edvald starter ikke i dag. Det var en vurdering vi har tatt i løpet av uka. Vi ville se hvordan vi står her. Paris-Nice har hele tiden vært forberedelser til klassikerne og er et veldig hardt løp. Vi trenger mer tid mellom dette og klassikerne, fortalte sportsdirektør Gino van Oudenhove.

For øyeblikket er det usikkert hvorvidt nordmannen vil være å se på startstreken i neste helgs monument, Milano-Sanremo. Les mer her!

(artikkelen fortsetter under resultatene)

Slik gikk det til:

Med to tøffe etapper til å avslutte det franske etapperittet var det flere enn Boasson Hagen som valgte å stå av foran starten på dagens etappe. Det samme gjorde toppspurterne Caleb Ewan og Dylan Groenewegen.

Etappen startet umiddelbart med andrekategorien Côte de Gattières (4,5 kilometer à 4,8 prosent), uten at det satte fyr på feltet. Lotto-Soudal ledet feltet opp klatringen og på toppen tok Thomas De Gendt klatrepoengene, foran Jonathan Hivert (Direct Energie) og Alessandro De Marchi (CCC Team).

Videre var det noen spede forsøk, men ingen la sjelen sin i angrepene. Dermed holdt det seg samlet inn mot dagens neste klatring, Côte de Gourdon, (7,7 kilometer à 4,2 prosent), som toppet ut etter 47,5 kilometer. I nedre del av stigningene slapp først en trio løs og like etter ble det virkelig fart på sakene. Plutselig hadde 31 ryttere en luke på minuttet tilbake til hovedfeltet.

Etter hvert sluttet også flere ryttere seg til fronten og gruppen talte hele 38 ryttere på vei mot toppen. Blant andre De Gendt, De Marchi, Philippe Gilbert (Deceuninck – Quick-Step), Simon Yates, Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), Miguel Ángel López, Magnus Cort (Astana), Sergio Henao (UAE), Giulio Ciccone, Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo) og Daniel Martinez (EF Education First).

De Gendt på poengsanking

Over toppen på Gourdon var det igjen De Gendt som var først, tett etterfulgt av De Marchi. Samtidig vokste avstanden til over to minutter tilbake til hovedfeltet.

Etter hvert kastet flere ryttere inn håndkleet. Dobbel etappevinner Sam Bennett (BORA-hansgrohe) først, før Arthur Vichot (Vital Concept) var neste i rekken.

I front fortsatte De Gendt å plukke klatrepoeng over den neste kategoriserte klatringen, Cöte de Coursegoules (7,8 kilometer à 5 prosent). Belgieren startet lørdagens etappe i klatretrøyen med 29 poeng og en ledelse på åtte poeng tilbake til Damien Gaudin (Direct Energie) og ni poeng til De Marchi. Etter de tre første klatringene hadde han sikret seg 21 nye poeng og økt ledelsen til De Marchi til 17 poeng.

Over både Col de Gillette og Côte de Pelasque var det De Gendt som ledet an. Samtidig ble det tynnet godt ut i rekkene til bruddet over Pelasque, men ledelsen holdt seg godt og gruppen hadde seks minutter i det de stupte utfor på vei mot den avgjørende klatringen opp Col de Turini.

Col de Turini

I hovedfeltet var det i stor grad Team Sky som hadde initiativet, med sin fryktinngytende trio for den avgjørende klatringen; Egan Bernal, Ivan Ramiro Sosa og Michal Kwiatkowski. Samtidig lå Philippe Gilbert bare to minutter bak i sammendraget foran dagens etappe, så man var avhengig å ikke gi belgieren for mye tid i den avsluttende klatringen.

Pawel Poljanski (BORA-hansgrohe) angrep tidlig i klatringen fra bruddet og åpnet en luke på 15 sekunder tilbake til resten av gruppen.

Dog var det ikke altfor mye futt i det optimistiske angrepet. Simon Yates så derimot sprekere ut og angrep flere ganger.

Også han skulle få det tungt, og han ble noen kilometer senere distansert av Lopez og Edet.

Martinez og Yates kviknet til og kjørte seg opp Edet og Lopez. Dermed var det de fire som skulle gjøre opp om etappeseieren da det gjenstod to kilometer.

Da angrep Simon Yates, men han klarte ikke å kjøre fra. Edet måtte slippe, men de to colombianerne fulgte lett.

Bak i feltet var det naturligvis Sky som satte et fryktinngytende tempo. De hadde de to beste plasseringene i sammendraget med Kwiatkowski og Bernal, men med omlag to kilometer igjen, klarte ikke Kwiatkowski å følge tempoet Ivan Sosa satte opp i front av feltet. Dermed var det det duket for at unge Bernal skulle ta over den gule ledertrøya.

I kampen om seieren var det Daniel Martinez som var den sterkeste. Han distanserte Lopez og Yates på den siste kilometeren, og kunne juble for en finfin seier på Col du Turini.

Sosa smadret hovedfeltet sønder og sammen frem til kilometersmerket. Da var det bare Bernal og Quintana som satt igjen, og de to syklet sammen over mål.

Tagget med:

Les også disse