SNIKENDE: Alexander Kristoff er trolig Norges sterkeste kort for herrenes fellesstart i VM. Foto: Bas Czerwinski/Getty Images

– Hvis Alex skal være der i spurten, må han komme litt som Ole Lukkøye

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 10.09.19 16:18

Del på    

Med «et godt sammensatt lag» ser Stig Kristiansen frem til å kjempe om edelt metall i VM igjen.

TOMMEKS VÉLO (procycling.no): Det var en VM-tropp uten de store overraskelsene som sportssjef Hans Falk kunne presentere tirsdag ettermiddag. Totalt teller troppen 28 ryttere, hvor det som vanlig var størst interesse knyttet til de seks rytterne som skal kjøre fellesstarten for herrene og rollefordelingen deres.

Alexander Kristoff er nok det største norske seiershåpet, og han blir flankert av Edvald Boasson Hagen og Amund Grøndahl Jansen, mens de tre siste plassene fylles av Sven Erik Bystrøm, Vegard Stake Laengen og Carl Fredrik Hagen.

Dermed ble det ikke funnet plass til ryttere som Odd Christian Eiking, Kristoffer Halvorsen, Rasmus Fossum Tiller eller Markus Hoelgaard. 

– Det er veldig kjipt. Jeg hadde håpet å være med, sier Eiking til procycling.no.

– Med de syklistene vi har, så er vi godt representert uansett hvordan rittet utvikler seg. Sammenligner vi Eiking og Carl Fredrik Hagen er det nok noenlunde samme nivå klatremessig og så tror jeg vi kan bruke Carl Fredrik bedre i en hjelperytterrolle i tillegg. Den kapasiteten Eiking har synes jeg vi også er representert med i laget. Det er små marginer om man kommer med eller ikke, og jeg håper jo på en måte at de er skuffet også. Ellers ville det jo vært en «skandale», om de ikke ønsket å kjøre VM, i det som er en løype som kan passe mange, sier sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk til procycling.no.

Stig Kristiansen blir med til mesterskapet som sportsdirektør sammen med Falk for herrer elite.

– Vi ser jo at de gutta som er tatt ut er kapable til å prestere. Vi ser også med stor sannsynlighet at vi slipper et favorittstempel. Det er et godt sammensatt lag og skal vi trekke frem én, så skal vi vel trekke frem Alex siden det nesten er 300 kilometer. Han har jo selv vært frempå og fremmet sitt kandidatur, så det er noe som ligger i den retningen, sier Kristiansen til procycling.no.

Kristoff går for gull

Kristoff sa selv til procycling.no i forrige uke at han drar til VM med ambisjoner om å vinne og skisserte samtidig en rollefordeling hvor han så for seg at også Grøndahl Jansen og Boasson Hagen kunne få sine sjanser.

– Det er ryttere som kan avslutte også om de holder inn, så da har Norge gode kort med de to. Jeg tipper de får ganske frie tøyler til å følge med, selv om de kanskje ikke skal angripe selv. Da er vi bedre dekket på flere scenarier og hvis det eventuelt samles får man prøve å plassere meg godt inn mot avslutningen, sa Kristoff den gang.

Både Falk og Kristiansen er godt med på det Kristoff har skissert i grove trekk. 

– Veldig grovt og nok også veldig riktig. Jeg skal ha noen runder med Alex med litt forventningsavklaring. Det er de seks som er tatt ut og så skal vi se på mulighetene og den beste mulige løsningen. Det er en del vi kan forutse når visse lag favner om én kaptein. Da vet vi litt i hvilken retning rittet vil ta. Vi er ikke åtte mann. Vi var ni i Bergen, og da bærer du automatisk litt mer ansvar tidlig i rittet. Den rollen har ikke vi tenkt til å spille nå. Vi kan ikke la farlige situasjoner oppstå uten at vi er til stede på slutten. Da har vi de to du nevner (Boasson Hagen og Grøndahl Jansen). Det er vel den første grove vi ser når laget er tatt ut. Så får vi se, Alex skal nok få et ekstra ord med i laget for hvordan han ønsker det, sier Kristiansen.

TO GODE KORT: Både Alexander Kristoff og Amund Grøndahl Jansen kan gjøre det godt i årets VM. De får også med seg Sven Erik Bystrøm til Yorkshire. FOTO: © Tim De Waele

Kristiansen: – VM trigger ekstra

Falk er veldig glad for å ha med seg Kristiansen til VM.

– I fjor hadde vi Gino (Van Oudenhove) og jeg vet fra tidligere år at det er helt umulig å ha et bra opplegg for både U23- og eliteklassen uten å få hjelp. Jeg hadde ikke hatt noen problemer med å ta med Gino, men jeg tror det ville skapt veldig mye støy blant sykkelfanatikerne om man tar med seg sportsdirektøren til Edvald. Det er en mer nøytral person som har gjort det veldig godt tidligere og som har en god tone med Alex, Edvald og alle andre på laget, sier svensken om valget av sportsdirektør.

Kristiansen selv fikk en forespørselen tidligere i sommer og tråden ble tatt opp for alvor da han kom tilbake fra Tour de l’Avenir. Med velsignelse fra både arbeidsgiver Uno-X Norwegian Development Team og familien, takket han ja til oppgaven. 

– Jeg gleder meg til VM. Jeg gleder meg som tilskuer også, men det trigger ekstra, sier han.

– Alex må komme litt som Ole Lukkøye

Så langt har han startet på ringerunden med de forskjellige rytterne, etter at Falk tok ut de seks rytterne som skal kjøre fellesstarten.

Uttakene fra andre nasjoner tyder på at det går mot et VM uten de største spurtstjernene på plass og Kristiansen ser for seg noen linjer i rittutviklingen allerede. 

