Prøv Procycling Pluss idag

BYTTER LAG: Jasper Philipsen forener krefter med Mathieu Van der Poel de neste to sesongene. FOTO: Mark Van Hecke/Getty Images

Opptakt: Fellesstart herrer U23

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 27.09.19 09:08

Del på    

Proffene skal bli vanskelig å slå i Harrogate.

(procycling.no): Etter damejuniorenes fellesstart fredag formiddag, er det U23-herrene som skal i aksjon fredag ettermiddag.

Det er en øvelse Norge historisk sett har gjort det veldig bra. Allerede i den andre utgaven i 1997 vant Kurt Asle Arvesen, og det ble en ny norsk medalje i 2013 da Sondre Holst Enger tok bronsen i Firenze.

Året etter ble det et helt fantastisk norsk ritt, med gull til Sven Erik Bystrøm, bronse til Kristoffer Skjerping og Holst Enger på femteplass. Det ble et nytt norsk gull i 2016, da Kristoffer Halvorsen vant massespurten i Doha etter et strålende norsk lagarbeid.

Rittet starter 15:00 norsk tid, med forventet målgang rundt 19:23.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Løypa

Starten for U23-rittet går i Doncaster og de 100 første kilometerne er mer eller mindre flate. Da kommer de til Ripon, startstedet for U23-tempoen og får flere tøffe stigninger de neste 25 kilometerne.

Den tøffeste er Greenhow Hill, 3,3 kilometer á 7,9 prosent, som virkelig må brukes for de lagene som ønsker et hardt ritt. Derfra går det i stort sett raskt terreng de neste 25 kilometerne til man er inne i Harrogate, men det er verdt å merke seg at man kommer inn i løypa som juniorherrene kjørte i går i Blubberhouse. Det var nettopp her, i den lille stigningen opp fra Blubberhouse etter den første utforkjøringen blant andre gullvinner Quinn Simmons slet seg løs i en femmannsgruppe.

I Harrogate skulle det opprinnelig bli kjørt tre runder i den etter hvert velkjente rundløypa på 13,8 kilometer, men på grunn av at det mørket kommer kjapt på, har man kuttet det ned til to runder. Den totale distansen blir dermed 173 kilometer.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

PROFILEN: Merk at det blir to runder inne i Harrogate, ikke tre som denne profilen viser.

Favorittene

Fjorårets mester, Marc Hirschi, er ikke med i årets ritt, men det sveitsiske laget har fremdeles noen gode kort, hvor spesielt Stefan Bissegger har vist god kjøring i en rekke ritt denne sesongen. God kjøring har også det norske laget vist, hvor det er store deler av laget som hjalp Tobias Foss til seier i Tour de l’Avenir som stiller til start.

I tillegg til Foss, er Torjus Sleen, Jonas Iversby Hvideberg, Martin Bugge Urianstad, Idar Andersen og Ludvik Aspelund Holstad de norske rytterne i rittet.

Det Norge virkelig mangler er en avslutter og dermed må vi kunne forvente et norsk lag som sørger for at det blir et offensivt og hardt ritt de siste 80 kilometerne. 

Et hardt ritt er nok også håpet til Sergio Higuita (Colombia), som imponerte mange i årets Vuelta a España. Der vant han den 18. etappen og viste samtidig frem en meget giftig spurt ved et par anledninger. Selv fra en gruppe på 30-40 ryttere kan Higuita bli meget farlig.

Danskene skulle nok gjerne ønske at de hadde med seg Niklas Larsen, som har kjørt glimrende på sensommeren og høsten. En skade gjør at han ikke stiller til start og dermed er nok de også et lag som vil prøve å gjøre det til et ganske hardt ritt.

Tyskland, med vinneren av Gent-Wevelgem U23, Jonas Rutsch, vil nok også blande seg inn i seierskampen. Det vil også hjemmehåpet Tom Pidcock håpe at han kan klare, men formen hans er et usikkerhetsmoment etter at han kun vært i trening i noen få uker etter en stygg velt i Tour de l’Avenir.

De beste avslutterne i rittet er nok Alberto Dainese (Italia), Kaden Groves (Australia) og Jasper Philipsen (Belgia). Sistnevnte har i år kjørt for UAE Team Emirates og fikk i sommer debuten sin i Tour de France. Han signaliserte tidlig i år at han ønsket å kjøre U23-fellesstarten og han har et solid belgisk mannskap med seg. I en spurt skal han være den beste og han bør også takle de korte bakkene inne i avslutningsrundene på en god måte.

Jasper Philipsen er derfor vårt seierstips. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse