BEN O'CONNOR: Fullstendig overlegen på den niende etappen av årets Tour de France. Foto: Skjermdump Eurosportplayer.

O’Connor vant spektakulær fjelletappe med over fem minutter

Erik Rustad Markussen
Tips meg

Publisert 4.07.21 17:56

Del på    

Pogacar forsvarte den gule trøya. O’Connor er nå nummer to.

Det ble australsk seier på den niende etappen av årets Tour de France, med start i Cluses og målgang i Tignes.

På vei mot mål passerte rytterne fem kategoriserte stigninger, Cote de Domancy, Col des Saisies, Col du Pré, Cormet de Roselend, og til slutt klatringen opp til skistedet Tignes.

25 år gamle Ben O’Connor kom seg med i bruddet, og hang med da Nairo Quintana, Sergio Higuita, Wout Poels og Michael Woods gjorde opp om klatrepoengene underveis.

I den siste klatringen til Tignes var O’Connor imidlertid overlegen. Med ca. 15 km igjen klinket han til, og rykket fra Sergio Higuita og Nairo Quintana. Colombianerne hadde ingen sjanse til å holde følge med den råsterke australieren.

Bruddet fikk på det meste i overkant av åtte minutters ledelse, noe som gjorde at O’Connor underveis var i nærheten av å ta den gule trøya. Før etappen var AG2R-rytteren åtte minutter og 13 sekunder bak Tadej Pogacar. 

Angrep fra Carapaz

På de siste fem kilometerne ble det svært spennende. Først etter at Ineos-laget satte opp farten ble vanskelig for O’Connor å holde luka stor nok til å kapre den gule trøya.

Med fire kilometer igjen angrep Richard Carapaz fra feltet, men klarte ikke å riste av seg Tadej Pogacar.

Og like etter angrep sloveneren selv. Ingen av de andre sammenlagtfavorittene klarte å holde følge, og Pogacar seilte av gårde.

Det så heller ikke ut til at angrepet kostet nevneverdig for den suverene lederen, som hadde full kontroll på konkurrentene.

Ben O’Connor suveren

Til slutt vant AG2R-rytteren O’Connor med fem minutter og syv sekunder. Italienske Mattia Cattaneo avsluttet sterkt, og ble nummer to. En annen italiener imponerte imidlertid enda mer: Sonny Colbrelli klatret med de beste i bruddet, og ble nummer tre.

Tadej Pogacar ble til slutt nummer seks på etappen, seks minutter og to sekunder. Sloveneren forsvarte dermed den gule trøya, men etter etappen er Ben O’Connor nummer to sammenlagt, to minutter og ett sekund bak Pogacar. 

Pogacar økte ledelsen sin til Richard Carapaz, Jonas Vingegaard, Endric Mas og Rigoberto Uran med 32 sekunder.

Det ble en tyngre dag for David Gaudu og Alexey Lutsenko, som tapte halvannet minutt til Pogacar.

Klatretrøye til Quintana

Tidlig på etappen viste klatretrøyebæreren Wout Poels at han ønsket å forsvare trøya. Nederlenderen var førstemann over dagens førstekategori Col des Saises.

Men etter det ble det tungt. Opp rittets første stigning utenfor kategori, Col du Pré, måtte Poels imidlertid gi tapt, og Michael Woods og Nairo Quintana gjorde opp om poengene.

Der trakk Quintana det lengste strået, og seilte ifra Woods.

Selv om Quintana måtte gi tapt for O’Connor på slutten av etappen, holdt innsatsen til å ta over klatretrøya, åtte poeng foran Michael Woods, og 11 poeng foran Wout Poels.

 

Tagget med: , ,

Les også disse