Prøv Procycling Pluss idag

TØFFE TIDER: De profesjonelle rytterne sliter med portforbud og vanskelige treningsforhold i disse korona-tider. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images

Spanske ryttere protesterer portforbud

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 17.03.20 15:03

Del på    

Italienske ryttere hundset på trening.

(procycling.no): Tiltak mot spredning av koronaviruset har for lengst begynt å prege hverdagen til de profesjonelle rytterne rundt om i Europa.

I Spania har et strengt portforbud holdt de fleste innendørs. Nå påroper José Luis de Santos, leder for den spanske rytterforeningen ACP, at spanske myndigheter lar medlemmene hans trene utendørs som normalt.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– De spanske proffrytterne er ikke mer enn om lag 140 personer, og vi invaderer ikke gatene. Vi har satt inn tiltak som gjør at alle skal trene på egenhånd. Sykling er en individuell sport, og det er en ensom sport, sier Luis de Santos.

I takt med økende spredning av COVID-19 og flere dødsfall har de spanske tiltakene blitt strengere nylig. Det er stort sett kun personer som utfører essensielt arbeid innenfor helsevesenet og andre prioriterte næringer som får lov å bevege seg utendørs. Folk får ta korte reise til matbutikken, men i likhet med mange andre europeiske land er spanske skoler, restauranter og butikker stengt.

I tråd med offentlige retningslinjer har spansk idrettsmyndigheter påbudt sine medlemmer å holde seg unna det offentlige rom. Sykling er også stoppet. Allerede denne helgen kom rapporter om at syklister ble stoppet og bøtelagt. Brudd på de nye retningslinjene kan straffes med bøter i størrelsesordenen 5000 til 30,000 kroner.

Movistar-rytter Enric Mas er bosatt i Andorra og sier på sosiale medier at han holder seg innendørs, men opplyser at enkelte andre ryttere er usikre på om portforbudet gjelder dem.

– Jeg holder meg hjemme, men andre ryttere må få en avklaring om hvorvidt de kan trene som de italienske proffrytterne, fordi trening er del av jobben deres.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

ACP vil likeledes forsøke å argumentere for at portforbudet ikke gjelder deres medlemmer, etter som rytterne er på jobb når de trener. Astana-rytter Gorka Izagirre mener imidlertid at de spanske rytterne har behov for dokumentasjon som beviser retten deres til å trene som normalt.

– Vi har vært i kontakt med ACP og ut i fra informasjonen vi har nå, kan vi sykle ute fordi dette er jobben vår. Men vi har ingen offisiell bekreftelse som gir oss noen som helst garantier for dette.

Italia

I Italia er situasjonen noe annerledes. Med riktig dokumentasjon har profesjonelle ryttere tillatelse til å trene alene utendørs. Mens trening i grupper er forbudt, er det ingen smittetiltak som forbyr isolert fysisk aktivitet.

Likevel har ryttere opplevd uheldige situasjoner ute på landveien, der de har blitt hundset av andre personer som ikke kjenner til rytternes rettigheter. Bardiani-CSF-rytter Filippo Fiorelli var ute for en svært farlig hendelse nylig.

– Til personen som kjørte bare centimetere fra meg og skjelte meg ut, jeg var ikke ute for å hygge meg, jeg gjorde bare jobben min. Bestemmelsen er utvetydig: Proffryttere kan trene ute, så les bestemmelsene nøye før du gjør noe dumt og sender noen til sykehuset, skrev Fiorelli på sin Facebook-side.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med:

Les også disse