JAKTER SIN FØRSTE SEIER: Katarzyna Niewiadoma har blitt nummer to i de tre siste utgavene av Strade Bianche. Her i aksjon under Omloop Het Nieuwsblad. FOTO: Luc Claessen/Getty Images

Har blitt nummer to tre år på rad: – Det plager meg ikke

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 8.03.19 18:25

Del på    

Katarzyna Niewiadoma jakter sin første seier i Strade Bianche.

(procycling.no): Strade Bianche har raskt rukket å bli en klassiker i løpet av sin korte – men forrykende – 13 år lange historie, og har også raskt klart å etablere et kvinneritt.

Årets utgave er den femte i rekken, siden den første ble syklet i 2015. Siden Megan Guarniers seier i den første utgaven har man hatt en ny vinner i hver eneste utgave. Elizabeth Deignan vant i 2016, Elisa Longo Borghini i 2017, mens Anna van der Breggen vant fjorårts utgave av Women’s World Tour-rittet.

LES OGSÅ: Aalerud står over Strade Bianche

Den mest konstante faktoren i rittet har kanskje vært Katarzyna Niewiadoma. I år håper 24-åringen å ta steget til topps på podiet i Siena, etter å ha blitt nummer to i de tre foregående utgavene – uten at hun fremhever det som en stor sak.

– For å være ærlig plager det meg ikke. Jeg elsker virkelig dette rittet. Det gir jeg gode følelser, selv om jeg lider opp hver eneste lille bakke. Jeg har lært mye hver eneste år, men ja, jeg har aldri vunnet denne episke kampen. Jeg har en ny sjanse [lørdag] og jeg er veldig spent på å gi det et nytt forsøk, forteller hun i en pressemelding.

– Alle har like sjanser

I fjorårets utgave var det Niewiadoma som initierte det avgjørende angrepet på den syvende grussektoren, Colle Pinzuto, men ble markert av Longo Borghini og Van der Breggen. Etter hvert åpnet duoen opp en luke til polakken som ble liggende alene bak.

Med 17 kilometer, på den siste sektoren Le Tolfe, ble Longo Borghinis ritt amputert av tekniske problemer og Van der Breggen fortsatte alene. Nederlenderen, som ble verdensmester i Innsbruck i fjor høst, var imidlertid overlegen og krysset målstreken Piazza del Campo i Siena med god margin.

Niewiadoma avgjorde kampen om andreplassen i den siste knekkeren før mål. Canyon-SRAM stiller med et godt lag i lørdagens ritt og selv om hun er lagets leder har hun en forsiktig tilnærming.

– Når jeg blir gitt kapteinsrollen så prøver jeg å forholde meg rolig og være energisk, så jeg kan påvirke lagvenninne mine med gode og positive vibber. Helt ærlig så kaller jeg meg ikke en leder, selv når løypen passer meg. Jeg tror hver og en av oss har like sjanser til å gjøre noe under rittet. Jeg kan imidlertid si at når jeg ser et velsmurt lag som jobber hardt for å oppnå et mål så blir jeg svært inspirert og det gjør meg klar til finalen, og å kjempe til det siste.

I sesongåpningen forrige helg ble hun nummer 17, men var toneangivende i avslutningen, da hun fulgte de beste opp Bosberg, og jaget lenge i gruppen bak Chantal Blaak (som vant), før de ble hentet på de siste kilometerne.

Utfordrere

I løpet av rittets 136 kilometer, hvorav 31,4 går på grus, vil hun utvilsomt få god kamp fra fjorårsvinneren Anna van der Breggen. Nederlenderen åpnet også sesongen med Omloop Het Nieuwsblad, hvor hun fikk vist frem regnbuetrøyen for første gang. Her satt hun med gruppen til Niewiadoma og kontrollerte for lagvenninen Blaak som lå foran.

Strade Bianche blir 28-åringens siste ritt, før hun drar til Sør-Afrika, for å sykle Cape Epic med makkeren Annika Langvad.

CCC-Liv stiller sterkt med både Marianne Vos og Ashleigh Moolman-Pasio. Vos sykler sitt første landeveisritt denne sesongen, etter å en lang vintersesong på sykkelkrossen, hvor hun blant annet vant fem verdenscupritt og ble nummer tre i VM. Moolman-Pasio er godt inne i sin sesong. Sørafrikaneren har allerede blitt nasjonal mester og tok tredjeplassen i sammendraget i Setmana Ciclista Valenciana.

Annemiek Van Vleuten gjorde comeback i Het Nieuwsblad, etter skaden hun pådro seg under VM i Innsbruck. Den nederlandske veteranen veltet og pådro seg et brudd i øvre del av skinnbeinet, men maktet likevel å fullføre rittet. Hun måtte imidlertid på operasjonsbordet og har hatt en betydelig rekonvalesensperiode. I den belgiske klassikeren virket hun dog ikke å være satt noe særlig tilbake og fulgte kanonene opp Bosberg, og spurtet inn til fjerdeplass.

Tidligere vinner Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) må stå over rittet etter å ha pådratt seg influensa-lignende symptomer.

Tagget med: , , ,

Les også disse