ØNSKER MER TEMPOFOKUS: - En blanding mellom tempo og klatring, sier Vegard Stake Laengen om hva han ønsker å satse på i 2018-sesongen. Han håper lagets økte fokus på Grand Tours også kan slå positivt ut for hans del. FOTO: © Tim De Waele

Dette blir Stake Laengens fokus i 2018

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 31.10.17 15:42

Del på    

Stake Laengen mener han vet hvor sjansen for å kjøre inn resultater er størst.

(procycling.no): 2017-sesongen til Vegard Stake Laengen ble vurdert til 3,6 av procycling.no-redaksjonen. Et snitt Asker-mannen ikke sier seg direkte uenig i.

Sesongvurdering: Vegard Stake Laengen

– Jeg hadde et møte med laget nylig, og de sa de var fornøyde med mitt bidrag. Det er egentlig det viktigste. De forventer ikke det samme av meg som en rytter med høyere lønn, som for eksempel Alexander Kristoff. Men det er jo ikke sånn at jeg sier meg fornøyd med det. Jeg har jo ambisjoner om å utvikle meg videre som ryttere. Men at UAE sier seg fornøyde er bra med tanke på neste år, sier Vegard Stake Laengen til procycling.no.

I vår analyse etterlyste vi en rød tråd i nettopp 28-åringens videre karriereutvikling. Han var først mannen som alltid gikk i brudd. Med mer erfaring fra WorldTouren fikk han sjansen både i de nordeuropeiske klassikerne, og i de mer kuperte Ardennene.

Denne sesongen viste han fram sitt aller beste da han klinket til med 6.-plassen i Tour of California.

Vil heller trene seg i form

De siste dagene har Stake Laengen vært i møter med sportsdirektører, treneren og utstyrsleverandører hos UAE Team Emirates ved lagets service course i Usmate Velate, en drøy times kjøring unna sentrum av Milano.

Her startet planleggingen av den neste sesongen, og det som alt er klart er at det neppe blir noen gjentakelse av klassikerprogrammet fra i fjor.

– En del ryttere er avhengig av et godt løpsprogram og at alt går på skinner der for å komme i god form. Jeg har funnet ut at det funker bra også å legge inn egne treningsbolker inn mot store løp. Jeg holdt på med en del høydetrening i fjor, og har lyst til å fortsette med det i år. Det betyr nok også at jeg styrer unna klassikerne, for der føler jeg at jeg taper mer tid enn jeg vinner.

Det er likevel ikke utelukket at han blir forespurt om å gjøre en innsats i Ardennene, men ved første øyekast ser UAE-laget godt skodd for det åslendte landskapet i Belgia:

Dan Martin har ankommet laget med Rory Sutherland som en lojal støttespiller. Fra før av er Diego Ulissi og Rui Costa alt innenfor portene. Katalonia rundt er dog en oppgave som kan passet den høyreiste mannen med bakgrunn fra Bretagne-laget og IAM Cycling.

Håper UAE blir mer som Sky

Etter å ha kjempet med nebb og klør for å holde seg i nærheten av de beste klatrerne opp Mount Baldy under årets Tour of California, er det kuperte ukeslange ritt som trolig blir nordmannens hovedfokus neste sesong.

For å få til det, er han – og laget – imidlertid nødt til å heve fokuset på temposykling.

Stake Laengen skapte et navn for seg selv ved å bli nummer tre på den litt over fire mil lange tempoetappen under 2016-utgaven av Giro d’Italia.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ PODIET: Tour de France er et velregissert sykkelløp, på godt og ondt. Det fikk Vegard Stake Laengen erfare i sommer.
FOTO: © Tim De Waele

I etterkant jobbet både Kurt Asle Arvesen og Gabriel Rach med å få ham til Team Sky, men tilbudet kom aldri – og han skrev under for Lampre (nå UAE Team Emirates) i stedet.

Opprinnelig ønsket han seg til britiske storlaget, først og fremst fordi de leder an i utviklingen rundt testing av utstyr og å legge forholdene mest mulig til rette for rytterne sine.

– De største lagene er veldig godt organisert, og Sky er nok laget som skiller seg ut på det området. Nå har vi signert en del store ryttere, og da er jeg spent på om det også innebærer en økt satsing på alle områder, eller om det kun dreide seg om en oppgradering av stallen, sier han.

Temposykkelen fikk hvile

Under Tirreno-Adriatico fikk han en nedslående opplevelse på temposykkelen, da laget ble slått med over minuttet av BMC Racing over 22,7 kilometer.

På den individuelle etappen havnet han helt nede på en 62.-plass. Dog var tempoen ikke helt ideell: Den var både paddeflat og kort.

– Jeg har en del data om watt-verdiene mine. Inntrykket jeg hadde, var at uansett hvor mye watt jeg tråkket, så hadde jeg likevel ingen sjanse til å henge med. Det ble for mye luftmotstand, og det forsøkte jeg også å gi tilbakemelding om. Håpet mitt er at alt av utstyr, også til bruk i temposykling, blir oppgradert. Skal man vinne, eller i hvert fall kjempe i toppen av Grand Tours, er man nødt til å satse på det og. Jeg vil tro et av målene til laget er å kjempe i toppen med Fabio Aru eller Dan Martin.

UAE-laget lover å ta grep

Under samlingen i Usmate Velate fikk laget besøk av en som jobber med blant annet testing i vindtunnel ved universitetet i Milano.

Det er også satt av tid til både testing på bane og besøk i vindtunell som et ledd i forberedelsen til 2018-sesongen.

– Det er slike ting jeg ikke får gjort noe med på egenhånd. I år ble det litt slik at jeg vendte fokus mot områder jeg kunne være i stand til å kjøre inn resultater. Da ble det mer fokus på bakkene, men jeg håper å lene meg mer på tempodisiplinen neste år, enn jeg gjorde denne gangen.

– Så det blir mer fokus på ukeslange ritt?

– En kombinasjon av tempo og bakker, er nok det beste for meg, ja. Ukeslange etappeløp á la California er det jeg sikter mot personlig. Det er alltid bra med en Grand Tour, men da blir det gjerne uten store resultatmål. I kortere etappeløp tror jeg at jeg kan få litt friere tøyler, påpeker han.

Blant de rikeste lagene

Et mål denne sesongen var å gjøre seg aktuell for Tour de France-laget, og det var også noe den gode klatringen i California åpnet opp for.

Neste år sier han det er litt hipp som happ hvilket treukersritt han skal sikte mot. Det var nemlig ikke alt som var like oppløftende under tre uker med både skadetrøbbel og sykdom midt under den franske sommeren.

– Jeg har ikke gjort meg opp noen endelig mening om giroen eller touren. Jeg er åpen for begge to. I år ble det touren, men det er et låst ritt på mange måter. Det var morsommere å være med i giroen året i forveien, så jeg blir ikke skuffet om jeg blir satt opp der.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LEDET TOUR DE FRANCE: Men Fabio Aru maktet ikke stå distansen ut. Neste år blir han lagkamerat med Alexander Kristoff i UAE Team Emirates.. / AFP PHOTO / Jeff PACHOUD

NY I LAGET: Fabio Aru vil trolig satse mot vueltaen og giroen i 2018. FOTO: / AFP PHOTO / Jeff PACHOUD

Da blir han trolig satt til å hjelpe Fabio Aru, mens det ventelig er Dan Martin som blir lagkaptein under touren en drøy måned senere.

Det tidligere Lampre-laget seiler i medvind under arabisk seil. Fra å være erkeitaliensk, er laget nå mer internasjonalt og stadig mer engelskspråklig. Blant nykommerne er Martin, Kristoff og selvsagt Aru – foreløpig uten håndplukkete hjelpere ved sin side.

Om laget kan nærme seg Team Sky i spiss for de nyskapende og mest innovative satsingene gjenstår å se, men etter at flyeselskapet Emirates fikk selskap First Abu Dhabi Bank foran årets Tour de France, tok laget steget opp i den finansielle eliten i WorldTouren.

Med nyankomne stjerner på plass, gjelder det nå å få hele satsingen til å følge etter.

PS: Vegard Stake Laengen har ikke mottatt rittplanen for 2018 ennå, men regner med å få vite mer under samling på Sicilia i desember.

Tagget med: , , ,

Les også disse