Prøv Procycling Pluss idag

JEVNT: Wout van Aert gikk seirende ut i kampen om etappeseieren. Foto:Tim de Waele/Getty Images

Sidevindsdrama: De norske seiershåpene og flere kapteiner kjørt av

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 15.07.19 17:15

Del på    

Store avstander på den tiende etappen etter hardkjør i vinden den siste timen.

(procycling.no): Det var håp om norsk jubel på den tiende etappen i årets Tour de France, men verken Alexander Kristoff eller Edvald Boasson Hagen kom seg med i den første gruppa da feltet sprakk opp med 35 kilometer igjen.

De to eneste nordmennene som kom seg med var Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) og Odd Christian Eiking (Wanty-Gobert), som ble hentet inn av feltet med 25 kilometer igjen etter en dag i bruddet. Inn mot mål måtte også Eiking slippe feltet.

Bystrøm gjorde en jobb for Jasper Philipsen inn mot den avsluttende kilometeren, hvor Sunweb kjørte et sugende opptrekk for Michael Matthews.

Men det var ikke Matthews som kunne juble for etappeseier, for på de siste hundre meterne ble en svært jevn kamp mellom Elia Viviani (Deceuninck-Quick-Step) og Wout van Aert (Jumbo-Visma), hvor sistnevnte gikk seirende ut. 

– Jeg kan ikke tro det. At jeg slo alle de raske rytterne i en spurt. Jeg beklager, jeg kan virkelig ikke tro det, sier Van Aert i seiersintervjuet vist på Eurosport etter målgang.

Seieren er Van Aerts første individuelle etappeseier i Tour de France. Jumbo-Visma har nå vunnet fire etappeseirer i årets ritt.

Pinot og Fuglsang blant taperne i sammendraget etter sidevindskjør

Sidevinden satte virkelig fyr på avslutningen. Med 35 kilometer igjen var det Deceuninck-Quick-Step, anført av sammenlagtleder Julian Alaphilippe, som satte fart. Det ga umiddelbart resultater, i form av at en gruppe på drøyt 40 ryttere ble dannet.

Blant rytterne som ikke kom seg med der var Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Richie Porte (Trek-Segafredo), Jakob Fuglsang (Astana) og Rigoberto Urán (EF Education First). På det nærmeste var de bare 12-13 sekunder bak over en bakketopp, men kjøret i nevnte bakke gjorde at gruppe to ble såpass redusert at de tapte mye tid inn mot mål.

Til slutt tapte gruppa hele ett minutt og 40 sekunder.

I gruppe to klarte Edvald Boasson Hagen å henge seg med over bakken. Det klarte ikke ryttere som Alexander Kristoff og Dylan Groenewegen, som dermed mistet sjansen til å kjempe om etappeseieren. 

Mikel Landa (Movistar) tapte 2:09 etter å ha veltet ut av frontgruppa. I samme gruppe satt også mannen i ungdomstrøya, Giulio Ciccone (Trek-Segafredo). Fjerdemann i sammendraget, George Bennett (Jumob-Visma) tapte 9:41.

GOD OG DÅRLIG DAG: Julian Alaphilippe økte ledelsen sin i sammendraget, mens Thibaut Pinot tapte mye tid på den tiende etappen. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Eiking i brudd

Etter ni lange etapper, var det 217,5 kilometer som stod mellom rytterne og den første hviledagen i årets Tour de France.

Totalt skulle rytterne over så mye som 3000 høydemetere fra startbyen Saint-Flour til målbyen Albi. Det gjorde at også Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) og Michael Matthews (Sunweb) forsøkte å støte seg opp til bruddet på starten av etappen, men det ble raskt slått ned på av de andre spurtlagene.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Det var gode nyheter for norske sykkelfans, for i bruddet satt nemlig Odd Christian Eiking (Wanty-Gobert). Askøyværingen hadde med seg Natnael Berhane (Cofidis), Mads Würtz (Katusha-Alpecin), Anthony Turgis (Total Direct Energie), Tony Gallopin (AG2R La Mondiale) og Michael Schär (CCC).

EIKING: Odd Christian Eiking hadde prøvd seg på flere av de foregående etappene, men det var altså først på den tiende etappen at han kom seg med i bruddet. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Vant innlagt spurt

Eiking markerte seg ved å plukke noen klatrepoeng og vinne den innlagte spurten underveis, men bruddet fikk dessverre aldri noe stort forsprang. Feltet hadde dermed full kontroll på de seks bruddkameratene gjennom hele dagen.

Ved den innlagte spurten som Eiking vant var Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) først over i feltet. Han tok dermed ni poeng i kampen om den grønne trøya, mens Sagan tok åtte poeng, Greg Van Avermaet (CCC) tok seks poeng og Matthews fire poeng.

Inn mot den siste kategoriserte stigningen, Côte de La Malric (3,6 kilometer à 4,7 prosent) ble det satt høyt tempo i feltet, etter at sidevinden så smått begynte å ta tak i rytterne. En gruppe ble kjørt av feltet og forspranget til bruddet ble kjørt ned til 40 sekunder, men i selve bakken gikk det igjen roligere.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Dermed var det et samlet felt som krysset over bakketoppen, 53 kilometer fra mål, to minutter etter at Berhane tok to poeng på toppen av bakken, med Eiking hakk i hæl.

Sidevinden splittet feltet

Med 40 kilometer igjen dreide rytterne igjen vei og kjørte inn i et parti med sidevind. Det sørget på ny for at det ble splitter i feltet. Det første forsøket fra EF Education First ga ingen permanent splitt, men da Deceuninck-Quick-Step og Ineos satte opp tempoet fem kilometer senere sprakk det vesentlig mer opp.

Sammenlagtleder Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) dundret selv løs i front av feltet og hardkjøret sørget for at feltet ble smadret.

Alexander Kristoff (UAE Team Emirates), Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Giuilo Ciccone (Trek-Segafredo), Jakob Fuglsang (Astana), Richie Porte (Trek-Segafredo) og Rigoberto Urán (EF Education First) var bare noen av rytterne som ble liggende i hovedfelts andre fraksjon, mens George Bennett – fjerdemann i sammendraget før etappen – havnet i en gruppe enda lengre bak etter at han hadde hentet flasker da hardkjøret startet.

Mikel Landa (Movistar) mistet også kontakt med første gruppe etter å ha veltet.

Eikings brudd ble hentet inn med 25 kilometer igjen  og inn mot mål klarte den første delen av hovedfeltet å holde unna for rytterne som jaktet bakfra. Dermed var det en gruppe på drøyt 40 ryttere som satt igjen i kampen om etappeseieren, som endte med at Van Aert tok sin første etappeseier i Tour de France.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse