ØYEBLIKKET: Enric Mas forstår at Miguel Ángel López ikke kommer forbi og slipper jubelens løs. Foto: Michael Steele/Getty Images

Fra «den neste Contador» til etappeseier og podieplass

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 15.09.18 20:55

Del på    

Enric Mas har fått sitt definitive gjennombrudd i årets Vuelta a España.

Det har i lang tid vært snakket om det store generasjonsskiftet i spansk sykkelsport. Med de tre store i nyere tid, Joaquim Rodríguez (født i 1979), Alejandro Valverde (født i 1980) og Alberto Contador (født i 1982), har spanjolene hatt en trio som har vunnet åtte treukersritt og seks monumenter siden 2006. En generasjon som også hadde Samuel Sánchez (født i 1978), som ble olympisk mester i 2008.

Rodríguez la opp før 2016-sesongen, mens Contador la opp etter fjorårets sesong. Valverde holder fremdeles et skyhøyt nivå, men i en alder av 38, begynner selv han å entre siste del av karrieren.

Spørsmålet har da i lang tid vært hvem som skulle «bli den neste store» i spansk sykkelsport. Marc Soler og Ruben Fernandez har begge vunnet Tour de l’Avenir nylig (henholdsvis 2015 og 2013), men har foreløpig ikke tatt det siste steget opp til definitive verdenseliten – selv om Soler hadde en veldig god vårsesong med seier i Paris-Nice.

Fra den baskiske delen av landet har Mikel Landa, Izagirre-brødrene, Jonathan Castroviejo, Mikel Nieve og Omar Fraile alle tatt store seirer de seneste årene, men foreløpig er Landas tredjeplass fra Giro d’Italia i 2015 og Castroviejos VM-bronse på tempo i 2016 de fremste enkeltresultatene.

Spanias søken etter den neste eneren har fortsatt. Spørsmålet om den nå vil fortsette, eller om den neste spanske sykkeleneren heter Enric Mas.

Lørdag vant han den 20. etappen og klatret opp til andreplass i sammendraget i Vuelta a España, og det allerede i en alder av 23 år.

«Den neste Contador»

Fra Mallorca, for Mas ble sykkelsporten tidlig en tidkrevende interesse, som fra 13-årsalderen fløy over til fastlandet nærmest hver helg for å delta i konkurranser.

– Foreldrene mine kjørte meg til flyplassen, og derfra måtte jeg selv komme meg til konkurransene på sykkelen. Noen ganger kom jeg tilbake med et trofé, andre ganger ikke, men det var en god erfaring, fortalte han Cyclingnews.com før årets sesong.

Mas hadde allerede i junioralderen et godt rykte på seg og ble signert av utviklingslaget til Alberto Contador etter å ha imponert stort i et baskisk amatørritt, hvor han ble nummer to bak den tidligere proffen Arkaitz Durán.

– De fortalte meg at han var veldig sterk, men jeg sa til meg selv: «Han er sikkert ikke så sterk». Det var bare mitt første år som junior, men jeg trodde jeg var Gud, sier Mas til Cyclingtips.

Med en kropp som en klatrer og en fortid i rekkene til Contador, som selv har utpekt Mas som hans arvtager, har han også blitt omtalt som Contadors arvtager i lang tid.

– I Fundación Contador lærte jeg mange ting og jeg fikk møte Alberto, som er mitt idol, sa Mas da han ble klar for Quick-Step foran 2017-sesongen.

Tiden i Contadors utviklingslag, som ble ledet av Albertos bror, Fran Contador, ble ingen stor suksess resultatmessig, men det skulle raskt endre på seg da han skiftet lag foran 2016-sesongen.

I sekundstrid med Krister Hagen

Da var det utviklingslaget til dagens Quick-Step Floors, Klein Constantia, som kom med et tilbud.

– Jeg visste umiddelbart at jeg måtte si ja til tilbudet. Det var ett av de togene som kun passerer én gang, forklarer han.

Han startet 2016-sesongen på hjemmebane for det spanske landslaget med Mallorca Challenge, hvor han levert på et bra nivå. Det var halvannen måned senere, i sine første ritt i Klein Constantia, han virkelig startet på det som skulle bli en eventyrsesong.

I de portugisiske rittene GP Liberty Seguros-Troféu Alpendre og Volta ao Alentejo møtte han blant andre Team Coop. Det norske laget gjorde seg sterkt bemerket og vant førstnevnte ritt med August Jensen. De så også lenge ut til å vinne Volta ao Alentejo med Krister Hagen, men på siste etappe fikk Mas sneket til seg ett bonussekund mer enn Hagen på den ene mellomspurten og spratt opp på samme tid som sørlendingen.

Det var også nok til at Mas vant rittet sammenlagt.

Les mer: Hagen tapte ledelsen på siste dag

MISTET SEIEREN: Krister Hagen klarte ikke å forsvare ledertrøyen på den siste etappen av Volta ao Alentejo. Enric Mas endte som vinner av rittet. Foto: Team Coop-Øster Hus

Hagen selv så lørdagens etappe i Vuelta a España, hvor han fikk se guttungen han kjempet mot i Volta ao Alentejo virkelig hadde blitt en mann opp Coll de la Gallina to og et halvt år etter deres kamp i Portugal.

– Jeg og alle på laget har nok hatt tro på at han kom til å bli god. Han var jo «steinbra» i Portugal det året og også senere på sesongen. Klein Constantia og Axeon Hagens Berman (som begge kjørte rittet i Portugal i 2016) hadde flere av verdens største talenter, så det er ingen overraskelse for meg, sier Hagen til procycling.no, som samtidig humrende bemerker at procycling.no satte spørsmålstegn ved hvor godt nivået i de portugisiske rittene var den gang.

– Det er veldig kult da, jeg tror han vinner en Grand Tour om kun få år. Han kalles nok den «nye Alberto Contador av en grunn, tenker jeg, spår Hagen.

– Jeg er enig i at han har hatt en ekstremt imponerende utvikling, og han virker som en hyggelig fyr. Jeg husker at han konstant smilte fra øre til øre, og det ser jo ut som han gjør det i WorldTouren også, sier han videre.

Hjalp Contador til etappeseier

Etter seieren i Volta ao Alentejo, fortsatte Mas med flere gode resultater utover sommeren. Sammenlagtseieren i Tour de Savoie Mont Blanc viste for alvor fram kvalitetene hans som en klatrer, noe som også må sies om andreplassen i Giro Valle d’Aosta.

Resultatene var gode nok til at Quick-Step signerte han foran fjorårets sesong, hvor han leverte en rekke gode resultater. Fra WorldTouren ble han nummer 14 i både Baskerland rundt og Tour of California. Mas fikk også sjansen i Vuelta a España, hvor han kom inn i god form etter å ha blitt nummer to i Vuelta a Burgos.

Allerede på den sjette etappen viste han seg virkelig fram, da han kom seg med i bruddet og var blant de tre rytterne som skulle spurte om etappeseier. En uerfaren Mas ble satt i dødens posisjon i front av trioen, og måtte se at da 33 år gamle Tomasz Marczynski tok etappeseieren, mens Mas ble nummer tre.

Det han nok likevel huskes best for fra fjorårets Vuelta a España er den 20. etappen. Etter å ha vært i brudd, ble han hentet inn av Alberto Contador (som da syklet for Trek-Segafredo) på vei opp legendariske Alto de l’Angliru. Selv om Contadors lagkamerat, Jarlinson Pantano, også var der, satte Mas opp farten for idolet sitt og hjalp Contador til etappeseieren han hadde jobbet så hardt for gjennom hele rittet.

HJALP IDOLET SITT: Enric Mas hjalp Alberto Contador til å vinne den 20. etappen opp Angliru i fjorårets vuelta. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Fra uspektakulært til spektakulært

Pilene har fortsatt å peke oppover for Mas i 2018. Etter en solid, men uspektakulær start på sesongen, viste han seg for alvor frem i Baskerland rundt igjen. Med seier på den siste etappen til Arrate, hvor man ikke kjørte den vanlige hovedveien opp, men en bratt liten kjerrevei (3,1 km à 12,7 prosent), tok han sin første profesjonelle seier og ble nummer seks sammenlagt.

Videre ble han nummer fire i Tour de Suisse, før han nå har fått sitt definitive gjennombrudd i Vuelta a España. Som sesongstarten hans, var starten på rittet solid, men uspektakulær. Mas var langt nede på bookmakernes liste over favoritter og stjal heller ingen overskrifter de første tolv etappene.

Opp La Camperona på den 13. etappen fikk man før første gang virkelig se nivået til unggutten, som ble nummer tre i feltet, bak Nairo Quintana og Simon Yates. Dagen etter var det en ny stupbratt stigning opp til mål på toppen av Les Praeres. Nava, hvor han ble nummer syv og klatret inn blant de ti beste i sammendraget.

GODT SELSKAP: Enric Mas på vei opp Lagos de Covadonga, med Alejandro Valverde, Simon Yates, Nairo Quintana, Miguel Ángel López og Steven Kruijswijk hakk i hæl. Foto: Tim de Waele/Getty Images

En god andre uke fikk også en solid avslutning med sjetteplassen opp Lagos de Covadonga, en prestasjon som viste at han nå måtte regnes med i sammenlagtkampen. Det ble ytterligere sementert av sjetteplassen på tempoetappen. Bare det for en 23-åring å bli nummer seks på en relativt (alt er relativt når det gjelder løypene i Vuelta a España) flat tempo i tredje uke i sitt andre treukersritt er vanvittig sterkt, om vi tar i betraktning at tempo ikke er Mas’ største styrke.

Da den tredje «veggen» av en avslutning i årets vuelta kom opp Balcón de Bizkaia var han best av favorittene. Et lite hjul foran Alejandro Valverde – og et resultat som ytterligere skulle være med på å symbolisere Mas som den nye sangriaen i spansk sykling.

For der Valverde syklet seg bakover på de to avsluttende fjelletappene, klatret Mas forbi og helt opp på andreplass. 23-åringen sikret seg også sin andre profesjonelle seier, etter å ha spurtslått Miguel Ángel López. Passende nok etter at han nøye hadde studert nettopp Valverde.

– Den siste uka har jeg hver dag sett på videoen av hvordan Valverde vant her i 2012. Jeg tenkte at jeg må være først inn i den siste svingen og gi full gass på de siste 50 meterne. Det var akkurat det jeg gjorde, sier Mas i et seiersintervju vist på Eurosport.

Spanjolen ble videre spurt om nettopp det at han har blitt kalt for «den neste Contador» og om han var den neste Alberto Contador. Svaret var like klart som Enric Mas er en strålende syklist.

– Nei, jeg er Enric Mas. Jeg håper at jeg en dag kan ha hans merittliste, men jeg er Enric Mas.

Tagget med: , , ,

Les også disse