SETETRØBBEL: Alexander Kristoff slet med tekniske problemer under Omloop Het Nieuwsblad og sto av rittet. FOTO: Skjermdump Eurosport Norge

Setetrøbbel ødela for Kristoff: – Klarte ikke å få ut nok kraft

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 29.02.20 16:50

Del på    

Nordmannen sto av rittet.

(procycling.no): Alexander Kristoff var tydelig misfornøyd med sittestillingen på sykkelen og ble filmet da han selv drev og justerte setehøyden med en unbrakonøkkel, rundt 100 kilometer fra mål.

Like etter ble han filmet i en lang samtale med sportsdirektørene i lagbilen, bak feltet. Dermed hadde nordmannen en dårlig posisjon inn i Leberg, hvor Tiesj Benoot dro til og satte fyr på feltet. I sidevinden som fulgte i etterkant ble feltet ytterligere splittet, med 32-åringen helt i siste rekke.

Med rundt 70 kilometer til mål sto nordmannen av rittet, ifølge laget selv.

– Når setet sklir nned både på sykkel nummer én og reservesykkelen blir det tungt. Satt 0,5 centimeter for lavet etter første brosteinsstrekk, så beina ble bare surere og surere. Fikk bytta til reservesykkelen, men det samme skjedde med den på neste brosteinsstrek. Klarer ikke å få nok kraft ut av beina når man blir sittende for lavt, så da var det bare å kaste inn håndkleet. Så får vi håpe at vi klarer å løse problemet i morgen, forteller han til procycling.no.

Edvald Boasson Hagen maktet heller ikke å markere seg i dagens ritt. Sportsdirektør i NTT, Gino Van Oudenhove, fortalte procycling.no underveis i rittet at rudsbygdingen ikke hadde noen toppdag. Til slutt kom han i mål på en 59. plass, 9:32 bak vinneren.

Noen god dag ble det heller ikke for Amund Grøndahl Jansen, som gikk ned i en velt i forkant av Katteberg, drøyt 100 kilometer fra mål. Jumbo-Visma-rytteren sto av rittet og ble sendt til sykehus for å pleie sårskader.

(artikkelen fortsetter under)

VELTET: Amund Grøndahl Jansen gikk i bakken rundt 100 kilometer før mål. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Stuyven knakk ulveflokken

Rittet ble avgjort rundt samtidig som Kristoff sto av. Greg Van Avermaet (CCC) angrep på vei opp Rekelberg, og i bakkant gikk en gruppe på åtte mann av gårde.

I gruppen satt Tim Declercq og Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step), Matteo Trentin (CCC), Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Jaspen Stuyven (Trek-Segafredo), Frederik Frison (Lotto-Soudal), Jonas Rutsch (EF Pro Cycling) og Søren Kragh Andersen (Sunweb), og med unntak av Rutsch skulle de holde samlet helt til Muur van Geraardsbergen, med feltet to minutter bak inn i bakken.

Opp den ikoniske hellingen var det Lampaert, Stuyven og Kragh Andersen som skilte seg ut som de sterkeste, med Trentin litt på halvdistanse. I det lettkjørte partiet mellom Muuren og Bosberg maktet Trentin å kjøre seg noe nærmere, men da trioen akselererte over toppen glapp sjansen for italieneren.

Trioen fortsatte å kjøre sammen til det gjensto drøyt to kilometer, da Lampaert klinte til. Stuyven fulgte på, mens det ble en solid luke ned til Kragh Andersen, som aldri kom seg helt opp igjen.

Stuyven ledet an rundt siste sving og Lampaert kunne åpne som han ville. Landsmannen svarte han imidlertid godt og Lampaert maktet aldri å komme forbi. Dermed kunne Stuyven juble for karrierens første triumf i Omloop Het Nieuwsblad.

– Definitivt [en fin måte å starte sesongen på]. Vi har en flott gruppe og vi avsluttet sesongen bra i fjor, da Mads [Pedersen] ble verdensmester. Vi er veldig motivert for å beholde den gode stemningen i laget og vi beviste i dag at det funket veldig bra, sa 27-åringen fra Leuven i seiersintervjuet viste på Eurosport.

Referat følger under resultatene!

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Slik gikk det til:

En våt og vindfull dag ventet rytterne da de la ut fra start ved Kuipke-velodromen, utenfor Gent. Tre ryttere initierte tidlig det som skulle bli dagens brudd. Sanne Leysen (Alpecin-Fenix), Mathijs Passchens (Wallonie-Bruxelles) og Luis Mas (Movistar) rev seg løs, selv om farten var høy i feltet.

