Prøv Procycling Pluss idag

VIL UNNGÅ NY NEDTUR: Team Sky håper at Chris Froome forblir verdens beste syklist etter fjorårets supersesong. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Slik skal Sky unngå en ny fadese

Anders Eia Linnestad
Tips meg

Publisert 30.01.14 19:32

Del på    

Team Sky skal ikke gjøre den samme feilen med Chris Froome som de gjorde med Bradley Wiggins.

Den gule trøya i Tour de France bringer ikke bare med seg heder og ære, den bringer også med seg nye utfordringer. I fjor var det Chris Froome som var den sterkeste rytteren sammenagt i det franske etapperittet.

– For de som vinner Tour de France er det ikke etappeløpet som er det tøffeste, det er året etter som er hardt å komme seg igjennom, forteller treneren på Sky, Tim Kerrison, til VeloNews.

– Chris har en fordel fordi han har sett på nært hold hvor vanskelig det var for Bradley Wiggins året etter at han vant Tour de France i 2012. Men det er allikevel mye som kan ta fokuset vekk for Chris også.

Ikke bare heder og ære i gult
Kerrison har sett Cadel Evans (BMC Racing) og Bradley Wiggins (Sky) slite etter sine sterke prestasjoner i Tour de France.

Kerrison og de andre på Sky håper å lære av utfordringene som kommer etter å ha syklet seg til sammenlagtseier i Tour de France. Han sier at Chris Froome håndterer presset rundt den gule trøya bra så langt.

Støtteapparatet og treneren jobber tett med Froome slik at han skal klare overgangen til en ny sykkelsesong som regjerende Tour-mester best mulig. Briten bor og trener i Sør-Afrika, og på den måten blir han skånet fra rampelyset.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KAN VINNE I MANGE ÅR: Flere eksperter mener Chris Froome kommer til å vinne Tour de France de neste årene.

KAN VINNE I MANGE ÅR: Flere eksperter mener Chris Froome kommer til å vinne Tour de France de neste årene.

Konsekvenser og utfordringer
Bradley Wiggins ble sykkelstjerne i 2012 da han ble den første britiske sykkelrytteren som vant den gule trøyen i Tour de France noensinne og toppet det hele med å bli olympisk mester på tempo i London. Dette gjorde at han ble sykkelkjendis verden over.

– Det blir sagt at å vinne Touren forandrer livet ditt. Bradley Wiggins vant ikke bare Tour de France, han vant også OL, og hadde en fantastisk sykkelsesong. Han gikk fra å være populær til å bli en ekte sykkelstjerne. Alt dette forandret livet hans og det ga konsekvenser, sier Kerrison.

I 2013 fikk ikke Wiggins fullført Giro d’Italia og startet ikke engang i Tour de France. Sky bestemte seg for å sende stafettpinnen videre til Chris Froome, og 28-åringen ble kaptein under fjorårets Tour de France.

 Den som venter på noe godt
– Chris er en ganske tålmodig fyr, han måtte på en måte vente på sin tur , forteller Kerrison og henviser til Vuelta a España i 2011 og Tour de France i 2012.

– Chris brukte sin læretid godt og gjorde det veldig bra i rittene og etapperittene i sesongen 2011 og 2012. Han lærte mye og fikk mye erfaring som han fikk vist gjennom fjorårets sesong.

28-åringen har med seg mye tillit fra lagkameratene sine inn i sykkelsesongen 2014 og det knyttes stor spenning til å se hvordan han vil takle presset.

«Flyktet» fra rampelyset
– Han fortjente å være kaptein på laget i 2013 og det betydde mye for han å vinne Tour de France. Ikke bare etapperittet, men måten han brukte hele sesongen. Å vinne Tour de France på den måten han gjorde, gjør at Chris er mer trygg på seg selv, fortelleren Kerrison.

Briten bor i Sør-Afrika for å trene og leve et mer skjermet liv. Lokale medier og europeiske journalister har allikevel fått med seg at Froome oppholder seg langt borte fra England og har oppsøkt Froome for å intervjue den regjerende Tour-mesteren.

– Å være her i Sør-Afrika gjør meg mentalt sterk. Her trener jeg hardt, men det er ikke det samme som på høydesamling i Tenerife. Nå er jeg hjemme, jeg er avslappet og jeg får tid med venner og familie. Jeg trengte en pause fra det mentale stresset etter sesongen og tok derfor den lengste ferien jeg noensinne har hatt i løpet av min sykkelkarriere, forteller Chris Froome til L’Equipe.

 

DRO HJEM TIL AFRIKA: For å få litt fri fra all oppmerksomheten, dro Froome hjem til Sør-Afrika etter at sesongen var over.

DRO HJEM TIL AFRIKA: For å få litt fri fra all oppmerksomheten, dro Froome hjem til Sør-Afrika etter at sesongen var over.

Visste hva som ventet
En av de store fordelene for den sterke Sky-rytteren er at han vet hvilke utfordringer han vil møte både på og utenfor sykkelarenaen.

Fokuset til Kerrison i første halvdelen av fjorårets sesong var å fokusere på å få Froome til å vokse som kaptein. På den måten lærte 28-åringen seg å håndtere presset fra medier, rutiner og regler for hvordan man skal oppføre seg som kaptein etter konkurranser.

– Fjorårets sesong var mye mer enn bare resultater og prestasjoner. Det handlet også om å utvikle Chris som en leder og kaptein for laget. Han måtte utvikle seg som en god leder for å få respekt fra lagkameratene og bygge opp tillitt hos alle rundt han slik at lagkameratene kunne stole på at Chris kunne vinne Tour de France, forteller Kerrison.

Ny sesong
Planen er at Froome starter sesongen i Tour of Oman før Critèrium International, Tour de Romandie og Critèrium du Dauphinè venter. Det blir spennende å se hvordan Chris Froome vil håndtere presset og hvordan prestasjonene til han og resten av Sky-laget vil bli i sesongen 2014.

Den gule trøya er fortsatt et mål, men Kerrison har ikke analysert hvor mange sammenlagtseiere i Tour de France Chris Froome kan vinne i de neste årene.

– Chris er fortsatt i et tidlig stadie av sin utvikling som kaptein og syklist. Hvis vi ser tilbake på progresjonen hans er det ikke wattallene som er forbedret, men hans evne til å prestere når det gjelder som mest i konkurranser. Det er alltid noe vi kan jobbe med i årene fremover slik at han får ut potensialet og talentet sitt helt, fortellere Kerrison.

Tagget med: , ,

Les også disse