Prøv Procycling Pluss idag

UROLIG: Nibali er som mange andre urolig for miljøet. Foto: Tim De Waele

– Jeg ser en verden som kveles av plast

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 12.10.19 10:15

Del på    

Nibali liker ikke utviklingen han observerer fra sykkelen.

(procycling.no): Tidligere Vuelta-, Tour- og Giro-vinner Vincenzo Nibali snakket både politikk, miljø og doping i et intervju med Corriere della Sera nylig.

I et omfattende intervju med den italienske avisen pratet Nibali om ulike tema, men også en del sykkelsport: Som hans tøffeste konkurrenter (”Froome og Contador”), de tøffeste rittene (”debuten i Liège, Flandern rundt 2018”) og den hardeste avslutningen (”Zoncolan).

Nibali gir også sin mening om aktuelle samfunnsutfordringer som hans Italia står overfor i dag. Miljø og migrasjon er to tema som sicilianeren har engasjert seg i mer og mer de siste årene.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– På sykkelen føler jeg meg som en sjømann som sykler 35,000 kilometer i året. Fra sykkelen ser jeg en verden som i økende grad kveles av plast. Jeg støtter miljødemonstrantene, utenom dem virker det ikke å være noen andre som virkelig bryr seg om skjebnen vår, sier Nibali til Corriere della Seras rutinerte journalist, Marco Bonarrigo.

– Fra sykkelen observerer man trafikken og forurensingen; situasjonen er ganske dramatisk. Man finner plast overalt. Politikerne burde sette strengere regler på produsentene, sier Nibali – som maner til mer konsensus og mindre konflikt blant politikerne.

– Politikk er viktig. Jeg tar ikke den ene eller den andre siden, men jeg tenker at en politiker – i likhet med en idrettsutøver – ikke kan møte disse utfordringene med en hatefull tilnærming til motstanderne.

Den samme, forsonende linjen skulle Nibali håpt at landet hans tok i det hete spørsmålet om migrasjon og flyktningene som tar den farefulle turen over Middelhavet.

– Mitt Sicilia er et land med emigranter. Jeg forlot øya som 16-åringen for å bli syklist, og bestefaren min reiste med båt til Australia for å jobbe som murer i fem år, og slik fikk vi bygget huset vårt i Messina. De som flykter fra krig og sult bør ønskes velkommen. Jeg undrer meg hvorfor disse må risikere livet sitt på båter for at vi skal kunne hjelpe dem og hvorfor Europa ikke hjelper oss.

Til unge syklister med ambisjoner om å slå igjennom på landeveien, har Nibali en advarsel hvis de skal trene ute blant bilister og annen trafikk.

– I trafikken er bruken av mobiltelefoner og generell uforsiktighet skremmende å se. Til gutta vil jeg si: Lær dere BMX og terrengsykling. Hold dere unna farene og fokuser på å utvikle teknikk tidlig.

Doping

Liège-Bastogne-Liège 2012 så ut til å bli vunnet av Nibali, før Maksim Iglinskij kom susende forbi og tok seieren. Senere ble kasakhstaneren tatt for doping, da som Nibalis lagkamerat i Astana.

– Jeg føler ikke noe raseri. Jeg tenker aldri at opponentene mine kan være dopet, selv om det er rettet mistanke mot noen av dem. I så fall hadde jeg aldri funnet sinnsro nok til å utfordre dem.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Han vant, kanskje var han ren. Så dopet han seg og han ble sparket ut. I slike tilfeller er det én viktig ting å gjøre. Skille mellom lovbruddet og personen, og ikke kriminalisere hele mannen. Danilo Di Luca, som var en av mine lagkamerater, dopet seg flere ganger og fortjente en langvarig utestengelse. Men han var en generøs mann og kaptein, og er fortsatt en venn – selv om han lot seg rive med i jakten på å tjene penger. Sammenliknet med da jeg startet, ser jeg færre personer disponert for å dope seg i dag.

Tagget med:

Les også disse