De fikk etter hvert besøk av ytterligere to ryttere. Matteo Jorgenson (Movistar) og Manuel Boara (Astana) kjørte seg opp, mens Kenneth Vanbilsen (Cofidis) måtte kaste inn håndkleet i jakten på bruddet. Kvintetten i front opparbeidet seg raskt en luke på over syv minutter.

Kristoff hektes av

Etter hvert som man nærmet seg 100-kilometersmerket så dro det seg til. Flere åpne, vindfulle strekker sørget for flere splitter og at det ble viftekjøring. En sterk gruppe hvor Deceuninck – Quick-Step, Jumbo-Visma, Lotto Soudal og Team Ineos var alle representert, noe som satte fart på konkurrentene i gruppene bak.

Det gikk da heller ikke lang tid før det opprinnelige bruddet var kjørt inn, mens det var et stort hovedfeltet som ble samlet igjen, inn på de siste 100 kilometerne. Samtidig som gruppene samlet seg strevet Alexander Kristoff på halen av feltet. Tydelig misfornøyd med setehøyden drev han selv og mekket på egen sykkel i fart, for å prøve å få bukt med problemet. Etter hvert gikk han også ned til lagbilen, hvor han ble sittende lenge og diskutere.

Samtidig ble farten igjen skrudd opp i front, med flere av rittets sterkeste ryttere. Tiesj Benoot (Team Sunweb) satte fart inn i Leberg og i bakkant av bakken ble feltet splittet i mange fraksjoner, ettersom man kom inn på et eksponert sidevindsstrekke. Benoot fikk med seg en gruppe svært sterke ryttere i Matteo Trentin, Greg Van Avermaet (CCC Team), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Oliver Naesen (AG2R), Sep Vanmarcke (EF Pro Racing), Tim Declercq (Deceuninck – Quick-Step), Michael Valgren (NTT) og Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) var blant rytterne.

Vinnergruppen går

Det ble kjørt svært hardt i front med angrep både fra Van Aert og Trentin, men forsøkene materialiserte seg ikke. Deretter gikk Van Avermaet knallhardt til i Rekelberg med 75 kilometer til mål og satte igjen fart på rittet. I bakkant av bakken så rev en ny gruppe seg løs. Der satt Tim Declercq og Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step), Matteo Trentin (CCC), Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Jaspen Stuyven (Trek-Segafredo), Frederik Frison (Lotto-Soudal), Jonas Rutsch (EF Pro Cycling) og Søren Kragh Andersen (Sunweb).

Gruppen fikk god fart på seg og økte raskt til hovedfeltet. Etter hvert måtte Rutsch slippe og falt tilbake til feltet. Det tok imidlertid ikke mer en rundt 15 kilometer så hadde gruppen fått en ledelse på hele to minutter, med 55 kilometer til mål. Bak forsøkte flere ryttere å kjøre seg opp og en mellomgruppe dannet seg, men det ga ikke avkastning.

I Molenberg med knapt 50 kilometer igjen så gikk Vanmarcke og Van Aert til igjen og duoen gjorde et helhjertet forsøk på å komme seg opp. Samtidig fikk blant andre Team Ineos virkelig fart på seg i hovedfeltet, da de to gikk av gårde. Alarmen gikk virkelig og med rundt 35 kilometer til mål var også de kjørt inn. I Berendries forsøkte Van Aert igjen, i et hovedfeltet som stadig ble tynnet ut, men igjen skulle alt samle seg.

Avgjørelsen faller

Dermed gikk bruddet inn i Muur van Geraardsbergen med en ledelse på ett minutt og 45 sekunder, mens det var status quo i hovedfeltet. I Muuren var det Lampaert, Kragh Andersen og Stuyven som var de sterkeste, og distanserte de andre. Trentin fulgte nærmest og kjempet godt imellom Muuren og Bosberg for å komme seg opp igjen, og inn i bakken hadde italieneren los. Trioen kontret imidlertid forsøket hans på å komme tilbake og med en akselerasjon over toppen var det kjørt.

Trioen fortsatte samarbeidet ufortrødent videre og hadde CCC-rytteren på god avstand da de entret de siste kilometerne. Med tre kilometer til mål begynte de å kikke på hverandre og like etter kom det første angrepet. Da var det Lampaert som gikk til fra front. Kragh Andersen var sjanseløs på å følge akselerasjonen, mens Stuyven viste lite tegn til svakhet.

Dansken forsøkte desperat å komme seg tilbake på de siste to kilometerne, men måtte til slutt ta til takke med tredjeplassen. Den belgiske duoen gikk inn på oppløpet sammen, med Stuyven i dødens posisjon i front. Lampaert åpnet spurten først, men Quick-Step-rytteren hadde ikke nok kraft i beina til å passere landsmannen og etter hvert dro Stuyven ifra i front og kunne juble triumferende.

Tagget med: , ,

Les også disse