BARE NESTEN: Aleksei Lutsenko trodde han hadde vunnet den femte etappen i UAE Tour, men han måtte se at Tadej Pogacar gikk forbi ham på de siste meterne. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

– En klassisk brøler, det der

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 27.02.20 13:28

Del på    

Tadej Pogacar avbrøt feiringa til Aleksei Lutsenko.

(procycling.no): Den andre etappen med målgang på toppen av Jebel Hafeet munnet ut i et ekstremt tett spurtoppgjør mellom Tadej Pogacar, Adam Yates og Aleksei Lutsenko.

Sloveneren ville det aller mest, og klarte slenge sykkelen foran Lutsenko på oppløpet. Astana Pro Team-rytteren var i ferd med å heve armen triumferende, men avbrøt straks den bevegelsen og slang ut noen velvalgte gloser i stedet.

– Det er en klassisk brøler, det der, utbrøt Kurt Asle Arvesen i kommentatorboksen til Eurosport Norge.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

For UAE Team Emirates var seieren viktig etter at Yates parkerte Pogacar i samme bakke tidligere denne uka:

– Det var utrolig. Jeg startet tidlig. Vi kjørte veldig raskt rundt svingen og jeg mistet litt fart. Lutsenko kom forbi meg, før vi svingte sammen til venstre. Jeg kastet bare sykkelen fram og klarte å ta seieren, uttalte Pogacar etterpå.

Sven Erik Bystrøm ledet UAE-laget inn i første halvdel av bakken, deretter begynte Pogacar og Yates å angripe hverandre. Ingen maktet å sette inn det avgjørende støtet denne gangen, noe som også gjorde at Lutsenko, Ilnur Zakarin og David Gaudu meldte seg på like før spurten.

Adam Yates har foreløpig et solid grep om sammenlagten, mens UAE-sjefene nå kunne glise etter at Pogacar sikret seg etappeseieren de hadde så veldig lyst på.

Resultater (les referat videre under):
1. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) 3:48,53
2. Aleksei Lutsenko (Astana Pro Team) samme tid
3. Adam Yates (Mitchelton Scott) st
4. David Gaudu (Groupama-FDJ) +4
5. Ilnur Zakarin (CCC Team) +7
6. Davide Formolo (UAE Team Emirates) +23
7. Alejandro Valverde (Movistar Team) st
8. Wilco Kelderman (Team Sunweb) +24
9. Victor De La Parte (CCC Team) st
10. Rafal Majka (BORA-hansgrohe) +27

Sammenlagt:
1. Adam Yates (Mitchelton Scott) 20:35,04
2. Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) +1:01
3. Aleksei Lutsenko (Astana Pro Team) +1:33
4. David Gaudu (Groupama-FDJ) +1:48
5. Rafal Majka (BORA hansgrohe) +2:11
6. Wilco Kelderman (Team Sunweb) +2:34
7. Ilnur Zakarin (CCC Team) st
8. Davide Formolo (UAE Team Emirates) +2:39
9. Diego Ulissi (UAE Team Emirates) +2:47
10. Victor De La Parte (CCC Team) +2:51

GA SEG IKKE: Aleksei Lutsenko trodde han hadde seieren i sin hule hånd, men da hadde han ikke regnet med Tadej Pogacars jernvilje. FOTO: Skjermdump via Eurosport Norge

Slik gikk det til:

Runde to opp mot Jebel Hafeet sto for tur under årets UAE Tour. En mulighet for Tadej Pogacar til å slå tilbake mot sammenlagtleder Adam Yates.

Fem mann valgte å gå i brudd også i dag. James Knox (Deceuninck-Quick Step), Tosh van der Sande (Lotto Soudal), Andrea Garosio (Vini Zabù-KTM) og Christian Scaroni (Gazprom-RusVelo).

Bruddet hadde over tre minutter å gå på med 15 kilometer igjen til mål, men alt dreide seg selvsagt om etappens siste 10,8 kilometer og turen opp til Jebel Hafeet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STILLE FØR STORMEN: Tadej Pogacar fikk en ny mulighet for etappeseier på Jebel Hafeet. FOTO: Skjermdump via Eurosport Norge

Mitchelton-Scott gjorde ære på ledetrøya ved å sette marsjfarten i feltet, mens UAE-laget, anført av Sven Erik Bystrøm i forkant av Tadej Pogacar, valgte å slippe seg litt bakover i feltet.

Bystrøm viste seg fram

Ved foten av bakken tok UAE-laget igjen kontroll, og prøvde å sette et jevnt, hardt tempo på det for å legge forholdene til rette for Pogacar-seier. Bak i feltet takket gladelig Mark Cavendish, Dylan Groenewegen, Pascal Ackermann og de andre spurterne for følget.

Det var igjen Bystrøm som tok ansvar fra bunnen av bakken, og holdt det gående til det var omtrent sju kilometer igjen til toppen. Davide Formolo var neste mann som skulle i aksjon, før Pogacar forhåpentligvis skulle avslutte det hele.

Først i løypa lå stadig vekk James Knox som opplagt hadde en veldig god dag på sykkelen. Men med i underkant av sju kilometer til toppen, var likevel ikke avstanden opp på rundt minuttet betryggende.

I tet av feltet utkrystalliserte rittets beste klatrere seg. Rafal Majka og Wilco Keldermann så ut til å slite, da Pogacar valgte å angripe fra tet. Han fikk Adam Yates limt til bakhjulet sitt, og briten fulgte opp med et nytt angrep noen hundre meter til opp i bakken. Det var kun David Gaudu (Groupama-FDJ) og Aleksei Lutsenko (Astana Pro Team) som klarte å henge på. Kvartetten lå da også på de fire første plassene i sammendraget før den 5. etappen av UAE Tour.

Kamp om etappeseieren

Fire kilometer før toppen var forspranget til Knox krympet ned til 12 sekunder. Spørsmålet var da altså fremdeles om det var Yates eller Pogacar som skulle stikke av med etappeseieren.

Sloveneren dro til for tredje gang etter at Ilnur Zakarin hadde kommet seg opp, og forserte videre forbi kvartetten og opp på bakhjulet til James Knox.

Yates og Pogacar fortsatte å hamre løs på hverandre, men fram til nå ble resultatet hver gang at Gaudu og Lutsenko klarte å komme seg opp igjen. Med 2,5 kilometer igjen satte så Yates inn det som så ut som det avgjørende støtet.

Pogacar lå bak Lutsenko, og kasakhstaneren maktet ikke å svare. Det gjorde at UAE-kapteinen måtte tette luka selv. Én kilometer unna toppen ble det igjen kontakt mellom rittets to beste klatrere. Sloveneren la seg på bakhjulet for å spare mest mulig krefter foran det ventende spurtoppgjøret over streken.

800 meter før mål fikk duoen selskap av Gaudu og Lutsenko for «n’te» gang.

Nektet å tape

Foran spurte klarte også Zakarin å få kontakt, sånn at fem mann skulle spurte om etappeseieren. Pogacar lå bakerst, men akselererte og tvang seg fram ute til høyre. Foran den siste venstresvingen ble han passert av Lutsenko, som igjen hadde Adam Yates like bak seg.

Sloveneren nektet imidlertid å gi seg, og fullførte hele veien fram til streken. Han kastet sykkelen fram og avbrøt seiersgesten til Lutsenko som i tillegg åpnet opp for UAE-rytteren på innsiden av seg selv.

Dermed kunne Pogacar juble, mens Lutsenko i stedet sto for det som sikkert blir en vinner i sosiale medier de neste timene.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse