KJEMPET BRA: Andreas Leknessund ble nummer 18 på den fjerde etappen i Volta ao Algarve. Her fra den andre etappen. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Leknessund: – Gøy å se nivået til noen av de beste gutta

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 22.02.20 18:04

Del på    

20-åringen satt med opp halve finalebakken i Volta ao Algarve.

(procycling.no): Hvert år siden 2009 har Volta ao Algarve hatt en etappe med målgang på toppen av Alto do Malhão (2,6 kilometer à 9,4 prosent), og 2020 var selvsagt ikke noe unntak i den rekka.

Det var også en mulighet til å overta ledertrøya fra Remco Evenepoel (Deceuninck – Quick-Step) før søndagens avsluttende tempoetappe.

Etter mye luring på første del av den siste kilometeren var det en gruppe på nærmere 15 ryttere som var samlet inn på de siste 500 meterne. Miguel Ángel López (Astana) angrep da konkurrentene, og fikk en luke han holdt hele veien inn til mål. Dan Martin (Israel-Start Up Nation) tok andreplassen, mens Evenepoel kjempet seg inn til tredjeplass på etappen.

I sammendraget er det nå meget jevnt, med Evenepoel som sammenlagtleder på samme tid som Martin og Max Schachmann (Bora-Hansgrohe), med López ett sekund bak. 

– Det var en virkelig hard etappe, spesielt med det siste angrepet fra Miguel. Jeg var litt låst bak Rui Costa, hvis ikke kunne jeg reagert litt tidligere. Det gjør ikke noe. Jeg er fremdeles lederen og jeg håper det blir min dag i morgen, sier Evenepoel i et intervju vist på Eurosport.

ÅRETS FØRSTE: Miguel Ángel López kunne juble for sesongens første seier. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Leknessund under minuttet bak

Uno-X-rytterne Andreas Leknessund og Torjus Sleen satt begge med i feltet, som talte drøyt 30 ryttere, inn i bakken. Leknessund kjempet der lenge for å holde følge med favorittene, men da farten virkelig ble skrudd opp halvveis måtte også han slippe. Til slutt endte han 52 sekunder bak, og krysset målstreken side om side med Vincenzo Nibali inn til en 18. plass. 

– Det var gøy å se nivået til noen av de beste gutta. Bakken var en god del brattere enn jeg var forberedt på. Uansett må jeg si meg fornøyd med prestasjonen. Jeg føler meg bra, og kjenner at det er mer å hente til senere i sesongen, sier Leknessund til procycling.no.

I sammendraget ligger 20-åringen nå på en 25. plass, 2:49 bak jevnaldrende Evenepoel. Med en god tempo kan det være mulig å klatre noen plasser på søndagens avsluttende etappe.

– Jeg gleder meg til i morgen. Det viktigste i morgen blir å få til en god gjennomføring. Det er vanskelig å spå hva det kan holde til resultatmessig, men på mitt beste vet jeg at jeg kan kjøre fort, sier Leknessund, vel vitende om at en rekke av verdens beste temporyttere er på plass i Algarve.

Sleen kom i mål til en 28. plass, 1:21 bak på etappen. Han ligger nå på 27. plass sammenlagt, 4:10 bak, med Geraint Thomas (Team Ineos) som rytteren mellom de to Uno-X-rytterne.

FREMDELES I LEDELSEN: Men det er jevnt i sammendraget før den avsluttende tempoetappen. Der er riktignok Remco Evenepoel blant favorittene, og belgieren er den store favoritten til å stikke av med sammenlagtseieren. Foto: Tim de Waele/Getty Images

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Hoelgaard i brudd

Etter rundt ti kilometers kjøring ble et brudd på ni ryttere etablert. Mens Uno-X har fokusert fullt og helt på avslutningen på de foregående etappene, var de på lørdagens etappe også representert i bruddet.

Daniel Hoelgaard var lagets alibi der, hvor også Dries de Bondt (Alpecin-Fenix), David González (Caja Rural-Seguros RGA), Tom Devriendt (Circus-Wanty Gobert), Luís Mendonca (Efapel), Tiago Antunes (Efapel), Rafael Lourenco (Kelly/InOutBild/UD Oliveirense), Daniel Freitas (Miranda-Mortágua) og João Rodrigues (W52/FC Porto) var med. 

Bruddet holdt seg samlet til man kom til stigningen opp Alte, med rundt 40 kilometer igjen av etappens 170 kilometer. Der angrep Rodrigues og kjørte fra de øvrige, og tok dermed fatt på veien inn mot den første av de to passeringene av Alto do Malhão alene i front.

Den første turen opp bakken startet rytterne på med 27 kilometer igjen, mens det altså var målgang på toppen av bakken for andre gang.

I BRUDDET: Daniel Hoelgaard kom seg med i det tidlige bruddet på lørdagens etappe. Foto: Tim de Waele/Getty Images

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Nibali angrep første gang opp

Rodrigues hadde rundt halvannet minutt ned til feltet ved inngangen av bakken, med resten av bruddet et sted midt i mellom. Bak i feltet kom det også flere angrep, hvor Anders Skaarseth (Uno-X Norwegian Development Team) var blant dem som fulgte godt med.

Til tross for angrepene var det et samlet felt i bunn av stigningen, hvor Trek-Segafredo angrep umiddelbart. Jasper Stuyven og Vincenzo Nibali fikk en liten luke, hvor Stuyven holdt farten oppe i et lite minutt før Nibali gikk til selv. 

Rodrigues kom seg over toppen rundt 40 sekunder foran feltet, med Nibali som den eneste rytteren mellom lederen og feltet. Italieneren hadde imidlertid under ti sekunder ned til feltet, anført av UAE Team Emirates, og dermed fikk han ikke mye igjen for angrepet sitt.

I feltet, som talte rundt 35 ryttere, hadde Uno-X både Torjus Sleen og Andreas Leknessund. Flere ryttere kom opp igjen over toppen, deriblant Markus Hoelgaard.

Rodrigues og Nibali ble hentet inn kort tid etter, og i feltet satte dermed Deceuninck – Quick-Step seg i front i håp om å holde et jevnt tempo inn mot målbakken. Med tolv kilometer igjen gikk rytterne så inn i en 900 meter lang stigning med snaut ti prosent i snitt. Bora-Hansgrohe satte en høy fart, men Remco Evenepoel satt selv i en strålende posisjon og sørget for at det ikke ble noen luke for Max Schachmann og hjelperytter Lukas Pöstlberger.

Bakken gjorde sitt til at feltet ble kraftig redusert, men igjen satt både Torjus Sleen og Andreas Leknessund godt med. Inn mot Alto do Malhão kjørte Sleen godt for å holde Leknessund i en god posisjon, mens det var CCC som ledet an inn i stigningen.

De store angrepene lot vente på seg helt til det var 500 meter igjen. Da gikk Miguel Ángel López til, og han fikk umiddelbart en solid luke som han holdt hele veien inn til mål.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse