NORSK HJELPER: Hele vårprogrammet til Vegard Stake Laengen er lagt opp for å bygge form inn mot Giro d'Italia. Der skal han hjelpe denne karen, Fabio Aru. FOTO: REUTERS/Christian Hartmann

Stake Laengen blir viktig støttespiller for Aru

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 12.12.17 19:01

Del på    

– Jeg er superhappy.

(procycling.no): Den foreløpige sesongplanen til Vegard Stake Laengen er kortfattet:

Algarve rundt, Katalonia rundt, Tour of The Alps og Giro d’Italia.

Verken mer eller mindre, men med to lengre høydesamlinger på Tenerife i januar og mars. Alt for å sikre gode forberedelser inn mot hovedmålet for 2018-sesongen, som – trolig – tråkkes i gang i Vest-Jerusalem den 4. mai:

– Vi har faktisk kjørt igjennom deler av løypa for den 4. giroetappen allerede. Det så egentlig ut som en ganske hektisk og stressende affære, så den blir nok ikke enkel, sier Vegard Stake Laengen til procycling.no på telefon fra UAE Team Emirates-samlingen på Sicilia.

Temposatsingen blir skadelidende

Tidligere i høst ytret 28-åringen ønske om å kombinere GrandTour-satsingen med økt fokus på temposykkelen, men sistnevnte del blir nå skadelidende.

Les også: Dette blir Stake Laengens fokus i 2018

– Det er litt synd, men jeg får håpe det kommer noen muligheter underveis så man får finjustert det litt. Jeg tenker egentlig ikke så mye på det, og fokuserer heller på klatringen. Der får jeg bra support av laget, og det er alltid vanskeligere hvis man må gjøre ting med på egenhånd. Nå blir det fokus på å kjørestyrke og motbakker. Jeg har fått inntrykk av at (Fabio) Aru trenger folk som kan jobbe både bortover og oppover, forteller han.

Aru kjempet i toppen av årets Tour de France, men falt ned til femteplass i løpet av den siste uka. Han vant Spania rundt i 2015, og har både etappeseirer og podieplasseringer fra giroen – selv om han aldri har maktet å vinne rittet sammenlagt.

Til Teide med Aru

Etter at han kontroversielt bestemte seg for å bytte ut Astana med UAE på senhøsten, ankom han Mauro Gianettis mannskap uten å få med seg egne hjelperyttere som en del av overgangen.

Dog har eks-rytter Paolo Tiralongo blitt med over fra Astana fått innpass i laget som assisterende sportsdirektør.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODT KJENT PÅ TEIDE: Er Chris Froome. Dette blidet er dog hentet fra årets Tour de France, og etappen mellom Briancon og Col d’Izoard.
© Tim De Waele

Giro d’Italia-mannskapet skal sveises sammen via to samlinger på Teide, der Team Sky, Astana, Katusha-Alpecin, Movistar, Lotto-Soudal og LottoNL-Jumbo alle har hatt suksess med å sende ryttere til som et tidlig ledd i Grand Tour-forberedelsene.

Trening på den vulkaniserte øya forbindes stadig med det britiske storlaget, ettersom Bradley Wiggins og Chris Froome tidlig la sin elsk på de spartanske omgivelsene.

Les Stake Laengens sesongvurdering her: – Gi mannen en rød tråd!

I slutten av januar blir Stake Laengen én av fem ryttere mannen fra Aru tar med seg.

– Egentlig er jeg superhappy med opplegget jeg har fått. Det viser at laget har tro på meg, og det passer meg bra med et par lengre treningsperioder.

Stake om vekta: – Satser på det løser seg selv

Fra å være et satsingsområde som IAM-rytter, hopper askerbøringen nå helt bukk over klassikerperioden.

På mange måter var det innsatsen under California rundt som banet vei for nordmannens kandidatur under sommerens Tour de France. Selv om innsatsen hans i treukersrittet denne sommeren isolert sett ikke var noe å rope hurra for, ønsker UAE-laget å fokusere på klatreegenskapene hans også under den kommende sesongen.

– Dette er kanskje ikke ditt favorittema, men hva tenker du om din egen vekt i motbakkene?

– Det er viktig å være lett, men jeg har mye erfaring med egen kropp og fra å være på profflag. Jeg har fokus på det, og det kreves på dette nivået. Med mye klatring og trening satser jeg på at det løser seg litt av seg selv. Jeg slipper klassikerne denne gangen, og det løser også et dilemma. Der er jeg avhengig av litt eksplosivitet, og da synes jeg det er vanskeligere å få det til med vekta. Nå har jeg et enkelt og klart program å forholde meg til, og da er det også enklere å få jobben gjort.

Med 193 centimeter og i underkant av 80 kilo å fordele det på, er nordmannen både 25 og 30 kilo tyngre enn noen av konkurrentene.

Kan få med seg touren også

Stake Laengen debuterte i Grand Tour-sammenheng under nettopp Giro d’Italia for to år siden. Der ble han nummer tre på tempoetappen i Chianti, en prestasjon som gjorde at Team Sky lekte med tanken på å hente ham på sensommeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VM-LUNKEN: Stake Laengen tror ikke han sykler VM-tempoen i Bergen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

TILBAKE HIT? Vegard Stake Laengen avslører at han er blitt plassert i bruttotroppen til Tour de France. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Da hadde han også rukket å fullføre vueltaen. Det endte likevel med en overgang til Lampre (nå UAE Team Emirates), der han fullførte sommerens Tour de France til tross for både kne-trøbbel og sykdom underveis.

I mai neste år starter han etter alle solemerker sin fjerde Grand Tour, og overfor procycling.no kan han også røpe at det kan bli gjensyn med franske landeveier i juli måned.

– Hovedfokus er på giroen, så det kommer litt an på hvordan jeg kommer meg ut av den. Men jeg er satt opp på bruttolista til Tour de France, så det er muligheter for to Grand Tours, forteller han.

I så fall kan han bli sendt til høyden på nytt. I mai/juni var han utstasjonert i San Pellegrino ved to anledninger, og hadde da fri tilgang til legendariske Giro d’Italia-fjell som Stelvio og Mortirolo.

Flirer litt av Kristoffs treningsmengder

Fram til søndag er Stake Laengen og resten av laget samlet på Sicilia. En ny samling venter her i neste måned, men den slipper nordmannen å bli med på.

Dit skal dog både Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm.

– Hvordan trives du i den stadig voksende norske kontingenten på laget?

– Det er bra med litt mer variasjon. Det er flere andre av de nye på laget som er engelskspråklige, så nå er det litt mer internasjonalt her, sier Stake Laengen som ankom italienske Lampre fra IAM Cycling, inntil Gianetti på overtid i fjor høst landet et sponsorat fra De forente arabiske emirater.

– Med tanke på treningsleirer og rittprogram, så vil du knapt se noe til de andre to norske på laget?

– Man må tenke på hvor man kan prestere selv, så kommer det sosiale i andre rekke, lyder svaret.

– Hvordan har Kristoff og Bystrøm blitt tatt imot som nykommere på laget?

– Det er helt klart at de trener mye i hvert fall. Mer enn jeg er vant til i hvert fall, og jeg tror også det gjelder en del andre ryttere på laget. Det blir fleipet litt rundt det, men det er også viktig å komme skjerpet inn i klassikerne. Dessuten er det vel neppe noen nyhet at Kristoff trener mye, avslutter Stake Laengen.

Tagget med: , , , ,

Les også disse