Prøv Procycling Pluss idag

Trening foran Omloop Het Nieuwsblad, Kristoffer Halvorsen, EF Procycling

FEM RITT: Ble det for Kristoffer Halvorsen hos EF Pro Cycling. Her gjør han seg klar til Omloop Het Nieuwsblad sammen med lagkameratene sine. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

Profflag ber om å få slippe Milano-Sanremo

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 4.03.20 08:20

Del på    

– Det handler om å være ansvarlig, sier Jonathan Vaughters.

(procycling.no): Denne måneden skulle episenteret for den internasjonale sykkelsporten egentlig ha kretset rundt Italia. Landet er som kjent også gjenstand for mye annen oppmerksomhet for tida, nemlig for hyppig spredning av COVID-19-viruset.

Det har lenge vært usikkert om rittrekken som starter kommende lørdag med grusklassikeren Strade Bianchi, går videre via Tirreno-Adriatico og kulminerer ut i Milano-Sanremo lørdag 21. mars – lar seg gjennomføre. Og sjansene har vel aldri vært så dårlige som de er akkurat nå.

Tirsdag valgte laget til blant andre Kristoffer Halvorsen, EF Pro Cycling, i brevs form å spørre UCI-president David Lappartient og rittleder Mauro Vegni i RCS Sport, om de kunne fris fra WorldTour-lagene forpliktelser til å stille i de tre rittene.

– Alle våre ryttere og medlemmer av støtteapparatet er entusiastiske og forberedt for å kjøre disse rittene. Vi ser oss likevel nødt til å sette disse følelsene til side og gjøre det vi føler er riktig for storsamfunnet, heter det blant annet i brevet som først ble gjengitt av Wall Street Journal og siden cyclingnews.com.

Italienere bedt om å holde avstand

Overfor det amerikanske sykkelnettstedet utdyper Jonathan Vaughters lagets ståsted midt i COVID-19 stormen. Både amerikanske og italienske myndigheter er tungt inne på banen når det gjelder spredningen.

Italienere blir nå oppfordret til å stå én meter unna hverandre på offentlige plasser for å unngå spredningen av rittet. Og dette rimer dårlig med folkefesten et sykkelritt vanligvis er.

– Kanskje våre sunne utøvere og medlemmer av støtteapparatet hadde klart seg greit. Men hva med eldre mennesker som går ut i gatene for å plukke opp en vannflaske? Slik jeg forstår det handler ikke dette om for enhver pris å strupe den uunngåelige spredningen av COVID-19, men dette dreier seg om å hjelpe til med å bremse den inntil medisinske eksperter og sykehus for tid til å ta igjen forspranget og forberede seg for de mest sårbare på sykehus og andre helsefasiliteter, forklarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PRØVER Å DEMPE SPREDNINGEN: Jonathan Vaughters mener samfunnsansvaret må veie tyngre enn lysten til å sykle sykkelløp. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Vaughters presiserer også at utspillet fra ledelsen i EF Pro Cycling ikke dreier seg om «panikk», men om å «være ansvarlige».

Doffen: – Var nok sånn det måtte gå

Hovedkonsentrasjonen av smitte har kretset rundt Nord-Italia og spesielt Lombardia-regionen. Altså rett i nærheten av løypa til Milano-Sanremo som snegler seg nesten 300 kilometer fra Milano og langs med den liguriske kysten ned mot målbyen.

Viruset er nå i ferd med å spre seg videre sørover og det gjør at det politiske presset på blant annet å avlyse idrettsarrangementer er sterkt voksende.

I helga ble blant annet fem oppgjør i Serie A utsatt, blant annet storoppgjøret mellom Juventus og Inter Milan. Kampene skal spilles i mai i stedet. Det italienske nyhetsbyrået ANSA skriver at myndighetene ønsker enten å avlyse alle idrettsarrangementer den neste måneden, eller la det foregå uten publikum til stede.

De italienske sykkelrittene har også hengt i en tynn tråd en stund. Å håndheve et forbud mot publikum blir jo også vanskelig for slike arrangementer.

Det har nok også Kristoffer Halvorsen sakte, men sikkert innsett. Sørlendingen følte seg bra under den belgiske brosteinsåpningan i helga og var egentlig var satt opp til å kjøre både Tirreno-Adriatico og Milano-Sanremo de kommende to uker.

Konfrontert av procycling.no med brevet fra toppledelsen i laget, utbryter han følgende:

– Kjedelig. Men det er nok sånn det måtte gå, sier sørlendingen.

Hva som skjer med sesongplanen hans videre er foreløpig ukjent. Det kan hende at EF Pro Cycling i stedet tar med noen av rytterne side på høydeleir, men det avhenger selvsagt av omfanget COVID-19-viruset får når det gjelder avlysninger i ulike land den kommende måneden.

Kristoff forbereder seg på ritt hjemme i Stavanger

Mens UAE-Team Emirates-kollegaen Sven Erik Bystrøm fremdeles sitter i viruskarantene etter at COVID-19 også hjemsøkte UAE Tour i slutten av forrige måned, kan Alexander Kristoff i hvert fall prise seg lykkelig over at han er hjemme med familien sin i Stavanger.

Les også: Fortsatt ingen løsning for Bystrøm

For hans del var selvsagt også Milano-Sanremo et stort mål denne sesongen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SANREMO: Kristoff ble i 2014 første norske vinner i Milano-Sanremo. FOTO: Getty Images/Tim de Waele.

SNIRKLER SEG LANGS KYSTEN: Det hadde blitt en vrien oppgave å holde Milano-Sanremo «bak lukkede dører». FOTO: Getty Images/Tim de Waele.

Sykkelmonumentet er fremdeles ikke avlyst, så enn så lenge forbereder 32-åringen som tok tredjeplassen under Kuurne-Brussel-Kuurne på søndag seg på å sykle.

– Jeg tar det litt som det kommer. Jeg forbereder meg på å kjøre, så får vi se hvilke løp som blir noe av. Jeg er i hvert fall hjemme og er ikke «hotell-fast», så jeg får trent fint her i Stavanger.

Etapperittet Paris-Nice er neste stopp for UAE-rytteren. Rittet starter i Plaisir øst for Paris på søndag. Dagen etter Strade Bianche, dersom rittet i det hele tatt blir arrangert.

PS: I de forente arabiske emirater forteller myndighetene nå at det har dukket opp seks positive tester for Corona-viruset. Fire lag sitter fortsatt i karantene, og nasjonene de seks rytterne har, indikerer at sykkelryttere nå kan være involvert. De seks smittede hører hjemme i Russland, Tyskland og Colombia. Tidligere har det blitt oppdaget to tilfeller av COVID-19 i forbindelse med etapperittet, men det er ennå ikke klart fra hvilket lag de to tilfellene dukket opp i. Sven Erik Bystrøm opplyser til procycling.no onsdag morgen at de ikke har fått mer informasjon på utøverhotellet i Abu-Dhabi.

Tagget med: , ,

Les også disse