Prøv Procycling Pluss idag

TO AV FAVORITTENE: Marianne Vos og Marta Bastianelli har nok begge ambisjoner om å ta et nytt VM-gull i Harrogate. Vos har vunnet VM tre ganger tidligere (2006, 2012 og 2013), mens Bastianelli vant i 2007. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Opptakt: Fellesstart kvinner elite

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 27.09.19 21:35

Del på    

Kan noen slå nederlenderne?

(procycling.no): Så var helga kommet og det er klart for de to fellesstartene i eliteklassene. Først ut er damene, som sykler sin fellesstart på lørdag.

To ganger tidligere har Norge klart å ta medalje på øvelsen, sist da Anita Valen tok bronsen i 2004.

Ti år tidligere tok søsteren Monica Norges hittil eneste VM-gull på fellesstarten, og lørdag får det norske laget en ny sjanse. Starten går 12:40, med forventet målgang 16:47. 

Løypa

Starten går i Bradford og allerede etter syv kilometer kjører de forbi hjembyen til Lizzie Deignan, det største britiske gullhåpet. De første fem milene er alt i alt ganske tøffe, hvor man allerede etter 13 kilometer går inn i stigningen opp til Norwood Edge (1,7 kilometer á 9,2 prosent).

Den neste store utfordringen er stigningen opp fra Lofthouse. Bakken er 2,9 kilometer lang á 8,2 prosent og kan være et sted å riste av seg de spurtsterke rytterne. Men det har man fremdeles bare kjørt rundt 45 av de 150 kilometerne i rittet.

Fra toppen er det lett terreng ned til Ripon, hvor damene hadde starten på tempoen sin. Man kjører ikke den eksakt samme veien som på tempoen, men man kommer inn like etter passeringspunktet og de siste 15 kilometerne inn mot Harrogate er identiske med tempoen. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Første passering av mållinja skjer etter 108 kilometer og rytterne legger da ut på tre runder i den 13,8 kilometer lange VM-runden. Der er altså stigningen opp fra Harlow Moor Road (1,1 kilometer á 5,6 prosent) den tøffeste. Det er fem kilometer fra toppen av bakken og inn til mål.

Favorittene

Nederland har ikke overraskende vært den dominerende nasjonen de siste årene, med fire gull de siste syv årene. Anna van der Breggen stiller som regjerende mester og har et utrolig godt lag med seg. Der har man også Annemiek van Vleuten, Marianne Vos, Chantal Blaak, Lucinda Brand, Demi Vollering, Floortje Mackaij og Amy Pieters.

Med et så bra lag vil også Nederland i stor grad kunne styre rittutviklingen, enten de vil ha et så hardt ritt som mulig for Van der Breggen og Van Vleuten, eller om de ønsker en spurt fra en mindre gruppe hvor Marianne Vos vil være blant favorittene.

Det er også en del andre gode lag på plass, og man vil nok spesielt se etter Italia og USA. Italienerne er nesten alltid utrolig gode i mesterskap og har Marta Bastianelli som har vært glimrende hele sesongen. Hun er blant de få rytterne som også kan slå Vos i en spurt etter et hardt ritt, og muligens kan hun gjøre som i EM i fjor og la nederlenderne kjøre seg selv inn før hun spurter til seier. 

I en spurt vil nok også Coryn Rivera anse sine sjanser som gode. Amerikaneren fikk endelig tatt sesongens første seier i Lotto Belgium Tour, og fulgte opp med en ny etappeseier dagen etter. Hun klatrer bra og har en god spurt, men man så i Ladies Tour of Norway at det er et lite hakk opp til Marianne Vos. Rivera kan nok regne med god hjelp fra laget, hvor man også har den ferske tempoverdensmesteren Chloé Dygert Owen.

Norge stiller med Susanne Andersen, Stine Borgli, Vita Heine, Katrine Aalerud og Ingvild Gåskjenn. De norske damene har generelt gjort mye bra i år, og spesielt Borgli har tatt et markant steg inn like bak de aller største verdensstjernene. FDJ-rytteren takler motbakkene bra og har også en god spurt. Blir det en spurt mellom 20-30 ryttere, er det gode sjanser for at hun vil være der.

Skal Norge ha en god medaljemulighet bør nok også Susanne Andersen sitte i en slik gruppe. Det vil nok være i grenseland for 21-åringen, men hun har tatt gode steg i løpet av sitt første år i Sunweb og virker klar for å kjempe om topplasseringene. Med et såpass godt lag, er det naturlig at man i hvert fall sikter seg mot en topp ti-plassering.

Men seieren skal nok bli vanskelig. Vårt tips er at Marianne Vos tar seieren. Hun har vært i en helt enorm form i august og september og skal bli svært vanskelig å slå i en løype som passer henne meget bra. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse