LEDER: Richard Carapaz skal forsvare den rosa trøyen på den siste fjelletappen i Giro d'Italia lørdag. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

– Han er Nibalis store problem

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 1.06.19 10:30

Del på    

Giro d’Italia-kampen drar seg til med stor dag i Dolomittene.

(procycling.no): Før den siste, avgjørende fjelletappen er lite avgjort i Giro d’Italia. I sammenlagtkampen leder Richard Carapaz (Movistar) rittet med 1:54 på Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) og 2:16 på Primoz Roglic (Jumbo-Visma).

Carapaz har dessuten en viktig alliert, lagkamerat Mikel Landa, på fjerdeplass 3:03 bak. Så er det en luke ned til Bauke Mollema (Trek-Segafredo) på 5:07, og Miguel Angel Lopez (Astana) på 5:33.

Den 20. etappen til Monte Avena har potensial til å endre på mye, med sine fem kategoriserte fjelltopper og 5000 meter med klatring totalt. Første klatring til Cima Campo stiger mer eller mindre rett ut av startbyen Feltre, og vil sannsynligvis bli en viktig, strategisk utskytningsrampe for favorittenes lag til å sende ut hjelperyttere i brudd.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Deretter venter velkjente Dolomitt-pass som Passo Manghen og Passo Rolle – før finalen opp Avena.

– Jeg vet at de er etter meg, både i og utenfor rittet. De tester oss, sier ledende Carapaz om den psykologiske krigføringen mot rivalene.

26-åringen fra Ecuador syklet inn til fjerdeplass i fjorårets Giro, og ligger noe overraskende i pole position til å vinne årets utgave. Movistar-rytteren har vunnet to etapper og vist seg kapabel til å matche angrepene fra Nibali og co.

I form av Landa har han dessuten den sterkeste hjelperen i fjellene av alle favorittene. Carapaz sier han stoler på sin baskiske hjelper, til tross for spekulasjoner om at Landa vil sykle for egne sjanser.

– Mikel sa at han skulle hjelpe meg å vinne. Han sa det selv til meg, og jeg har tro på at laget støtter meg. Den største frykten i morgen (lørdag) er at noe skal gå galt. Det de andre sier, tenker jeg ikke på, sier Carapaz.

Nibalis utfordring

For den temposterke Roglic vil den siste etappen i Verona, en 17 kilometer lang individuell tempo, være en komparativ fordel i kampen om podieplassene. For Nibali, som jakter sin tredje maglia rosa, må jobben gjøres lørdag.

Da italieneren vant giroen i 2016 snudde han og hans daværende Astana-lag rittet på hodet nærmest, med spektakulære og tidlige angrep i Alpene. Den gang kunne Nibali samspille med sterke lagkamerater som Jakob Fuglsang, Michele Scarponi og Tanel Kangert.

Spørsmålet er nå om Nibali har like kapable hjelpere til å velte Carapaz og hans stødige hjelper Landa.

– Slik jeg ser det, så har Vincenzo sitt lag blitt bedre den siste uken. Ryttere som (Domenico) Pozzovivo og (Damiano) Caruso går godt for øyeblikket. Det kan få til noe, men man må se hvilke muligheter som byr seg, sier Giuseppe Martinelli, sportsdirektør i Astana, og Nibalis tidligere sjef, til Cyclingnews.com.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Martinelli mener den 20. etappen tilbyr ypperlig terreng for heseblesende sykling og utelukker ikke store endringer i sammendraget. I fjor så man Chris Froome avgjøre giroen til sin fordel med et angrep på Colle delle Finestre på en liknende etappe. Nibalis problem, ifølge Astana-sjefen, er nevnte Landa.

– Klarer de å svare på ditt første angrep, så blir det vanskelig. I fjor hadde Froome et utrolig angrep på Finestre, men det skapte også en betydelig utskillelse med en gang. Angrepet til Vincenzno må gjøre en umiddelbar utskillelse blant favorittene. Problemet er at Carapaz har en utrolig alliert i form av Mikel Landa, og jeg tror det blir veldig vanskelig for Vincenzo og kjøre fra dem begge, sier Martinelli.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse