FRIKJENT: Ibai Salas har fått annullert dopingdommen i en spansk sportsdomstol. FOTO: Bryn Lennon/Velo/Tim De Waele/Getty Images

Spansk domstol annullerer dopingdommen til Salas

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 18.02.19 22:15

Del på    

Var idømt fireårig utestengelse.

(procycling.no): Ibai Salas ble i november idømt en fire år lang utestengelse, som følge av uregelmessigheter i det biologiske passet. Det var det spanske antidopingforbundet, AEPSAD, som håndterte saken.

Dommen fikk også konsekvenser for 27-åringens arbeidsgiver Burgos-BH, som var involvert i sin tredje dopingsak i løpet av tolv måneder, og som ledet det internasjonale sykkelforbundet til å ilegge laget en tre uker lang utestengelse i januar og februar.

LES OGSÅ: UCI bekrefter: Fire års utestengelse på Ibai Salas

Å anke saken til spansk statlig domstol for sport, TAD, var siste alternativ for Salas. Ifølge Europa Press skal TAD tidligere februar ha annulert dommen til AEPSAD og frikjent spanjolen.

TAD hevder at det biologiske passet ikke kan slå fast om utøveren har benyttet seg av forbudte stoffer, eller hvor og når det er blitt brukt. Domstolen konkluderer med at passet «ikke er tilstrekkelig til å bevise et regelbrudd».

Nylig ble Salas landsmann, Movistar-rytter Jaime Roson, også utestengt i fire år, grunnet uregelmessige funn i hans biologiske pass.

UCI har ikke kommentert saken på nåværende tidspunkt.

Utfordringer

Det biologiske passet har vært fanebærer for UCI i kampen mot doping, og har ført til utestengelser av blant andre Denis Menchov, Leif Hoste, Franco Pelizzotti og Jonathan Tiernan-Locke, men har også bydd på enkelte utfordringer.

Roman Kreuziger ble midlertidig utestengt i 2014, og måtte blant annet stå over Tour de France, etter det ble oppdaget «alvorlige uregelmessigheter» i blodpasset hans. Han ble senere på året frikjent av den olympiske komiteen i Tsjekkia, men UCI og WADA anket til Den internasjonale voldsgiftsretten for sport (CAS), før de valgte å droppe saken i forkant av Tour de France i 2015.

Tidligere Team Sky-rytter Sergio Henao har også ved to anledninger (i 2014 og 2016) vært suspendert, grunnet etterforskning av hans blodverdier fra hans biologiske pass. Ved begge anledninger har UCI og deres antidopingenhet (CADF) ikke valgt å forfølge saken videre.

Tagget med: ,

Les også disse