FØRSTE SIDEN 1995: Anita Yvonne Stenberg tok sin aller første mesterskapsmedalje i søndagens poengritt. Det var første norske medalje i bane-VM siden 1995. FOTO: Momnium

Stenberg tok VM-bronse i poengrittet

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 1.03.20 14:42

Del på    

Første norske medalje i bane-VM siden 1995.

(procycling.no): Med en enorm kraftanstrengelse på de siste rundene tok Anita Yvonne Stenberg bronse i sin siste øvelse i VM i banesykling.

Med OL-plassen sikret kunne 27-åringen sykle med litt lavere skuldre i søndagens poengritt i VM i Berlin. Og helt fra start var hun offensiv.

Tidlig tok hun en runde sammen med en av storfavorittene, Kirsten Wild. På samme forsøk ble det også to poeng på en av spurtene.

Mot slutten klinket Stenberg til igjen. Et poeng tok hun på nest siste spurt før. Ut på siste satt 27-åringen i tetgruppa, men favorittene kom raskt bakfra. Stenberg klarte å holde alle bak seg og vant den siste spurten. Med doble poeng klatret hun opp til bronseplass.

Gullet gikk til suverene Elinor Barker (Storbritannia) som tok 50 poeng. Sølvet gikk til Jennifer Valente (USA) med 34 poeng. Kun ett poeng bak fulgte Stenberg med sine 33.

Første VM-medalje siden 1995

Det begynner å bli noen år siden Wilhelm Henie tok de første norske medaljene i VM i banesykling. I 1894 tok mannen, som var far til Sonja Henie, gull i motorpes-øvelsen. Det gjorde han også i 1895 og i 1900.

Det skulle gå 73 år før den neste norske medaljen kom. Knut Knudsen tok gull i forfølgelsesrittet i San Sebastian i 1973. To år senere ble det sølv i samme øvelse i Belgia før det ble bronse i Italia i 1976 og sølv året etter.

Etter at tempogiganten la opp ble det stille helt til 1995. Da tok May-Britt Vaaland den første norske medaljen på kvinnesiden i forfølgelserittet i Bogotá.

25 år senere plukker Anita Yvonne Stenberg opp stafettpinnen igjen og tar Norges niende medalje i VM i banesykkel.

Rundeforsøk med favorittene

24 ryttere kjempet om poeng gjennom 100 runder med spurt på hver tiende runde. Den siste spurten ga doble poeng.

På de to første spurten holdt Stenberg seg i feltet mens Jennifer Valente (USA) og Amber Joseph (Barbados) tok fem poeng.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Men med 75 runder igjen klinket det norske håpet til. Sammen med Kirsten Wild, Jennifer Valente og Sofia Arreola tok Stenberg en runde på feltet og to poeng på en innlagt spurt.

Dermed spratt hun opp til tredjeplass med 69 runder igjen. Dog kom en ny kvintett seg rundt like etter den neste spurten og dyttet Stenberg ned til 5. plass.

Ved halvkjørt forsøkte Stenberg på et nytt støt med Wild, men duoen ble hentet av feltet. Nordmannen var da en av åtte ryttere som hadde klart å ta en runde og dermed 20 poeng.

En ny gruppe snek seg løs der Stenberg hang med, men det var ikke nok kjørestyrke i den nye konstellasjonen.

Wild i bakken

Gullvinneren fra 2018, Kirsten Wild, deiset i bakken med 28 runder igjen da Olga Zabelinskaya (Usbekistan) svingte brått opp i en sving.

Heldigvis kom nederlenderen fra det uten store skader og var tilbake i rittet igjen noen runder senere. Men medaljesjansene ble betydelig mindre for Wild.

På samme tid angrep Elinor Barker (Storbritannia). Soloforsøket gikk helt rundt og hun tok også en spurt på veien. Dermed ledet hun plutselig med 19 poeng ned til Valente.

Den ledelsen forsvarte hun ut rittet.

Tagget med: , , ,

Les også disse