SJAKK MATT I VINDEN: Alexander Kristoff trillet i mål litt over to minutter bak etappevinner Wout van Aert på mandagens etappe. Foto: Tim de Waele/Getty Images.

Ørn advarer mot å grave seg ned etter ny Kristoff-bom

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 15.07.19 21:08

Del på    

– Ingen direkte fysiske ting som peker på at det ikke er som det skal være, sier treneren.

(procycling.no): Alexander Kristoff var skuffet da han snakket med den norske pressen etter målgang på mandagens tiende etappe.

Etter andreplassen på den fjerde etappen var optimismen stor hos nordmannen, men etter at han først misset i spurten på den syvende etappen og så ble frakjørt i sidevinden på den tiende etappen, var han i det mer pessimistiske hjørnet.

– I dag følte jeg meg veldig sliten og det har jeg gjort de siste to dagene. Det var litt døde bein, sa han til NRK og VG.

– Jeg er nok ikke helt i toppform. Jeg har satt som mål å være bra her. Jeg var veldig bra i vår og skal prøve å være bra i VM, men jeg er kanskje ikke helt på topp akkurat nå. Formen er ikke dårlig, men jeg mangler kanskje den siste toppen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Ørn: – Altfor tidlig å si noe om formen

En som har kontroll på det rent fysiske til Kristoff er trener og stefar Stein Ørn.

– Det er altfor tidlig å si noe om formen. Nå er han i Tour de France og så må han fokusere på det han kan gjøre noe med, sier han til procycling.no.

– Det er jo snakk om følelse og nå har han hatt fire muligheter, hvor han har bommet på tre, sier Ørn om form-utspillet til Kristoff.

Mandag var det en lang tur rundt rundkjøringen med fire mil igjen som gjorde det vanskelig. Den klart raskeste veien var på høyre side, noe Kristoff også var klar over, men han ble tvunget til å kjøre den lange veien rundt på venstre side da rytterne rundt ham gjorde det samme. Samme feil gjorde også Jakob Fuglsang og de endte begge opp med en dårlig posisjon, etter at de egentlig satt godt posisjonert.

– Når man på den siste dagen før hviledagen får en slik opplevelse, så føler man seg ikke super. Det er ingen mental opptur før en hviledag i hvert fall. Det er viktig å tenke positivt nå. Det hjelper ikke å tvile på egen form, for det er ingen direkte fysiske ting som peker på at det ikke er som det skal være, sier Ørn.

Fremdeles planen at Philipsen skal hjem

Med elleve etapper igjen gjenstår det tre spurtmuligheter i årets Tour de France for Kristoff, den 11., 16. og 21. etappen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Etter halvkjørt Tour de France har Kristoff hatt fire muligheter så langt i rittet, som har gitt resultatrekka 14-2-10-71.

– Det positive var jo måten han spurtet på på den fjerde etappen. Viviani fikk et perfekt opptrekk, men klarte bare å slå Alexander med noen få centimeter. Summen er at det har vært mye stang ut, og da er det viktig at det ikke dominerer tankene når man går inn de siste to ukene, men at man drar med seg det som har vært positivt og har det som utgangspunkt for de neste to ukene.

Etter rittets første hviledag på tirsdag, blir det altså en ny sjanse på onsdagens etappe. Det er etter planen også den siste etappen Jasper Philipsen skal kjøre.

Den unge belgieren levert en ny god etappe med sjetteplass mandag og ser sånn sett fremdeles ganske sprek ut, men Kristoff skriver i en SMS til procycling.no mandag kveld at han ikke har hørt noe annet enn at Philipsen skal hjem.

SIDEVIND: Det ble en hard avslutning på den tiende etappen. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Selv om det ikke har gått veien de siste dagene for Kristoff, håper treneren at en god hviledag og motoren hans skal gjøre det mulig å kjempe om etappeseirer de to siste ukene av Tour de France.

– Slitasjen øker jo, og dette er blant de hardeste Tour de France-utgavene som har vært. Det så man jo også på slutten i dag, det var ikke så mye sidevind, det var mer ren fart som gjorde at det ble splittet i mange grupper. Det sier noe om hvor stor belastningen har vært denne første uka.

– Det er mange som har tunge dager her. Det er en ny rytter som har vunnet hver etappe, så jeg tror vi må se årets Tour de France i lys av det. Jeg ser på hviledagen som en mulighet til å få opp energien og så er neste mulighet om to dager.

Hvor mange av spurterne overlever fjellene?

Med tanke på de lange og harde dagene så langt i touren, er jo også spørsmålet hvor mange av spurterne som er igjen når vi kommer til etappe 16 og spesielt til den avsluttende etappen til Paris. I fjor røk Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria, Mark Cavendish, Marcel Kittel og André Greipel alle ut i fjellene.

– Det som skal bli interessant å se er hvor mange spurtere som sitter igjen til slutt. Det kommer til å bli ekstremt hardt de siste to ukene. Vi så jo i fjor hvor mange som røk ut. I år skal vi virkelig høyt også, til over 2700 meters høyde. For å komme til Champs-Élysées i år er det enda mer utfordrende enn det har vært tidligere. 

– Er du trygg på at Kristoff klarer å bli med helt til Paris?

– I utgangspunktet er jeg sikker. Jeg har aldri trodd han ikke skal klare det, men årets Tour de France er hardt, så vi får jo se. I utgangspunktet er jo selvfølgelig ambisjonen å gjenta seieren fra Champs-Élysées i fjor. Det er jo derfor han starter og det er jo normalt sett i andre og tredje uke han presterer best.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse