Prøv Procycling Pluss idag

SYKLET VM: Ingrid Lorvik deltok i VM i Richmond for to år siden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lorvik-vraking vekker reaksjoner: – Føler meg urettferdig behandlet

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 18.08.17 14:24

Del på    

Landslagsledelsen uenig i kritikken.

Ingrid Lorvik har i flere år vært blant Norges fremste landeveisryttere, men at hun ble vraket til det norske landslaget til Ladies Tour of Norway har skapt sterke reaksjoner i miljøet rundt 31-åringen.

– Det er helt hårreisende, det finnes det ikke sterke nok ord, sier sportslig leder i CK Victoria, Sturla Johansen til procycling.no.

Johansen gikk torsdag ut i Trønderbladet, og mente vrakingen av klubbens rytter nå måtte få konsekvenser, og at de hadde mistet tilliten til landslagsledelsen.

– Det må handling til eller en utbytting av folk. Et eller annet må skje, sier Johansen til avisen.

– Jeg føler meg så urettferdig behandlet, og er veldig skuffet over uttaket. Jeg har kjørt bedre enn alle som er tatt ut, så jeg skjønner ikke hvordan det er mulig. Det er skikkelig trynefaktor. Carl Erik får meg til å miste motet før start. Mister motivasjonen av ham. Håper virkelig han får svi for dette uttaket, kunne ikke hatt en mer inkompetent og lite engasjerende landslagssjef, skriver Lorvik i en SMS til samme avis.

Overfor procycling.no fastholder Johansen kritikken sin, samtidig som han vedgår at ikke vil bruke like sterke ord som Lorvik.

Sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk, mener først og fremst media er feil kanal for debatten.

– På en måte er det naturlig å reagere når man synes at man skal ha en plass. Men det er feil å gjøre det i media, det er noe man burde gjøre internt, sier han om kritikken til procycling.no.

 – Stein i glasshus

Spesielt trynefaktoren som Lorvik drar opp, er Falk svært uenig i.

– Det blir litt på feil premisser. Lorvik har kjørt nærmest alle landslagsoppdrag under Carl Erik (Pedersen, landslagsleder kvinner), foruten mesterskap. Da har det ikke vært snakk om noen trynefaktor. Når man ikke kommer med én gang, da kommer de med et argument om trynefaktor. Det er for lavt nivå å føre diskusjonen på, sier Falk, og understreker at de ønsker en mer faktabasert debatt velkommen.

– Å snakke om trynefaktor når man stort sett har vært med på alle landslagsoppdrag under Carl Erik, da kaster man stein i glasshus, fortsetter svensken.

Gammel kritikk

Da det norske landslaget til Ladies Tour ble presentert, inneholdt også pressemeldingen et eget avsnitt om vrakingen av Lorvik. Begrunnelsen fra Pedersen var da at «Ingrid Lorvik er en av flere som har vært med i diskusjonen rundt dette uttaket. Hun har en enestående fysisk kapasitet, men mangler mye på feltkjøringen som kreves i store internasjonale løp. Lorvik fikk en ny mulighet på et miks-landslag i Vårgårda i helgen, men overbeviste ikke».

Kritikken mot feltkjøringen til Lorvik er på ingen måte ny. Hun ble tatt ut til VM i Richmond i 2015, da på grunn av at Pedersen mente hun hadde tatt steg på nettopp det.

– Gledelig nok så vi samtidig at Ingrid gjennom et mer internasjonalt rittprogram i både team og landslaget har bedret sine tekniske ferdigheter og sin feltkjøring, sa Pedersen den gang.

Lorvik kom aldri til mål i VM-rittet, og uttaket av henne ble i etterkant møtt med sterk kritikk av procycling.nos bloggere, Even Emberland, Jonas Lindstrøm og Anders Lindstrøm. I bloggen deres skrev de blant annet «Ingrid Lorvik har noen utrolig sterke sider som syklist og noen klare svakheter. I VM ble hun tatt ut for å gjøre en jobb som bare spiller på det hun behersker minst. Det i det tøffeste sykkelrittet hun noen gang har kjørt».

LANDSLAGSLEDEREN: Carl Erik Pedersen vraket Lorvik til Ladies Tour of Norway. Foto: Vidar Ruud/ NTB Scanpix

Mener Lorvik har forbedret seg

Siden den gang mener Johansen at Lorvik har utviklet seg i feltkjøring, og eksemplifiserer det med forrige helgs Crescent Vårgårda, hvor Lorvik ble nummer 47 – tredje beste av alle de ni norske som deltok, og Thüringen Ladies Tour tidligere i sommer.

– Dem sier at de ikke ser på ritt i Norge, og det er greit nok. Men de gjør det for resten av rytterne, men ikke Ingrid. Det er der den forskjellsbehandlingen jeg snakker om kommer inn. Ingrid har helt andre krav på seg enn resten. Hun må prestere mye bedre, mener Johansen.

– De har rett i at feltkjøringen er svakheten til Ingrid. Hun har vist en enorm forbedring i løpet av sommeren. Det sier lagvenninnene også, at hun er en helt annen sykkelrytter nå enn tidligere. Da er det et slag i ansiktet å høre det fra landslagsledelsen, som tydeligvis ikke har fått det med seg. Jeg lurer på hvor begrunnelsen deres kommer fra, sier Johansen.

– Ser du på den fysiske kapasiteten, så har Lorvik veldig bra kapasitet. Hun kjører veldig bra oppover når feltet ikke er for stort. De rittene hvor det virkelig har vært hektisk, og som krever mye med tanke på feltkjøringen – der sliter Ingrid. Jeg ser ingen større forbedring. Det totale bildet er at når det er teknisk og mye folk, så sliter hun, sier Hans Falk.

Johansen hevder også at han sitter på en e-post, som viser at uttaket til Ladies Tour opprinnelig skulle gjøres etter Norgescup-rittet i Sandefjord. Der vant Lorvik, etter å ha kommet alene til mål sammen med lagvenninnen Stine Borgli.

– Da valgte han å ikke ta laguttaket likevel. Så fikk de stille i Vårgårda, Ingrid Lorvik og Malin Eriksen (også CK Victoria). En løype som overhodet ikke passet Ingrid egentlig. Det var kun de to som fikk et ultimatum om at de måtte prestere der, hevder Johansen.

– I Vårgårda var hun nest best på landslaget, men da var heller ikke det godt nok. Hadde hun vært med i det første bruddet som gikk med ti-elleve ryttere, da hadde hun vært klar for Ladies Tour. Neste argument var at det var splitt i feltet, og at Ingrid var langt bak. Men hun jobbet seg langt fram, at hun var blant de første som kom i mål i hovedfeltet bak.

– Hadde det vært seks ryttere som er i sjiktet til Ingrid, som hadde tatt plassen hennes på grunn av feltkjøringen til Ingrid, så hadde det vært greit. Men det er noen av dem som er tatt ut som ikke er i nærheten av nivået til Ingrid. Da synes jeg argumentasjonen blir totalt feil. Uansett hvor dårlig hun hadde vært i felt, så presterer hun bedre enn de fleste som er tatt ut.

– Det jeg fikk høre fra Carl Erik Pedersen, var at Ingrid var en rytter de ikke kunne satse på. Fordi han mener hun ikke blir bedre i felt, rett og slett.

Sannsynligvis ikke med i VM-troppen

Fremdeles er ikke et lag til VM tatt ut, men Falk forteller at Pedersen allerede langt på vei har plukket seg ut fire ryttere som har kjørt bra på et internasjonalt nivå denne sesongen, og at Lorvik ikke er blant de fire. Norge har en kvote på seks ryttere til damenes fellesstart, og det vil derfor handle om å finne ryttere som kan gjøre en jobb som en hjelper for å supplere.

– Vi skal ha et så bra lag som mulig, og hvis vi har en femte og sjette syklist som kan gjøre en forskjell, så kommer vi til å plukke ut dem.

Falk trekker frem lagsammensetningen som et viktig kriterium i uttaket.

– Det er som i fotball, vi tar ikke ut de som har scoret mest mål. Folk sier «se på han, han er den som scoret tredje flest mål på Rosenborg». Men det hjelper ikke om vi skal ha en back eller en keeper. Man sammenligner veldig mye resultater. Det er ikke slik at Amund Grøndahl Jansen sitter med fem seirer. Det er ikke derfor han er med, han er med fordi han gjør en veldig bra jobb, sier Falk til.

Et laguttak er ventet i slutten av august, og Falk understreker at rytterne som er foran Lorvik i køen, også må vise at de er verdige en plass på laget.

– Gjør de ikke det, må man ta en ny runde med de som har vært på landslaget i år. Jeg skjønner at hun føler at VM-plassen ligger noe lengre unna enn hva hun først trodde, sier Falk.

Johansen har nå dokumentert alle rittene til Lorvik siden juni, og forteller at han planlegger å sende det over til Falk og Pedersen. Han har likevel liten tro på at det vil bidra til åpne døren igjen for Lorvik.

– Nei, kjenner jeg de rett, så gjør de ikke det. Vi hadde en runde i 2014 også, da de ikke tok ut full kvote. Man kan jo håpe. De bør gjøre det, om de ikke har noe annen dokumentasjon den andre veien, sier Johansen.

Johansen snakket med Pedersen i forbindelse med vrakingen av Lorvik, og skryter ellers av samarbeidet, selv om de denne gang var rivende uenige.

– Vi var enige om at vi var veldig uenige. Han har sin argumentasjon, jeg har min argumentasjon, så ser vi totalt forskjellig på den saken her, sier han avslutningsvis.

PS! Carl Erik Pedersen har ikke svart på procycling.nos henvendelser fredag.

Tagget med: , , ,

Les også disse