Prøv Procycling Pluss idag

ALBASINI-JUBEL: Michael Albasini kunne juble for seier på den avsluttende etappen av årets Tour de Romandie. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Populær hjemmeseier i Romandiet

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 1.05.16 14:53

Del på    

Michael Albasini vant etter dramatisk finale.

Tour de Romandie ble avsluttet med en relativt flat etappe inn til Genève. Et sterkt timannsbrudd med blant andre Chris Froome, Michael Albasini, Wilco Kelderman, Romain Bardet og Andrey Amador hadde imidlertid ingen intensjoner om at det skulle bli en spurt, i fraværet av en småsyk Marcel Kittel.

Albasini, Amador, Kelderman og Carlos Verona angrep fra bruddet inne på de siste par milene. De så lenge ut til å holde unna, men inne på den siste kilometeren suste Tom Bohli forbi bruddet.

Tetkvartetten kom seg opp igjen til Bohli, og inne på de siste hundre meterne var det ingen som klarte å utfordre Michael Albasini. Dermed ble det en svært populær hjemmeseier til sveitseren.

Seieren var hans sjette etappeseier i Tour de Romandie.

Andrey Amador ble nummer to, mens Wilco Kelderman tok den siste plassen på pallen. Bak fra feltet kom Niccolo Bonifazio akkurat for sent frem, og italieneren endte med det på en fjerdeplass.

Nairo Quintana vant rittet sammenlagt.

Slik var etappen
Rytterne våknet til snøvær før den femte og avsluttende etappen av Tour de Romandie. Snøen skulle imidlertid ikke spille noen stor rolle på den 177 kilometer lange etappen fra Ollon til Genève, en etappe som holdt seg under 1000 meter.

Etappen var også en man forventet at skulle ende i en massespurt. Marcel Kittel (Etixx-Quick Step) kom ikke til start på grunn av en forkjølelse, og dermed var de flestes øyne rettet mot Niccolo Bonifazio (Trek-Segafredo). Den unge italieneren var den eneste som kunne utfordre Kittel på den første etappen, som også endte i en massespurt.

To tredjekategorier var utfordringene på veien til den sveitsiske hovedbyen. Med fem klatrepoeng til førstemann over toppen av hver av stigningene, var det muligheter for forandringer i klatrekonkurransen.

Den ledet Nairo Quintana (Movistar) med 34 poeng før etappen, mens Sander Armée (Lotto Soudal) og Chris Froome (Team Sky) var de nærmeste med henholdsvis 32 og 28 poeng.

Sterkt brudd
Både Armée og Froome var også i bruddet som gikk tidlig på etappen. Der satt de sammen med Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo), Romain Bardet (Ag2r La Mondiale), Moreno Moser (Cannondale), Andrey Amador (Movistar), Michael Albasini (Orica-GreenEdge), Tsgabu Grmay (Lampre-Merida), Jérôme Coppel (IAM Cycling) og Carlos Verona (Etixx-Quick Step).

Opp de kategoriserte stigningene var det Sander Armée som viste mest interesse for klatrepoengene på toppen. Belgieren tok full pott, ti poeng, og sikret seg dermed klatretrøya i årets Tour de Romandie.

Det sterke bruddet fikk aldri en stor luke. På det meste hadde de tre minutter ned til feltet, hvor Dimension Data gjorde mye av jobben.

Chris Froome tok en flott etappeseier på lørdagens fjelletappe, og viste på søndag at han hadde enda mer å gi. Briten angrep bruddet 35 kilometer før mål, og sørget for at farten i bruddet gikk opp. Det gjorde også avstanden, som økte fra halvannet minutt til ett minutt og 50 sekunder på de neste fem kilometerne.

Nye angrep
Fartsøkningen førte til at Sander Armée falt av bruddet. Avstanden krøp samtidig opp over to minutter, noe som førte til at Armées lagkamerater i Lotto Soudal satt seg fram i teten av hovedfeltet. Sammen med BMC gikk avstanden hurtig nedover, og to mil før mål var det 1.20 mellom bruddet og feltet.

Like etter angrep Michael Albasini sammen med Carlos Verona og Wilco Kelderman fra bruddet. Andrey Amador kom seg også opp til de tre 13 kilometer før mål. Da var avstanden ned til feltet ett minutt.

Seks kilometer før mål tok feltet inn restene av bruddet, men med et avstand på 45 sekunder fra teten til feltet, var det fortsatt fordel bruddet inn mot de siste kilometerne.

Det så ut til at det skulle bli en duell innad i bruddet på den siste kilometeren. Da dukket Tom Bohli (BMC) opp som troll i eske, og suste forbi de fire bruddkameratene. Albasini tauet gruppa opp igjen til Bohli, og inne på de siste hundre meterne var det ingen som kunne utfordre ham.

Tagget med: , ,

Les også disse