VIL SE FLERE TATT: Alexander Kristoffs trener Stein Ørn (i midten) ønsker å se flere bli tatt for EPO og steroider.

STILLER SEG BAK HJEMSENDELSE: Alexander Kristoffs trener Stein Ørn (i midten) ønsker å se flere bli tatt for EPO og steroider. Han mener det er en svakhet for systemet om det går for langt til mellom hver positive prøve. Samtidig understreker han at han tar et forbehold angående Juan Sebastián Molano, ettersom det ikke er kjent hvorfor kolombianeren ble sendt hjem fra Giro d'Italia tirsdag.

Ørn om UAE-grep: – Det viser at de har kontroll

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.05.19 13:02

Del på    

Kristoffs trener stiller seg bak avgjørelsen om å sende rytter hjem fra giroen.

(procycling.no): Tirsdag kom nyheten om at Fernando Gavirias opptrekker, Juan Sebastián Molano, sendes hjem fra Giro d’Italia etter kun tre etapper.

Les også: Gavirias opptrekker sendt hjem fra Giro d’Italia

Bakgrunnen er at lagets eget monitoreringssystem har avdekket «uvanlige fysiologiske resultater» hos 24-åringen. Lagene sitter med full tilgang til alt av fysiologiske data via TrainingPeaks, og har naturlig nok også tilgang til rytternes bilogiske blodpass.

Alexander Kristoffs trener, Stein Ørn, er kompromissløs i sine holdninger mot utøvere som forsøker seg på «snarveier» innenfor sykkelsporten. Han presiserer at han forutsetter at opplysningene stemmer og at det blir avdekket at Molano beviselig har jukset, men stiller seg uansett bak UAE Team Emirates’ avgjørelse om å sende rytteren hjem fra treukersrittet.

– Hvis det viser seg at de har funnet noe unormalt ved en utøvers fysiologiske data, er det bra at laget tar grep. Det viser at laget har kontroll i egne rekker og de viser vilje til å gripe inn uten innblanding fra for eksempel WADA. Det ligger i menneskets natur at noen alltid vil «forsøke seg». Det foregår i idretten, i næringslivet, blant mosjonister og utøvere på toppnivå. Når utøvere blir tatt med jevne mellomrom, viser ikke det annet enn at systemet fungerer, for det vil alltid finnes de som jukser. Jeg blir heller skeptisk dersom det går for lang tid uten at noen blir tatt, for da slipper alle unna, sier Ørn til procycling.no.

Flere tatt for bloddoping i Colombia

Tidligere i år testet Molanos landsmann, Jarlinson Pantano, positivt for EPO. Colombia har også tidligere hatt problemer med bloddoping.

Les også: Åtte ryttere testet positivt under Vuelta a Colombia

I etterkant av Vuelta a Colombia i 2017, ble det gjort kjent at hele åtte ryttere hadde testet positivt for EPO.

Samtidig er landet produsent av en rekke av de aller største profilene innenfor sykkelsporten. Nairo Quintana, Fernando Gaviria, Álvaro Hodeg, Egan Bernal, Miguel Angél Lopez, Ivan Sosa, Sergio Henao og Rigobert Uran er bare noen av rytterne i flodbølgen som har skylt over internasjonal sykkelsport den siste tida.

Gaviria ble mandag tilkjent etappeseieren i giroen, etter at Elia Viviani ble deplassert. I opptrekket var både Simone Consonni og Molano i aksjon for å hjelpe 24-åringen.

– Molano er sentral i opptrekket til Gaviria, hvordan tror du denne beskjeden vil preget laget videre utover i rittet?

– Slike ting skaper alltid støy, men jeg velger å tro at den generelle holdningen til dette, med forbehold om at det faktisk har skjedd noe galt, er at slike grep gir en positiv effekt for rytterne som til enhver tid er rene. Det gir dem selvtillit at ryttere blir tatt og det gir dem selvtillit med tanke på at veien de selv har valgt faktisk fører fram. Jeg håper det styrker moralen i laget at UAE Team Emirates viser at de ikke er interessert i å slippe taket i kampen mot de som jukser, sier Ørn som tidligere var engasjert som trener hos Katusha-Alpecin men som i dag ikke har noen formell rolle i UAE Team Emirates.

PS: Det er ingen nordmenn i aksjon under årets Giro d’Italia. Molano er til daglig lagkamerat med de norske rytterne Alexander Kristoff, Vegard Stake Laengen og Sven Erik Bystrøm. Stake Laengen er denne uka i aksjon under Tour of California, mens de to andre har rittpause fram til Hammer Series inntar Stavanger fredag 24.-mai.

 

 

 

 

Tagget med: , , ,

Les også disse