Prøv Procycling Pluss idag

TIL ALGARVE: Dimension Data lader opp i Portugal i midten av februar og får følge av 11 andre WT-lag. (Photo by Chris Graythen/Getty Images)

– Øker sjansen for at én av dem vinner et monument med 50 prosent

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 28.11.18 13:23

Del på    

Høye forventninger til Valgren/Boasson-samarbeid.

(procycling.no): Dimension Data sto bak en av årets aller mest spennende overganger, da de stakk unna med signaturen til Amstel Gold Race-vinner Michael Valgren.

26-åringen fra Nord-Jylland vil gå rett inn i tospann med Edvald Boasson Hagen under en del ritt, og sportsdirektør Gino Van Oudenhove mener det vil gi nordmannen helt andre arbeidsforhold når rittene skal avgjøres.

 – Han er kanskje den beste signeringen vi noen gang har gjort, sier Van Oudenhove til procycling.no om den danske nyervervelsen.

– Hva tror du han kan få til sammen med Edvald?

– Michael har ikke vunnet mange klassikere, men det virker både som han har lyst og er i stand til å vinne flere. Hans ankomst gir resten av laget, og kanskje spesielt Edvald, helt nye muligheter. Vi har også signert noen sterke hjelperyttere. Vi har fått inn Lars Bak som ble topp 40 i Roubaix i fjor. Jeg håper vi kan skape et slags supertandem mellom Valgren og Boasson. Det vil gi oss helt andre kort å spille på når rittene skal avgjøres.

I år vant Valgren både Omloop Het Nieuwsblad og Amstel Gold Race. Og leverte dessuten et knallsterkt Flandern rundt, der kun en tapt spurtduell mot Philippe Gilbert sendte ham utenfor podiet.

Saftige seirer på samvittigheten

Selv med andreplass i Amstel Gold Race fra to år tilbake og en sjetteplass i E3 Harelbeke fra i fjor, er det fair å si at dansken nok gikk litt under radaren da han og Astana-lagkameratene utnyttet tallmessig overtall mot slutten av årets Omloop Het Nieuwsblad for å sikre danske seieren.

Han er en habil avslutter og en kløktig rytter som har vist at han klarer å time angrepene sine til fingerspissene.

I kombinasjon har det gjort at han har fått en enklere vei opp på podiet enn for eksempel Boasson Hagen har hatt.

– En rytter med de egenskapene og de forventningene Boasson Hagen har knyttet til seg, ønsker man sjelden å sitte i brudd med eller la stikke av fra hovedfeltet. Den situasjonen endrer seg med en gang du har flere strenger å spille på. Hvis vi sitter i finalen av en klassiker med Valgren og Boasson Hagen, og en av dem angriper – så legger du med en gang presset over på de andre lagene for å finne et mottrekk. Jeg mener sjansen for at én av dem vinner et monument, har steget med 50 prosent etter denne overgangen, sier Van Oudenhove.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Van Oudenhove blir viktig for Boasson i klassikerne og Tour de France

Med bakgrunn fra norsk sykkelsport og Joker Icopal, vil han ha et spesialansvar for å følge opp Boasson Hagen denne sesongen.

Seks uker på etterskudd

Og selv om belgieren er sitrende med tanke på lagets nye konstellasjon i klassikerne, er det ikke til å komme bort ifra at den 31 år gamle rudsbygdingen aldri maktet å komme seg opp på nivået som trengs for å vinne sykkelritt denne sesongen.

I arbeidet med å finne ut av hva som gikk galt, har coaching-gruppa i Dimension Data funnet ut at nordmannen i april måned – da han egentlig skulle være på topp – lå seks uker på etterskudd i formutviklingen på grunn av manglende grunntrening.

Det skyldtes at problemene tårnet seg opp i forkant av årets sesong. I jula var han slått ut av lungebetennelse, deretter måtte han fjerne galleblæra og utpå vårparten fikk han påvist cøliaki.

– Jeg føler ikke at sesongen var helt sjanseløs, men resultatene viser at jeg ikke var der jeg håpet og burde være. Resultatene tilsier at jeg var et stykke unna. Det er vanskelig å peke på én ting og jeg liker ikke å komme med unnskyldninger, men jeg tapte én måned med god grunntrening. Det kan jo være at det kalles grunntreningsperiode av en god grunn. Det endte i hvert fall opp med at jeg ikke kom meg opp igjen i den formen jeg ønsket å være i. Så ender man opp med å kjøre ritt på ritt, mens det egentlig kanskje hadde vært lurere å legge inn en liten pause, sier Boasson Hagen til procycling.no.

Boasson Hagen: – Jeg skal klare det

En annen pekepinn på at alt ikke var slik det pleier kom i etterkant av Tour de France.

Tre lange uker på sykkelsetet har ofte gitt treningsglade Boasson Hagen en solid boost i etterkant. Også den effekten uteble i år.

– Normalt sett pleier jeg å være bedre. Jeg trodde jeg skulle klare Polen rundt greit, men det gikk nedover der og. Det gikk litt igjen under hele sesongen. I høst har jeg lagt inn fire uker ferie, og det er lenge siden jeg har gått så lenge uten å trene. Jeg er nødt til å komme meg opp på nivået jeg trenger å være på for å vinne rittene jeg ønsker, og det skal jeg klare, melder Boasson Hagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LURT VALG: Edvald Boasson Hagen tror Dimension Data gjorde lurt i å forsterke rytterstallen foran neste sesong. Han applauderer Michael Valgrens ankomst i laget. (Photo by Chris Graythen/Getty Images)

En annen faktor som hemmet laget under årets klassikere, var sykdom og skader. Bernhard Eisel veltet stygt under Tirreno-Adriatico og fikk siden konstatert en mindre hjerneblødning som potensielt kunne vært livstruende.

Mark Cavendish veltet ut av Milano-Sanremo og fikk for andre år på rad konstatert kyssesyke. I tillegg slet Reinardt Janse Van Rensburg med et tilbakevendende lyskeproblem som holdt ham utenfor konkurranse mellom februar og juni. Det hjalp heller ingen at Scott Thwaites endte sin klassikerperiode med brist i ribbeinet i en treningsulykke i etterkant av Milano-Sanremo.

Positiv til Valgren-signeringa

Kort oppsummert var det tynt i rekkene rundt Boasson Hagen, og når heller ikke han var på topp sendte det laget til bunns på lagrankingen i WorldTouren.

Den trenden bestemte laget seg tidlig for å gjøre noe med. I tur og orden ble Valgren, Bak, Enrico Gasparotto, Roman Kreuziger, Danilo Wyss, Rasmus Tiller og Giacomo Nizzolo rekruttert inn.

– Det presset seg kanskje på at dere måtte oppjustere stallen på et punkt. Er det noe du også har gått og ventet på?

– Det måtte gjøres noe foran neste år. Det er ikke det beste året vi har lagt bak også, og jeg synes det er veldig bra at laget tar steget og gjør noe med det. I tillegg har vi byttet ut mye på trenersiden i laget, forteller han.

– Hvordan reagerte du på nyheten om at Valgren ble signert?

– Jeg synes det er bra. Det gir oss flere kort å spille på. Det gjør at vi kan hjelpe hverandre og det er jeg vant til fra HTC (Highroad/Columbia) og flere andre lag jeg har syklet for. Jeg ser ikke på det som noe negativt, men synes heller det er gøy at såpass bra ryttere ankommer laget.

Vil ha mer belastning i Paris-Nice

Boasson Hagen har allerede 2019-programmet sitt så å si klart.

– Jeg skal prøve på nytt å komme meg til rittet jeg egentlig skulle åpne med i år (Volta a la Comunitat Valenciana), ellers er det mye av det samme, forteller han.

Etter Valencia går veien videre til Algarve og brosteinsåpneren Omloop Het Nieuwsblad. Derfra og utover trenger du ikke å ha vært igjennom UCIs sertifiseringsprosess for sportsdirektører for å skjønne hvilke ritt han tar med seg på veien mellom Milano-Sanremo og Paris-Roubaix.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TO I TRØBBEL: Både Bernhard Eisel og Mark Cavendish var satt ut av spill store deler av fjorårssesongen. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Det er dog én ting som skiller seg litt ut fra opplegget han fulgte denne sesongen. Fra 10.-17. mars vil han bli å se i aksjon under Paris-Nice, i stedet for Tirreno-Adriatico.

–  Hovedfokuset for ham er å gi ham en god treningsvinter, og med det håper vi å unngå både skader og sykdom. Ellers skal han stort sett kjøre opplegget han pleier. På min anbefaling blir det Paris-Nice i stedet for Tirreno. Det går litt på at belastningen gjerne er høyere i Frankrike, og det er noe kroppen hans har respondert bra på tidligere. Målet er å få ham inn i klassikerne med overskudd. Vi tar sjansen på å sette ham inn der nå, men det forutsetter at han har fått gjort det han skal i oppkjøringen, sier Van Oudenhove.

Et annet moment med å velge Paris-Nice er at man får to hviledager ekstra inn mot Milano-Sanremo den 23. mars.

– Å vinne mest mulig er målet mitt. Klassikerperioden og Tour de France er det som henger høyest, og jeg har ikke klart å oppnå noe der på lenge, sier Boasson Hagen og glemmer fint at han sto på toppen av podiet på den 19.-etappen i 2017.

PS: Under årets klassikersesong var Dwars door Vlaanderen nordmannens beste seierssjanse. Rittet vant til slutt Yves Lampaert, mens nordmannen endte på 4.-plass etter en hektisk finale. Han ble også 19 i Flandern rundt, 24 i Harelbeke og 34 i Paris-Roubaix.

Tagget med: , , , ,

Les også disse