SÅ NÆRE: En kvinne med hund kunne ha veltet lagtempo-triumfen til Mitchelton-Scott. FOTO: Skjermdump via Eurosport Norge

Mitchelton-Scott nær felt av hundeeier før triumf

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.03.19 16:31

Del på    

Dramatisk tempo åpnet Tirreno-Adriatico.

(procycling.no): 1,1 kilometer unna mål kunne det ha gått skikkelig galt for Adam Yates og hans Mitchelton-Scott.

Det australske laget var bare to svinger og oppløpet unna seier på lagtempoen, da et skrik skar igjennom lufta. Det var en kvinne med hund som var i ferd med å krysse løypa, men som i siste sekund dro båndet mot seg og kom seg vekk fra syklistenes bane.

– Vi så kvinnen med hund med en kilometer igjen. Heldigvis lå vi på bremsene fordi vi var på vei ut av svingen, så på den måten var i stand til å reagere kjapt. Det kunne ha blitt ganske ubehagelig, fortalte Michael Hepburn til Cycling News etterpå.

Tidligere under lagtempoen gikk det skikkelig galt da en fotgjenger tok seg over veien rett foran BORA-Hansgrohes utvalgte. Rafal Majka og Oscar Gatto gikk i bakken og det tyske laget fikk sin tempo ødelagt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Jeg forstår ikke helt hva som skjedde

Mitchelton-Scott ble heldigvis ikke nevneverdig hindret av kvinnen og kunne juble for seier etter å ha klokket inn sju sekunder raskere enn Jumbo-Visma etter 21,5 kilometers sykling.

Quick Step offer for værgudene?

Australierne overtok dermed lagtempotronen som lå i potten etter at BMC Racing har vunnet tempoen i Lido di Caimore hver gang de siste tre åra.

Etter at satsingen opphørte foran denne sesongen, sammenfallende med bortgangen av lagets rike velgjører, Andy Rihs, lå lagtempotronen i potten under onsdagens åpning av Tirreno-Adriatico.

Kraftig regnvær i forkant gjorde forholdene vanskelig for rytterne. Det kan også ha blitt utslagsgivende for Deceuninck-Quick Step som satte tonen tidlig med 23:02 i mål.

Det belgiske laget har også startet årets sesong overbevisende. Med seg til i Italia har de også Julian Alaphilippe som vartet opp med seier i første forsøk under Strade Bianche sist helg.

Franskmannen har tatt mål av seg om også å vinne etapperittet sammenlagt, noe som gjorde at ulvene var sultne på en god start langs kysten av Tyrrenhavet.

Flere ankom med toppet lag

Det var dog flere sterke lag som ennå ikke hadde gjort unna sin økt på temposykkelen. Været kunne i tillegg vippe ting i deres favør da sola tittet fram i Lido di Caimore og bidro til å tørke opp asfalten.

Jumbo-Visma hadde en svært sterk kvartett på plass i Tony Martin, Jos Van Emden og Laurens De Plus i tillegg til sammenlagthåpet Primoz Roglic.

NORDMANN PÅ FELGEN: Ved omtrent halvkjørt løp var Carl Fredrik Hagen nødt til å stanse opp for å få skifta forhjulet. Da han var tilbake på sykkelen var lagkompisene hans over alle hauger. FOTO: Skjermdump via Eurosport Norge

Team Sky hadde armert seg med Geraint Thomas, Jonathan Castroviejo, Ian Stannard, Wout Poels og Gianni Moscon. I tillegg ankom Sunweb med Tom Domoulin, Søren Kragh, Nikias Arndt og Rob Power. Mens Mitchelton-Scott, de kanskje aller største blant forhåndsfavorittene og historisk sett spesialister innenfor øvelsen, hadde med Michael Hepburn, Luke Durbridge, Brent Bookwalter, Adam Yates og Damien Howson.

Jumbo-Visma lå først i løypa av disse, og Roglic hjelpere benyttet anledningen til å sette skapet ettertrykkelig på plass. Nederlenderne var hele halvminuttet raskere enn Deceuninck-Quick Step, noe som er utklassing på dette nivået. De holdt hele 57,2 kilometer i timen i snitt over den 21,5 kilometer lange løypa.

Da må man også ha i bakhodet av Patrick Lefeveres utvalgte nok syklet under betydelig vanskeligere forhold fra sitt tidlige startnummer.

Voldsom åpning fra Mitchelton-Scott

Sky mistet Ian Stannard tidlig og halvannen kilometer før mål tok kreftene slutt også for Salvatore Puccio. I mål var de også for sent ut til å straffe tida til Quick Step, men sendte EF Education First ned til en foreløpig fjerdeplass med god margin.

Dermed ble fokus vendt mot Sunweb og dagens siste startende, Mitchelton-Scott.

Australierne ble målt til 58,1 kilometer i snitthastighet ved halvkjørt løp, mens Jumbo-Visma altså holdt 57,2 hele veien inn. De som har sett lagtempoer før, har sikkert lagt merke til Tony Martins monsterføringer mot slutten av løpene.

Så Durbridge, Hepburn og de andre, hadde en jobb å gjøre for å holde de gule og sorte bak seg fram mot mål.

Hepburn i ledertrøya

Sunweb var fulltallige inn mot mål og ble ledet an av en energisk Dumoulin. Sluttiden til Jumbo-Visma klarte de likevel ikke å straffe.

På tida 22:47 var de 15 sekunder for sent ute.

Mitchelton-Scott var nede i fem mann med to kilometer igjen. Men det skulle vise seg at snittfarten likevel holdt seg høy.

De unngikk hundepasseren i svingen med et nødskrik og klokket inn på 22:25. Michael Hepburn krysset streken først, noe som gjorde at han fikk utdelt ledertrøya etterpå.

– Jeg har ikke fortjent dette noe mer enn noen andre på laget, det var bare jeg som tilfeldigvis krysset streken først, sa han i et intervju vist hos Eurosport Norge etterpå.

Mitchelton-Scott holdt for øvrig utrolig 57,5 kilometer i timen i snittfart over løypas samfulle 21,5 kilometer. Roglic & Co. noterte seg for 57,2 – men det holdt altså ikke denne gangen.

Korte resultater:
1. Mitchelton-Scott 22:25
2. Jumbo-Visma 22:32
3. Team Sunweb  22:47
4. Deceuninck-QuickStep 23:02
5. Team Sky 23:12
6. Lotto Soudal 23:19
7. EF Education First 23:21
8. Groupama-FDJ 23:23
9. Israel Cycling Academy 23:30
10. Bahrain-Merida 23:35

PS: Den eneste norske deltakeren, Carl Fredrik Hagen, klarte seg fint fram til omtrent halvveis. Da pådro han seg en punktering på forhjulet og var nødt til å se lagkameratene fortsette uten ham. Lotto Soudal ble til slutt nummer seks bak Deceuninck Quick Step og Sky.

 

 

Tagget med: , , ,

Les også disse