Prøv Procycling Pluss idag

SÅ NÆR, MEN SÅ FJERNT: Tapet mot Peter Sagan i Bern kan gjøre at Kristoff får dårligere hjelp neste sesong. Foto: Yoan Valat (Scanpix/Epa)

Seiersløs Tour de France kan hjemsøke Kristoff

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 25.07.16 07:30

Del på    

KOMMENTAR: Katusha står ved viktig veivalg.

Det var ikke bare 11 000 euro (drøye 103 000 norske kroner) spurterne kjempet om ved målstreken på Champs-Élysées søndag kveld.

Å vinne avslutningsetappen i Paris innebærer mye prestisje. Spør bare Thor Hushovd som vant der i 2006.

For Alexander Kristoff har touren for andre år på rad dreid seg om den evinnelige jakten etter en etappeseier.

Plassifferne 8, 11, 5, 4, 3, 2, 2 og til sist 3 forteller sin egen lille historie. Han har vært i god form, han har vært i nærheten – men har også manglet den endelige bekreftelsen.

En etappeseier fra årets tour hadde vært ekstra viktig på vei inn mot 2017.

Det er Kristoffs siste år av kontraktsforlengelsen han ble enig med Katusha om våren 2015.

Samtidig kom skriverier om ’mer enn en tredobling’ av lønna og lovnader om at laget i større grad skulle bygges opp rundt ham.

I ettertid vet vi at Michael Mørkøvs ankomst og Luca Paolinis exit foreløpig er det eneste trekket generalmanager Vjatsjeslav Jekimov har gjort for ”avdeling klassikere og spurt”.

SLIPPER LAGSTRAFF: Alexander Kristoff og Katjusja. Her gratuleres nordmannen av danske Michael Mørkøv etter etappeseieren i Qatar tidligere på tirsdag. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

ÉN AV FÅ: Michael Mørkøv har vært en av Kristoffs betrodde hjelpere denne sesongen, men veltet ut av touren. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

I disse dager tenker nok Lance Armstrongs tidligere hjelperytter så det knaker.

Da Kristoff signerte ved forrige korsvei, lovte lageier Igor Makarov samtidig å kutte båndene til det globale russiske sykkelprosjektet og bli et mer internasjonalt mannskap.

Inn kom en danske, en estlender, en belgier og en tysker.

Antidoping-pamflettene fikk nytt innhold og draktene nytt design. Men alle de vakre formuleringene om troverdighet holdt på å råtne på rot da Eduard Vorganov var en av mange russere som testet positivt på meldonium.

Vi vet nå at UCI frikjente Katusha, og at Vorganov til slutt unnslapp straff for forseelsen.

På den første hviledagen i Tour de France klargjorde Joaquim Rodríguez at hans dager som toppsyklist er ved veis ende.

Det gjør Katushas agering på overgangsmarkedet høyst interessant.

Rodríguez har hatt delt lederskap med Kristoff de siste fire årene i touren.

Altså står det en kapteinsposisjon ledig. Det vil si dersom Katusha opprettholder intensjonen om å ankomme verdens største sykkelritt med delt lederskap.

SPANSK TOMMEL OPP: Joaquim Rodrìguez er ferdig med sin pressekonferanse og klar for sykkeltur. FOTO: Tim De Waele/tdwsport.com

LEGGER OPP: Joaquim Rodrìguez, Katushas sammenlagtkaptein, legger opp etter sesongen og etterlater seg et tomrom. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

I år reiste laget til Frankrike for å hente hjem minst to etappeseirer. Det er opplagt at Alexander Kristoff skulle ta den ene.

Den andre håpet de at enten Rodríguez eller Ilnur Zakarin skulle skaffe.

Purito avsluttet sterkt og spratt fra 11. til en godkjent 7.-plass i sammendraget på rittets nest siste dag.

Zakarin tok lagets eneste etappeseier da han gikk til topps under fjellavslutningen på Finhaut-Emosson.

Denne vektingen og det som kan kalles den interne maktbalansen i laget, lå også i potten da spurterne inntok de avgjørende rundene nedover Champs-Élysées i 18:30-draget, søndag kveld.

For at Kristoff skal ha mer å slå i bordet med når laget skal jakte nye forsterkninger, hadde han trengt en etappeseier bak ordene sine.

Stavanger-mannen har hatt en god sesong, og et godt Tour de France.

To andreplasser fra touren, en sjetteplass i Sanremo og en fjerdeplass i Flandern rundt var likevel ikke det Team Kristoff hadde håpet på før denne sesongen.

Rytterflyten mot Kristoffs arbeidsgiver er foreløpig mager. Det har sammenheng med at det fortsatt forhandles om navnesponsor for de neste sesongene.

Makarov trapper ned sitt bidrag, og uten en ny navnesponsor på plass, er det også vanskelig å sette opp budsjettene foran neste sesong.

Ifølge franske L’Èquipe budsjetterer laget med vanvittige 300 millioner denne sesongen. Kun Team Sky bruker mer årlig.

Hvis man skal dømme etter ryktebørsen, er det ikke mye som vitner om økt satsing på massespurter og klassikerne så langt.

Danske Ekstra Bladet har avslørt at U23-mesteren på tempo fra VM i Richmond, Mads Würtz-Schmidt, skal være enig med Katusha.

De to andre ryktene jeg har sett er at laget henter Roman Kreuziger fra Tinkoff, og signerer Daniel Moreno for andre gang i karrieren.

Vi i procycling.no har også avslørt at Kristoff selv gjerne ser at Vegard Stake Laengen blir lagkameraten hans neste sesong.

Tidligere i touren fortalte han meg følgende:

– Vi trenger en klasserytter til klassikerne slik Luca (Paolini) var. En som kan posisjonere seg i klassikerne og samtidig har stor motor. Det bør også være en rytter man kan bruke i opptrekket for å få opptrekkerne mine i posisjon inn mot de siste to kilometerne.

GODE KOMPISER: Jacopo Guarnieri mener det må være rom får å fleipe med lagkapteinen også. Alexander Kristoff ser ut til å være enig. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

TRENGER MER HJELP: Alexander Kristoff og Jacopo Guarnieri har manglet en mann foran seg etter at Luca Paolino ble utestengt. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no

I et hvert sykkellag finnes det gnisninger og interne stridigheter.

Spesielt når det åpner seg muligheter for å karre seg oppover i hierarkiet.

Hvorvidt dette har utspilt seg i Tour de France, skal jeg ikke være for kategorisk når jeg uttaler meg om.

Men vet et par anledninger har uenigheter innad i laget nådd ut til offentligheten. At vi i det hele tatt vet om det, skyldes nok at nordmannen alltid er dønn ærlig i uttalelsene han gir pressen. Som kaptein kan omgivelsene likevel leve med det.

Den første episoden var mot Revel på den 10. etappen. Da satt en kruttsterk gruppe med blant andre Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Edvald Boasson Hagen og Michael Matthews i brudd. Kvartetten endte også opp med å kjempe om etappeseieren mot slutten av dagen.

I en kort periode satt Katusha-laget i front og forsøkte å samle det hele. Problemet var at ingen andre lag bidro samtidig.

Da Direct Energie etter hvert tok grep, hadde entusiasmen forlatt Kristoffs hjelpere.

Det endte med at bruddet gikk inn. Og at 29-åringen uttalte at den beslutningen var feil.

Historien gjentok seg dagen etter. Det var en etappe herjet av sidevind. Regelrett blodslit over 162.5 kilometer.

Mot slutten angrep temposterke Maciej Bodnar fra front og fikk selskap av Peter Sagan på hjulet. Chris Froome innså faren og hadde selskap av Geraint Thomas.

Deretter plukket TV-kameraene opp at Kristoff forsøkte å komme seg opp til kvartetten.

Nordmannen hadde selskap av opptrekker Jacopo Guarnieri og hadde danske Michael Valgren som markør på bakhjulet.

En dårlig kjørt rundkjøring gjorde at gruppen til Sagan forsvant utenfor rekkevidde. Igjen var det uenighet innad i Katusha-mannskapet om laget skulle gi jernet for å samle det hele mot slutten, eller om det var viktigere å verne om sammenlagtinteressene til Rodríguez.

Sagan vant etappen, mens Kristoff tok seg av spurten bak i hovedfeltet. Det hører også med til historien at Purito ble blåst av i sidevinden og endte opp med å tape 1:09 til Froome i sammendraget.

Det var også et bevis på at det fortsatt mangler litt kjørestyrke i Katusha, selv om også Lotto og Etixx strøk på eksamensbesvarelsene den dagen.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

IKKE FORNØYD: Alexander Kristoff vant spurten i Montpellier, men det hjalp lite da tre ryttere var foran. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Etter en heseblesende avslutning nedover Champs-Élysées vet vi nå at det ble nok en hederlig plassering for Kristoff i Paris.

Close, men ingen liten sigar.

Katusha-toget ble hindret av Bryan Coquards velt. De startet sent, men godt.

Kristoff ga dem honnør i etterkant, men det er selvsagt ingen fordel å komme halsende inn mot spurten nedover paradegaten, slik nordmannen også opplevde da Luca Paolini posisjonerte ham til andreplass bak Kittel i 2014.

Vinnersjansen var i realiteten blåst før han åpnet spurten.

Etter 21 etapper har vi altså fasiten: Ingen etappeseirer for verken Kristoff eller Norge i årets Tour de France.

Det betyr at det aller beste forhandlingskortet mangler når Katusha endelig skal gjøre entré på overgangsmarkedet. For enn så lenge må vi jo gå ut ifra at det skjer.

Han har heldigvis to etappeseirer fra tidligere, samt monumentene i Flandern og Sanremo på samvittigheten.

Årets tour viser også at han kommer til å vinne flere store seirer i sin framtidige sykkelkarriere.

Det vet også Katusha.

Tagget med: , ,

Les også disse