Prøv Procycling Pluss idag

VM-LUNKEN: Stake Laengen tror ikke han sykler VM-tempoen i Bergen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

TILBAKE HIT? Vegard Stake Laengen avslører at han er blitt plassert i bruttotroppen til Tour de France. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sesongvurdering: Vegard Stake Laengen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 30.10.17 17:47

Del på    

Gi mannen en rød tråd!

Navn: Vegard Stake Laengen
Født: 7. februar, 1989
Nåværende arbeidsgiver: UAE Team Emirates

I vår sesongvurdering gir vi de norske utenlandsproffene karakter fra 1 til 6 for innsatsen i 2017:

(procycling.no): Trolig finnes det kun et svar i munnen til Vegard Stake Laengen når han blir bedt om å ta en utfordring, og det svaret er i positivt.

I 2016 ble han hasteinnkalt til Dwars door Vlaandern, og fikk siden sjansen på nytt under E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem og Flandern rundt. Deretter dro han på hælen innom både Ardennerklassikerne og Giro d’Italia.

Inneværende sesong ble anrettet med ’non-stop action’ fra Milano-Sanremo i mars og – etter den opprinnelige planen ut brosteinsklassikerne, inkludert Paris-Roubaix.

Han veltet kraftig ut av Flandern rundt, så han nådde aldri velodromen i Roubaix denne gangen.

I mai «fant han så seg selv» med 6.-plass sammenlagt i Tour of California, og derfra og ut har UAE Team Emirates gradert ham som klatrer.

Det vi sitter og tenker på, er: Hvor god kunne han blitt med enda mer tillit i laget, et skreddersydd treningsopplegg og et løpsprogram som passer ferdighetene hans?

Resultater:

Som ny mann i den forhenverende Lampre-satsingen, nå kjent som UAE Team Emirates, fikk Stake Laengen lov å bygge form til klassikerne i ro og mak via opptredener i Tour Down Under og Tour de la Provence.

Deretter var han blant rytterne som – med norsk øyne – satte fyr på årets Strade Bianche. Her ble han både beste UAE-rytter og nordmann med sin 16.-plass. Gledelig nok hadde vi også både Edvald Boasson Hagen og Truls Korsæth (som satt i et tidlig brudd) inne blant de 20 beste i rittet som passerer hvite grusveier, slik navnet også indikerer, gjennom hjertet av Toscana.

Sesongen fortsatte på italiensk jord. Asker-mannen gjorde ikke spesielt mye ut av seg på listene, men gjorde et solid stykke arbeid for lagkaptein Rui Costa. Han ventet også tålmodig på sjansen sin i brosteinsklassikerne.

Mulighetene der og trolig også i Tour de France, var en av grunnene til at han underskrev en toårskontrakt med laget høsten i forveien.

Sykdom ut av Sanremo

Dessverre for nordmannens del dro han med seg påbegynnende sykdom et sted på veien mellom Tirreno og Sanremo. Det kroppen trenger da er sjelden en sjutimers tur på sykkelen. Lojalt fullførte han likevel, drøye fem minutter bak vinneren Michal Kwiatkowski.

Men det hadde sin pris: Nå havnet han på antibiotika-kjøret.

Uten en optimalt fungerende kropp maktet han ikke å prestere under Dwars door Vlaanderen og E3 Harelbeke. Gent-Wevelgem og De Panne sto han av lenge før rytterne kjente eimen av belgisk pils på podiet. I Flandern rundt ble det definitivt bråstopp da han gikk kraftig ned i en velt. En episode som plaget ham helt inn mot neste rittbolk i mai måned.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KYSS OG KLEM: Vegard Stake Laengen på podiet i Troyes etter å ha blitt kåret til etappens mest offensive rytter. Foto: / AFP PHOTO / Jeff PACHOUD

PÅ PODIET: Vegard Stake Laengen ble kåret til mest offensive under etappen mot Troyes i touren. Selv innrømmet han at det mest handlet om å vise fram sponsormerkene på trøya. Foto: / AFP PHOTO / Jeff PACHOUD

Han satte seg ikke ned på en stubbe og grein, i stedet dro han på høydeleir ved det franske vintersportsstedet Isola 2000.

Sesongens beste resultat

I den første testen kvitterte han ut 8.-plass i GP Citta di Lugano, deretter gjorde han en av karrierens største prestasjoner ved å forsvare 6.-plass i sammendraget på Tour of Californias siste dag.

Man kunne formelig kjenne smerten gjennom TV-skjermen, da den over 190 centimeter og rundt 80 kilo tunge kroppen hans forsøkte å holde seg på skuddhold av Rafal Majka, Andrew Talansky, George Bennett, Robert Gesink, Sam Oomen, Ian Boswell og de andre oppover Mount Baldy.

11.-plass på rittets kongeetappe – mot et knippe Tour de France-aktuelle klatrere, lot seg absolutt høre internasjonalt.

Herfra gikk også ting i rasende tempo fram mot karrierens første Tour de France-opptreden. Det bar rett til ny høydeleir i San Pellegrino, innom Critérium du Dauphiné og nok et opphold i høyden foran La Grand Boucle.

Skadet dyr

Nå skal vi være de første til å innrømme at første del av årets Tour de France ble blodfattige greier på grunn av mange etapper med flat profil, og iherdig jobbing fra spurtlagene for å samle feltet inn mot mål.

Stake Laengen var på podiet i Troyes etter å ha sittet i brudd under store deler av den 5.-etappen. Han ble kåret til mest aktive rytter, men innrømmet selv at det mest hadde dreid seg om TV-tid for nye sponsorer.

På etappe 9 forsøkte han seg igjen, men i en 40-mannsgruppe endte han opp med å bli kjørt på av Zdenek Stybar. Uhellet skulle vise seg å bli skjebnesvangert, for det gjorde at den høyreiste nordmannen pådro seg plager i det ene kneet.

Legg til en liten forkjølelse oppå der, og rittet var i praksis over. På samtlige av fjelletappene i rittets andre halvdel ble han sittende i gruppettoen. Det var jo litt synd, for da fikk vi aldri et riktig svar på hvor godt han kunne assistert lagkaptein Louis Meintjes i tøft terreng.

Hadde mest lyst til å stå av

Sørafrikaneren var imiderltid påpasselig frampå i starten av rittet og roste nordmannen for jobben han gjorde for ham under Critérium du Dauphiné.

Jo hardere rittet ble, jo mer aktive var UAE som lag. Meintjes ble til slutt nummer åtte sammenlagt, og på etappen Primoz Roglic vant i Serre-Chevalier, var han, Darwin Atapuma, Diego Ulissi og Kristjan Durasek alle på offensiven underveis.

Det var derimot ikke Stake Laengen som for egen del hadde mest lyst til å stå av rittet før det i det hele tatt ankom Paris.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GLAD LAKS: Årets sjetteplass i California rundt var det resultatmessige høydepunktet for Vegard Stake Laengen denne sesongen. Foto: Kjetil R. Anda/procycling.no

Under Tour of Colorado i august, viste han igjen at han evnet å finne seg godt til rette i høyden. Det er ikke verdens største ritt, men med 9.-plass sammenlagt kan han i hvert fall skryte til barnebarna om at han holdt Tour de France-åpenbaringen Rigoberto Uran bak seg på listene.

VM-bidrag for norske kapteiner

Den siste bolken av sesongen dreide seg om å forberede seg til VM. Oppkjøringen fikk et skudd for baugen da han veltet ut av Brussels Classic og måtte sy tre sting i skuldra.

For så vidt udramatisk, men det fratok ham ambisjonene under WorldTour-rittene i Canada.

Under VM på hjemmebane var han blant rytterne med ansvar om å følge farlige angrep i rittets finale. Blant annet var han påpasselig framme og markerte da Tom Dumoulin gikk til på nest siste runde i rundløypa. Stake Laengen ledet feltet inn på sisterunden, og gjorde også en jobb for de norske kapteinene da angrepene startet på vei inn mot laksebakken.

I 2016 gjorde han unna en maratonsesong som blant annet besto av giroen, OL, vueltaen og VM. Da en del ryttere slappet av mot slutten av september, fortsatte han ufortrødent videre.

Det ble en godkjent 33.-plass i Milano-Torino før sesongen ble konkludert over seks etapper i Tyrkia.

Vurdering:

Det viktigste for hovedpersonen selv var nok å finne seg til rette i nytt lag, og det har den helproffe 28-åringen klart med bravur.

Utvilsomt er han av WorldTour-kaliber, og Stake Laengen er blant de mest seriøse og lojale utøverne Norge har fostret innenfor den internasjonale sykkelsporten anno i dag.

6.-plassen i Tour of California er resultatet som peker seg ut på CV’en. Samtidig er det sterkt å gjøre seg selv uangripelig foran Tour de France-uttaket ved å levere så godt som han gjør i høyden.

Vi skulle helst ha sett en enda mer gjennomført plan for å få ut det beste av nordmannen i løpet av en hel sesong, og det tror vi også UAE-laget har innsett foran 2018.

Faren for å bli involvert i velt går det aldri an å eliminere bort fra den profesjonelle sykkelsporten. Dog er det ikke bare uflaks, det handler også om ferdigheter på sykkelen, trygghet i felt og posisjonering.

Uten suksess i verken klassikerne, Tour de France eller VM blir det vanskeligere å gi Asker-mannen mer enn middels, selv om det også er positive ting å ta med seg videre til sesongen som venter.

procycling.nos karakter: 3,6

Tagget med: , ,

Les også disse