VIKTIG ARENA: Kristian Klevjer utmanøvrerte Jonas Iversby Hvideberg i juniorrittet - dag to - under Tour de Hallingdal i fjor. Jens Haugland i Uno-X mener konseptet er så bra at de ikke hadde noe annet valg enn å agere med økonomisk nødhjelp. FOTO: Cato Karbøl / Norges Cykleforbund

– Vi har ikke råd til å kutte mer i Norgescupen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 18.06.18 13:32

Del på    

Uno-X redder Tour de Hallingdal.

(procycling.no): På grunn av sponsorsvikt var arrangøren av Tour de Hallingdal tvunget til å øke startavgiften for å kunne gjennomføre rittet fra 5.-8. juli.

Etter at prisøkningen førte til protester i forbindelse med Forbundstinget, ble saken behandlet og Norges Cykleforbund (NCF) valgte likevel ikke å godkjenne økningen fordi det ville innebære brudd på maksgrensa.

Bildespesial: Se bildene fra NM-åpningen her!

Arrangøren hadde dermed intet annet valg enn å avlyse det opprinnelige arrangementet, og i stedet gjennomføre konkurransen som turritt.

Alt lørdag formiddag bestemte Uno-X seg for å gå inn og redde Norgescuprittet. Bidraget fører nå til at energiselskapet blir hovedsponsor de neste tre årene sammen med CONTEXCO.

Pengemangel og dyrere ritt

For å beskrive situasjonen norsk sykkelsport opplever nå, hva angår rittarrangører og økonomi, sier sykkelsjef i Uno-X-konsernet, Jens Haugland, følgende:

– Det er krevende.

– På hvilken måte?

– Det er store utfordringer i forhold til å arrangere sykkelritt. Det er mindre økonomiske midler tilgjengelig, samtidig som det har blitt mer kostnadskrevende (jamfør blant annet kravet om at frivillige løypevakter må igjennom lovpålagt kursing, vår anm.), så der oppleves det en betydelig «mismatch», forklarer Haugland.

En av konsekvensene av dette er at forbundet slet med å få tak i arrangører til kalenderen i Norgescupen.

I desember var kun tre av seks klare: Grenland, Hallingdal og Ottestad IL (Gylne Gutuer). Siden sluttet Sandnes SK og Spikkestad (Bærum CK) seg til og gjorde at fem av seks runder kunne gjennomføres.

– Et viktig konsept

Det er likevel stor forskjell på rittene, og Tour de Hallingdal er opplagt arrangementet med flest høydemeter underveis.

Derfor synes Uno-X det var uggent om de bare skulle sitte å se på at kanskje det aller mest spennende tilskuddet til Norgescupen de siste årene, skulle forsvinne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VANT ETAPPE I FJOR: Håkon Lunder Aalrust var et annet navn som viste seg fram da etappeprofilene var tøffere enn det norske kontinentalryttere vanligvis møter under Tour de Hallingdal i fjor. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Vi mener Tour de Hallingdal er et viktig konsept. Det er et ritt som passer filosofien vår, og det har bra med høydemeter. Det er bra for norske ryttere å sykle ritt som ikke er på like høyt nivå som Arctic Race of Norway og Tour of Norway. Samtidig er det litt leit at vi nødt til å gå til dette skrittet. Vi hadde helst sett at det var enda flere som hadde lyst til å ta i et tak for å redde dette arrangementet, sier Haugland.

Han mener Norgescupen er vår aller viktigste utviklingsarena, og mener alternativet ikke hadde vært til å leve med.

– Hvis du ser på det som er igjen av Norgescupen nå, så hadde vi ikke hatt råd til å kutte noe mer ned på det. På denne måten får norsk sykkelsport et ritt det er viktig å bevare i årene framover.

Sportslige lyspunkter

Redningsaksjonen var en gladnyhet dagen etter at Uno-X-laget selv hadde solid grunn til å feire trippelseier under U23-fellesstarten i Sandefjord.

Les også: Uno-X-trippel: – Vi kjører egentlig perfekt

Kort tid før start kom også nyheten om at Herman Dahl hadde gått helt til topps under GP Horsens i Danmark.

– Jeg synes det er fantastisk at norske kontinentallag henter hjem slike resultater, så det var ekstra motivasjon foran starten i går, påpeker Haugland.

– Du sier at den økonomiske situasjonen i norsk sykkelsport er krevende, men sportslig er det fremdeles mye å glede seg over?

– Ja, og det er et viktig moment å ta med seg. Selv om det er krevende, er det ingen grunn til å svartmale situasjonen til norsk sykkelsport. Vi leder Nations Cuo for juniorer, vi har ryttere som er topp 10 under både Ronde de L’Isard og Fredsrittet. Vi er i ferd med å sette ny rekord i antall norske deltakere i Tour de France. Det er krevende å jobbe som arrangør innenfor norsk sykkelsport, men den sportslige utviklingen er fremdeles god, sier Haugland som likevel ønsker seg et bredere engasjement og at flere ønsker å trå støttende til norsk sykkelsport.

– Men om man trenger penger til noe, så er det nå bare å ringe til Uno-X?

– Nei, det er ikke slik det fungerer. Vi er ikke noe redningsselskap, og når vi diskuterte om vi skulle gå inn her, var det slike signaler vi var opptatt av at vi ikke skulle ende opp med å sende ut. Vi har vært i dialog med Tour de Hallingdal-arrangøren tidligere, og det er et konsept vi liker. Men når det gjelder sykkelritt er det fortsatt Uno-X Development Weekend vi brenner aller mest for, avslutter Haugland.

PS: Uno-X Development Weekend arrangeres fra 31. august til 2. september. Rittserien inneholder den individuelle temporittet Hafjell Grand Prix, samt landeveisrittene Lillehammer Grand Prix og Gylne Gutuer Grand Prix.

Tagget med: , , ,

Les også disse