FORVENTER ANGREP: Simon Yates (i rødt) leder Vuelta a España foran den siste

MURENE VENTER: Også i 2019 blir det flere av "murene" som Vuelta a España har blitt så kjent for de siste årene. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Slik blir neste års Vuelta a España

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 19.12.18 21:50

Del på    

Positive spurtnyheter for Kristoff.

Med start på Costa Blanca, ett av områdene hvor flest nordmenn ferierer og bor i Spania, kan det være mange nordmenn til stede som tilskuere på de første etappene i neste års Vuelta a España.

Der kan det også bli noen norske profiler. Alexander Kristoff fortalte på tirsdag at han vurderer deltakelse i Vuelta a España, men varslet at det var langt fra sikkert.

– Hvis det bare er bakkefinish’er der i starten, er det ingen vits for meg å dra ned dit. Dersom det er mange flate spurter, reiser jeg ned som spurtkaptein – men det er jo VM-oppkjøringa, så det har ingen hensikt å sitte igjen i grupettoen, sa han til procycling.no.

Starten på neste års utgave av vueltaen bør i så fall være positiv nyheter for nordmannen. Rittet starter med en flat lagtempo i Torrevieja, før det fortsetter med en halvhard etappe til Calpe som bør være i grenseland for Kristoff.

De to neste etappene vil etter alle solemerker være etapper for feltets raske herremenn.

Kristoff hadde foreløpig ikke sett på løypa i kveld.

Se alle profilene i bunn av saken!

Tøff avslutning på den første uka

Etter tre relativt enkle fellesstartetapper kommer den første virkelige testen for sammenlagtrytterne på den femte etappen. Den avsluttes med stigningen opp til Observatorio Astrofísico de Javalambre, en stigning på 11,6 kilometer med en gjennomsnittlig stigning på 7,5 prosent.

På den syvende etappen venter den første av «veggene» som vueltaen har blitt kjent for de siste årene. Der er det målgang på Alto Mas de la Costa, hvor Mathias Frank vant da vueltaen sist besøkte stigningen i 2016.

De siste 4,4 kilometerne holder en gjennomsnittlig stigning på hele 11,5 prosent, med rett i overkant av 20 prosent på det bratteste.

Etter en mellomhard etappe med muligheter for spurt på den åttende etappen, rundes den første uka av med en 96,6 kilometer lang dag i fjellheimen i Andorra. Totalt fem kategoriserte stigninger møter rytterne, på en etappe hvor det ikke er stort mer enn fem flate kilometere. Dette vil utvilsomt være en etappe som vil skille mye i sammendraget.

Tilbake til stigningen som nesten knakk Froome

Den andre uka starter med en mulighet for å ta igjen det tapte fra etappen i Andorra. En relativt flat tempoetappe på 36,1 kilometer fra Jurancon til Pau venter rytterne og tar dermed rittet inn i Frankrike.

I Frankrike starter også etappen dagen etter, men den ender igjen i Spania med en etappe som virker perfekt for et sterkt brudd. En mulig spurt, men sannsynligvis i så fall fra en ganske redusert gruppe, kan det bli på etappen til Bilbao, mens det blir en ny utfordring for sammenlagtrytterne på den trettende etappen.

STUPBRATT: Med svært bratte ramper er Los Machuchos en skikkelig utfordring. Foto: Tim De Waele

Da er det avslutning til Los Machuchos, som sist ble brukt i 2017. Da vant Stefan Denifl, mens Chris Froome åpnet opp sammenlagtkampen igjen etter å ha tapt mye tid. Den kategoriserte stigningen er ikke mer skremmende enn 7,2 kilometer à 8,7 prosent, men har en svært uregelmessig profil med flere partier på rundt 25 prosents stigning.

Den 14. etappen byr igjen på en mulighet for spurterne, og sannsynligvis den siste for Kristoff om han velger å delta, ettersom han trolig må stå av etter de to første ukene for å holde seg innenfor 85 rittdager.

Den andre uka avsluttes med en ny fjelletappe, hvor tre tøffe stigninger venter før det hele avsluttes med stigningen opp til Santuario del Acebo, en ni kilometer lang stigning à 8,6 prosent.

Vonde minner for Dumoulin

Finaleuka starter med en fjelletappe med tre førstekategorier på de siste 100 kilometerne, den siste en stigning på hele 26 kilometere opp til Alto de la Cubilla, men ikke med en gjennomsnittlig stigning på mer enn rundt fem prosent.

Deretter venter en ny spurtetappe, før det er fire fjell på menyen på den 18. etappen. I motsetning til de øvrige fjelletappene vil det dog være målgang nede i lavlandet igjen. Det er likevel en etappe vi har sett tidligere at kan være svært avgjørende. Den er nemlig nærmest identisk med den 20. etappen i vueltaen i 2015, som var etappen hvor Tom Dumoulin sprakk og kjørte seg ut av den røde ledertrøya, mens Fabio Aru klarte å overta ledelsen i rittet.

Den 19. etappen byr på nok en mulighet for spurterne, men sannsynligvis da for dem som også takler at det stiger litt oppover i selve avslutningen. Den siste etappen før parademarsjen inn til Madrid er en halvhard fjelletappe. Uten noe stort og mytisk fjell til slutt, men med flere harde stigninger gjennom etappen.

Tagget med: ,

Les også disse