– Det er nok noen lag som vil spille ut finalen tidlig, mens andre lag har et veldig definert punkt hvor de ønsker å enten angripe eller sette trøkk på finalen. Det er der vi er tryggest å dekke opp begge. Hvis Alex skal være der i spurten, må han komme litt som Ole Lukkøye. Litt som bare Alex kan, spesielt når det bikker over 200, 250 kilometer. Jeg forventer at noe av finalen starter ganske tidlig, og så er det en del som venter godt inn i finalen. Det er åpent, men jeg tror vi ikke vi skal bli overrasket over de som sitter igjen med de 20-30 siste.

Vil lage et hardt ritt i U23-klassen

Kristiansen er ikke med på rittene til U23-klassen, hvor Uno-X stiller med flesteparten av rytterne.

På fellesstarten er det de fem som fullførte Tour de l’Avenir som er med, Tobias Foss, Torjus Sleen, Ludvik Aspelund Holstad, Idar Andersen og Martin Bugge Urianstad, samt Jonas Iversby Hvideberg.

Dermed ble det ikke funnet plass til Søren Wærenskjold, var den sjette rytteren som startet Tour de l’Avenir.

– Det kunne vært en løype for ham, men jeg tror det er litt i hardeste laget. Det er nesten så man gruer seg til å gi beskjed til en syklist av hans kaliber at du er utenfor laget, det må jeg innrømme. Men de fem som fullførte Avenir og den jobben de la ned, så er det vanskelig å si at den jobben deres var for dårlig. De var hundre prosent lojale og vi trenger et lag hvor alle lojale. Det er ikke noe problem med Søren heller, men i den løypa med den tøffe klatringen (Greenhow Hill, 3,4 kilometer á 7,8 prosent som kommer 70 kilometer fra mål), så tror jeg de rytterne jeg har valgt vil gjøre en bedre figur. Jonas Iversby Hvideberg var ikke med i Avenir, men det hadde litt med planlegging av sesongen å gjøre. Han er utrolig viktig for et lag, sier Falk.

– På det laget har vi ingen ren vinnertype. Til EM dro vi med (Erlend) Blikra som er en rytter som virkelig kan vinne, men ser du på rytterne som er med her, så er det ikke mange seirer de har i éndagsritt. Styrken til dette laget er kjørestyrken. Vi må lage et hardt ritt for at vi skal få uttelling og da er det Foss og Sleen som er våre klart sterkeste U23-ryttere etter et hardt ritt. Vi må lage et hardt ritt, med muligheter for de to på slutten, sier han. 

GOD TEMPOFORM: Tobias Foss ble nummer fire i Hafjell TT. Foto: Jan Brychta/Uno-X Development Weekend

To gode tempokort

Foss er også en god kandidat på tempoen, hvor han kjører sammen med Iver Knotten.

– Han var nummer seks i fjor, og nå var han fire sekunder foran Norsgaard i Hafjell, som ble nummer tre i VM i fjor. Sammenligner vi Hafjell med VM, så tror  jeg det er en liten fordel i VM. Det er en litt lengre tempo og det er litt mer klatring mot slutten. Det er nok også en fordel at klatringen kommer mot slutten, så det gjelder å ha krefter igjen. Tobias er stabil. Jeg er sikker på at han vil gjøre en stabil tempo, så får vi se hvor langt det rekker. At han kan være rundt plasseringen fra i fjor og litt til, det tror jeg.

Knotten har på sin side slitt med en forkjølelse den siste tiden og måtte stå over Uno-X Development Weekend. Tønsberg-rytteren kjørte inn til en meget fin fjerdeplass i EM og Falk tror Knotten også i VM kan blande seg inn i medaljekampen. 

– Jeg tror de to er ganske jevne, så er det kanskje dagsform som avgjør om det er Foss eller Knotten som er vår beste. Begge to kan kjempe om medaljene.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Solid kvinnelag til Yorkshire

Medaljekamp kan også være mulig for kvinnene. Vita Heine har vært i strålende tempoform i sommer og ble nummer fire i EM. I VM får hun også med seg Katrine Aalerud. De to sykler også fellesstarten, hvor også Susanne Andersen, Stine Borgli og Ingvild Gåskjenn har fått plass.

Andersen har selv store ambisjoner for mesterskapet og Borgli viste med sjetteplassen i GP Plouay at hun har det som skal til for å heve seg i en typisk klassikerløype. 

– Jeg har troen på at vi kan være med å knive om medaljer. Jeg skal ikke sette for stort press på dem og si at vi skal ta medalje, men vi skal kunne være med i finalen. Vi har både Susanne og Stine som er såpass gode spurtere at de kan være med høyt oppe. Som i andre ritt er nederlenderne og italienerne såpass mye bedre enn de andre nasjonene at de kan kjøre knallhardt allerede seks mil før man kommer inn i rundene. Det gjelder å henge med i de kneikene, men jeg synes Susanne har utviklet seg med tanke på det å kjøre oppover. Jeg synes hun er såpass god oppover at hun kan være med oppover.

– Jeg tror hun og Stine nok er de fremste. Katrine er nok den beste klatreren. Vita er kjøresterk og Ingvild er også god i bakkene, så egentlig kan vi ha med alle inn i finalen.

For VM generelt er de norske ambisjonene å være med på å krige om topplasseringer i de fleste rittene.

– Jeg har ikke noe rent medaljemål, men jeg vil at vi skal være med å krige om topplasseringer i samtlige klasser. Jeg ser at vi har såpass gode syklister at det er mulig. Så vet vi erfaringsmessig at det er vanskelig å få medaljer, men vi har muligheter for to-tre medaljer, mener sportssjefen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse