KJEMPER OM OL-PLASS: Anita Yvonne Stenberg tok et solid byks på rankingen etter helgens verdenscuprunde i Glasgow. Foto: Momnium

Stenberg om OL: – Noe man regner på hele tiden

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 11.11.19 16:02

Del på    

27-åringen tok et viktig steg mot OL med syvendeplass i Glasgow.

(procycling.no): Med et godt avsluttende poengritt, ble Anita Yvonne Stenberg nummer syv i omnium under helgens verdenscuprunde i Glasgow.

Det er tangering av hennes beste plassering i omnium i et verdenscupritt, etter at hun også ble nummer syv i Pruszkow høsten 2017. 

Og aller viktigst, det var et langt og godt steg mot neste års OL.

– Jeg har hatt litt problemer med å komme oppover topp ti, så det har vært et mål lenge. Jeg var veldig fornøyd med at jeg klarte å bli nummer syv. Jeg synes jeg gjorde gode ritt også. Scratch, tempo og poengrittet gikk veldig bra, så var det eliminasjonsrittet jeg gjorde noen småfeil på. Det er kun den jeg føler at kunne vært bedre, sier hun til procycling.no.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Opp på sikker OL-plass

Med syvendeplassen sikret hun seg 300 UCI-poeng og sørget for at Norge (i praksis Stenberg selv) hoppet opp fra 21. til 18. plass på nasjonsrankingen. Dermed er Norge nå også inne blant de 21 nasjonene som ligger an til å få en plass i omniumen i neste års OL.

I tidligere OL var det de 18 beste på nasjonsrankingen (som løper fra sensommeren/høsten 2018 og frem til OL. Der er det resultatene fra VM, kontinentale mesterskap og verdenscuprundene som teller inn), men til Tokyo er det altså 21 mulige plasser. Åtte av dem fordeles til de åtte beste nasjonene på madison-rankingen, mens de 13 andre går via omnium-rankingen. Her er det da de 13 beste nasjonene som ikke er kvalifisert gjennom å være blant de åtte beste på madison-rankingen som får plass. I tillegg skal også alle kontinenter få plass. For øyeblikket er det ingen afrikanske land som hevder seg i omnium, slik at Egypt for øyeblikket ser ut til å få en friplass.

Dermed må altså Norge etter all sannsynlighet være blant de tolv beste som ikke allerede er kvalifisert gjennom madison-rankingen. Etter Stenbergs syvendeplass i Glasgow tok da Norge steget opp fra en 13. plass til en 10. plass blant de nasjonene som altså ikke ligger an til å få en plass gjennom madison-rankingen. Norge har 1805 poeng, men har flere nasjoner tett bak. Sveits (1790), Hviterussland (1785) og Litauen (1700) ligger på plassene bak Norge, mens også nasjoner som Uzbekistan (1470), Hong Kong (1420) og Spania (1420) kan melde seg på i kampen om en OL-plass med et par gode resultater.

– Ligger det mye i bakhodet?

– Ja, det er mye fokus på OL. Jeg prøver å ikke tenke for mye på det, for jeg vet at hver plassering teller. Jeg må ha to lignende plasseringer for å være sikret en OL-plass. Helst vil jeg jo ligge så høyt oppe som mulig for å være sikker. Det er noe man går rundt og tenker på, og regner på hele tiden, sier Stenberg. 

– I selve rittene tenker jeg ikke så mye på det, men i siste verdenscup og i VM vil man nok se på hvilke ryttere man må slå. For eksempel om jeg må slå Hong Kong eller Spania, så blir det veldig fokus på at det er de som må slås, sier Stenberg.

Hun skal kjøre alle verdenscuprittene denne sesongen, og skal dermed reise til Hong Kong, New Zealand og Australia, før hun rekker hjem til jul. Etter nyttår venter den siste verdenscuprunden i Canada, før VM i Berlin i månedsskiftet februar/mars blir det siste rittet som er en del av OL-kvalifiseringen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Går for storeslem i NM

Til helgen skal hun igjen i konkurranse, men da uten et OL-press hengende over seg. Istedenfor vil hun ha et stort favorittstempel når hun kjører NM i Odense, hvor hun sikter mot storeslem – ni gull av ni mulige.

Stenberg har allerede tatt over 30 NM-gull så langt i karrieren, og som Norges fremste banesyklist håper hun Sola Arena kan sørge for at det blir litt hardere konkurranse om gullene de neste årene. 

– Jeg tror den blir veldig viktig. Jeg tror det er det som skal til for at flere skal få lyst til å satse. Det er vanskelig å satse uten. Det vet jeg jo selv. Du er nødt til å flytte ut av landet, og det er jo ikke alltid bare, bare det, sier Stenberg, som bor i Danmark.

Sola Arena nærmer seg: – Vil tilpasse oss slik at folk synes det er interessant

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse