LANG VEI TILBAKE: Syver Wærsted, her avbildet med lagkameratene sine i forbindelse med NM i Sandefjord, var denne uka tilbake på landeveissykkelen for første gang på 10 måneder. 22-åringen driver fremdeles med rehabilitering etter en stygg møteulykke med bil under trening den 31. juli i fjor. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Tilbake på sykkelen 10 måneder etter ulykke

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.06.19 13:12

Del på    

Syver Wærsted tok årets første tur på landveissykkelen.

(procycling.no): Via Snapchat viste Syver Westgaard Wærsted (22) onsdag at han var tilbake på sykkelsetet.

Les også: Kneskade og armbrudd for Wærsted etter treningsulykke

Da tok Uno-X Norwegian Development Team-rytteren seg årets første sykkeltur på byggefeltet Ballestadhøgda i Porsgrunn. 10 måneder etter at han ble påkjørt av en i forbindelse med trening hjemme i Telemark.

– Jeg kjørte bort til Jonas (Abrahamsen) for å vise meg fram. Han var imidlertid ikke hjemme, så da syklet jeg hjem igjen, sier Westgaard Wærsted til Telemarksavisa.

Måtte igjennom ny operasjon

Det var samme Abrahamsen som var med den da regjerende vinneren av Ringerike Grand Prix med ut på treningstur da en bil i motgående kjøreretning plutselig svingte inn for å krysse veien de to syklistene kjørte nedover.

Mens Abrahamsen som sistemann av de to klarte å svinge unna, smalt Wærsted rett inn i siden på bilen. Det harde sammenstøtet endte med et sykehusopphold på to måneder i Skien og Oslo, før han ble sendt videre til opptrening og rehabilitering ved Kysthospitalet i Stavern.

I fjor høst planla Uno-X-laget egentlig utifra at 22-åringen skulle delta på treningsleiren i Spania i starten av desember. En ekstra sjekk på sykehuset avslørte imidlertid at kneskåla ikke hadde grodd skikkelig. Det var framfor alt knærne og den høyre armen som fikk hardest medfart under ulykken. I det venstre kneet ble kneskåla knust, mens korsbånd og leddbånd røk i det venstre etter påkjørselen.

– Jeg var oppe på sykkelen igjen på det tidspunktet, selv om jeg kjente at det fortsatt gjorde vondt. Da jeg kom på sjekk viste det seg at kneskåla ikke hadde grodd skikkelig, og at jeg trengte en ny operasjon, sier han til Telemarksavisa.

Startet sesongen på solid vis

Derfor var det ekstra deilig da han kunne legge ut på bar asfalt igjen og gjøre unna et viktig steg, i en rekke av svært mange, på vei tilbake til toppidretten.

Wærsted vant som nevnt Ringerike Grand Prix i fjor, og tok også en etappeseier under International Tour of Rhodes under det som skulle være den definitive gjennombruddssesongen hans i U23-klassen. Han sto også på podiet under NM i Sandefjord, under fellesstarten Uno-X-laget dominerte fra start til mål, og der Torjus Sleen tok trøya foran lagkompis Iver Skaarseth.

Les også: – Syver kjørte nok sitt livs løp

– Det var ikke lange turen, men det var veldig deilig å endelig kunne sykle utendørs igjen. Det gikk ikke så fort heller, men det var likevel en «drøy» følelse. Jeg må bli litt varm i trøya først, sier Wærsted om den rundt 15 kilometer lange sykkelturen i hjemtraktene.

Planlegger ikke for 2019-comeback

Ut sesongen er det ikke planlagt noe videre comeback innenfor Uno-X-systemet, men Syver åpner selv opp for at det kanskje blir noen opptredener med startnummer på kroppen senere i høst.

– Det kan hende jeg klarer å henge meg på et turritt eller noe sånt på tampen av sesongen, men det får vi bare se på. I utgangspunktet er det 2020-sesongen jeg tenker på nå, sier han til avisen.

Sportsdirektør Leonard Snoeks i Uno-X-laget var glad for å se framskrittene 22-åringen har gjort den siste tida:

– Det er stort bare å komme igang igjen for ham nå, selv om det dreide seg om en sykkelsko og en vanlig sko. Det har vært en lang vei tilbake for ham. Han ble hardt skadd, og det har tatt lang tid og lengre tid enn vi kanskje trodde, med kneet hans. Det har gått opp og ned, men kneet måtte bare få tid til å gro bedre enn det hadde gjort. Han har fått god medisinsk oppfølging, og han har vært med laget både under Ringerike Grand Prix og under Tour of Norway (i tillegg til lagets andre treningsleir i januar, 2019, vår anm.). Slik har vi forsøkt å holde ham i nærheten av oss. Tidligere var det Syver som vant for oss, så vi støtter ham 100 prosent i rehabiliteringen hans. Det ser sikkert tøft for ham mentalt å se utviklingen vi har i laget vårt, samtidig som han ikke kan være med på rittene vi kjører. Det er ritt det hadde vært en selvfølge at han var med på før denne ulykken skjedde. Han må bare skynde seg langsomt, og så tar dette tiden det tar. Det blir en lang vei tilbake, men Syver virker motivert for å ta den jobben. Han er savnet i gruppa vår, både som rytter og som person, sier Snoeks til procycling.no.

PS: Under årets Ringerike Grand Prix ønsket Uno-X-laget å vinne for Syver Wærsted, og de klarte de da Kristoffer Skjerping kjørte inn til soloseier i Hønefoss. Les mer her: «Har aldri hatt så gode bein før».

Tagget med: , , , ,

Les også disse