PÅ UTKIKK ETTER SEIER: Andreas Leknessund er blant favorittene før lørdagens Sundvolden GP. FOTO: Jan Brychta / Uno-X Norwegian Development Team

Leknessund: – Flere som er større favoritter enn meg

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 11.05.19 08:00

Del på    

19-åringen har likevel store ambisjoner før Sundvolden GP.

SUNDVOLDEN HOTEL (procycling.no): – Han er storfavoritten her!

Søren Wærenskjolds stemme runger ut over resepsjonen på Sundvolden Hotel kvelden før lørdagens ritt, med en finger pekende på Andreas Leknessund og en røst rettet mot procycling.nos journalist.

Følg Sundvolden GP og søndagens Ringerike GP LIVE på procycling.no!

De to har syklet mye sammen på juniorlandslaget, i Ringerike SK og gjennom NTG Bærum. Det er også en munter sørlending som dytter favorittstempelet over på Leknessund, men etter en solid vårsesong med andreplass sammenlagt i Circuit des Ardennes og andreplass i U23-utgaven av Gent-Wevelgem er han definitivt blant rytternes som vil følges tett i Sundvolden GP.

– Føler du deg selv som en storfavoritt?

– Nei, jeg føler meg ikke som en storfavoritt. Jeg vil si det er ganske åpent. Du kan sikkert nevne ti-tolv ryttere som alle kan vinne. Det er vanskelig å sette fingeren på hvem som er den aller største favoritten. Du har en tidligere vinner i (Rasmus) Guldhammer og en rytter som (Sindre) Lunke. Det er mange gode navn og det er flere som er større favoritter enn meg, sier 19-åringen til procycling.no.

– Jeg kommer ikke hit med et veldig stort resultatmål. Om jeg prøver meg før bakken og gir det et skikkelig forsøk, men blir kjørt inn så er jeg ikke misfornøyd med det. Sitter jeg med gode bein i bunn av bakken og muligheten til å kjøre for egne sjanser, så skal topp fem være et realistisk, men hårete mål.

Debuterte med bruddforsøk og topp 20 i fjor

I fjor syklet han rittet for første gang, den gang som Ringerike SK-rytter. Han kom seg med i bruddet som gikk før Røine (rittets første bakke som kommer etter syv mil) og holdt sammen med dem inn til starten av avslutningsbakken. Til slutt krysset han målstreken på 17. plass, 1:23 bak vinneren Alexander Kamp.

– Jeg tror jeg kan gjøre det bedre enn i fjor i hvert fall. Jeg har ambisjoner om en topplassering, men vi er et lag, så vi må spille ut kortene på forskjellige måter. Vi har jo et mål om seier, så en topplassering er i hvert fall veldig realistisk for laget.

Selve lagtaktikken er enda ikke bestemt, og med Leknessund, Markus Hoelgaard, Torjus Sleen og Jonas Abrahamsen i spissen har Uno-X Norwegian Development Team et slagkraftig mannskap på plass. 

– Jeg vet ikke helt hvordan vi løser det. Vi må jo prøve å utnytte at vi har fire-fem stykk som har ambisjoner om et toppresultat, sier Leknessund.

Leknessund har tilbud fra Team Sunweb

Uten den evige toeren og fjorårsvinneren

Fjorårsvinner Alexander Kamp og Carl Fredrik Hagen, som har blitt nummer to her tre år på rad, er ikke å finne på Ringerike denne helga, og årets Sundvolden GP later til å bli et åpent ritt. Som Leknessund selv nevnte har vi en tidligere vinner på plass i Rasmus Guldhammer (Team Waoo, vant i 2014 og 2017), mens en annen tidligere vinner, Andreas Vangstad (Joker Fuel of Norway, vant i 2016) er plan A for Joker.

– Du vet aldri hvem som er best. Den siste bakken er ikke så brutal heller at det nødvendigvis er den beste klatreren som vinner. Likevel er den såpass hard at du må ha en god dag for å vinne. Det er veldig åpent, jeg klarer i hvert fall ikke si helt hvem som er den største favoritten.

Den siste bakken er altså bakken opp til målgang på Krokkleiva. Stigningen er 4,5 kilometer lang og har en gjennomsnittlig stigning på 7,5 prosent.

– En bakkeavslutning som dette passer meg jo bra. Om man er i form så kan det bli bra, men det har ikke sprutet den siste uka. Jeg merker at det har vært en del ritt i år. Jeg har jo ambisjoner om å gjøre det bra, men jeg vet ikke helt hva jeg kan håpe på, sier Leknessund.

Har tatt steg i de korte bakkene

Med tre éndagsritt allerede unnagjort så langt i mai blir også Sundvolden GP hans eneste deltagelse av helgens to ritt

Etter en innholdsrik sesong så langt er han også trygg på at han skal ha den nødvendige «punchen» som ofte kreves mot slutten av bakken.

– Ja, jeg tror det. Det skal ikke stå på det, egentlig. Spesielt i år har jeg tatt steg i de kortere bakkene, som jeg viste i Circuit Ardennes. Jeg har fått litt mer trøkk over kortere perioder, så jeg er definitivt ikke redd for at bakken blir for kort for min del, sier Leknessund, som er inne i sin første hele sesong for Uno-X. 

– Vårsesongen har vært bra. Det er alltid spennende når du kommer inn i en ny sesong og denne vinteren har vært spesiell. Men jeg har fått resultater og opplevelser som har vært veldig positive, så jeg ser at jeg har tatt steg denne vinteren.

– Jeg vet ikke hvordan jeg kjører i de lengre bakkene i år kontra i fjor, men jeg merker både på watt og følelse i ritt at jeg har tatt steg i de kortere, eksplosive bakkene. Så håper jeg det ikke betyr at man har blitt dårligere i lange bakker. Det tror jeg heller ikke det har. Jeg tror bare jeg har tatt noen steg og generelt løftet nivået. Jeg håper det, sier han med et smil etter å ha latt ordene henge i lufta i et par sekunder.

Sundvolden GP starter 13:00 og du kan følge rittet LIVE i tekstform her på procycling.no!

Tagget med: , , ,

Les også disse