TULLET VEKK SEIEREN: Adrian Aas Stien var sikker på at han skulle vinne den tredje etappen i Tour de Bretagne. Foto: Jonas Lindstrøm (procycling.no)

– Man kan legge seg ned å grine, eller slå tilbake

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 27.04.16 20:45

Del på    

23-åring var sikker på at han skulle ta en av karrierens største seirer.

Med 500 meter igjen av den tredje etappen, var Adrian Aas Stien sikker på at han skulle ta sin andre etappeseier i Tour de Bretagne.

Opp den siste bakken angrep han sammen med en rytter fra Klein Constantia. Duoen fikk en så stor luke at nordmannen begynte å spille det taktiske spillet.

– Vi fikk en veldig god luke, og jeg følte meg dritsterk. Jeg tenkte jeg skulle vente på spurten, for jeg vet at jeg er bra i en spurt, sier Aas Stien til procycling.no.

– Med en kilometer igjen, var jeg sikker på at vi skulle holde inne. Jeg prøvde å være kynisk. Jeg kjører ikke for sammendraget her, så jeg trengte ikke så mange sekunder.

Hentet rett før mål
Mens feltet økte tempoet mot slutten, skjedde det motsatte i front. Duoen begynte å se på hverandre.

– Jeg vet at jeg tar han i en spurt, jeg følte meg så bra. Jeg drar til med det jeg har, og tror jeg vinner. Men med kanskje 20 meter igjen fyker 3-4 ryttere forbi meg. De kom veldig mye fortere enn jeg trodde. Det er ekstremt surt. Jeg kommer til å sove dårlig til jeg vinner en etappe.

Til slutt blir det dobbelt fransk, mens Herman Dahl fra Team Sparebanken Sør tar tredjeplassen. Lagkamerat Amund Grøndahl Jansen tar femteplassen, mens Stien må ta til takke med en skuffende sjetteplass.

Uten ventingen på oppløpet, hadde det vært mye bedre. Slik beskriver Joker-rytteren den siste kilometeren:

– Vi samarbeider egentlig godt hele veien. Når det nærmer seg spurten, 5-600 meter fra mål, sitter jeg på hjulet hans. Han vil ha meg forbi, men jeg holder meg rolig. Det er for tidlig å gå. Jeg ser meg bakover og vi har fortsatt en stor avstand ned. Jeg åpner 200 meter før mål, men feltet kommer mye fortere enn jeg regner med.

23-åringen har forspilt sjansen til seier på kanskje han beste dag på sykkelen noen gang. Istedenfor en av karrierens største seirer, blir det en betydningsløs sjetteplass.

DE RETTE VALGENE: Adrian Aas Stien mener alle forhold til rette for å nå ut i profflivet i Team Joker rekker. Det dreier seg om å ta de rette valgene.

FEIL VALG: Adrian Aas Stiens valg på den siste kilometeren, gjorde trolig at han ikke tok sin andre etappeseier i Tour de Bretagne. Foto: Team Joker

– Skal slå tilbake!
Slikt er det lett å grave seg ned etter, men trønderen er krystallklar på at han ikke skal deppe for lenge.

– Man kan legge seg ned å grine, eller slå tilbake og vise at man kan vinne en etappe senere, sier Aas Stien og legger til:

– Man bruker litt tid på å legge det bak seg. Man sover litt dårlig, og begynner kanskje å tenke «hvis jeg hadde gjort det, hvis jeg hadde gjort slik». Hadde jeg startet spurten 20 meter tidligere, hadde jeg vunnet. Men det er ikke noe å gjøre med det nå. Det er bare å slå tilbake. Jeg kommer til å sove dårlig i dag, men vi skal slå tilbake!

Onsdagens nedtur skal brukes som både læring og motivasjon. Det som skjedde på den tredje etappen i Tour de Bretagne, skal ikke gjenta seg.

– I mine øyne gjør jeg en kjempefeil ved å være for kynisk, men jeg lever etter å ikke gjenta mine feil. Man blir skuffet og forbannet, for man vil jo ta vare på en sånn mulighet. Men det gjør at jeg gleder meg til å sette meg på sykkelen i morgen og kjøre som f**n. Når man får summet seg, er det ingen annen ting å gjøre enn å bruke det til noe positivt. Da lærer man av det og blir en bedre syklist.

Slått tilbake etter sykdom
Aas Stien har vist flott form så langt i Bretagne, etter en litt trøblete sesongstart. Trønderen var sterkere enn noen gang i vinter, men den planlagte pangåpningen på sesongen, ble ødelagt av sykdom.

En ny sykdomsperiode ved påsketider satte ham ytterligere tilbake. Knallhard trening inn mot og etter Circuit des Ardennes, samt en god dose hvile, var resepten for å forhåpentligvis nå respektabel form inn i et av vårens høydepunkter.

Hittil har det fungert ypperlig, men han er fortsatt usikker på hvor godt han står hele det syv dager lange etapperittet. Likevel har åpningen vært udelt positivt med tanke på beina.

Mye av æren gir han Joker-laget, som hele tiden har bedt ham bruke tid.

– Det er mange sykkelritt igjen, og sesongen har egentlig bare så vidt startet. Det er ikke krise om man blir syk, men man blir litt stresset. Da er det viktig å ha et bra lag og støtteapparat. De har hele tiden sagt «du har trent bra, det kommer til å gå bra» og bedt meg om å ikke stresse. De er veldig flinke til det i Joker.

Flinke er også laget til å fostre sterke syklister. Amund Grøndahl Jansen har vært bunnsolid hele sesongen, mens Anders Skaarseth sjelden sykler dårlige ritt. Ettersom at Bjørn Tore Hoem og Reidar Borgersen har slitt litt med sykdom i oppladningen, er trolig Jansen og Skaarseth Joker Byggtorgets største håp i deres kamp om suksess i sammendraget.

Det er nemlig deres viktigste mål for rittet, å være med helt fremme i kampen om den gule trøyen. Etappeseirer er selvfølgelig vel og bra, men det er sammendraget som henger høyest for nordmennene.

KLAR FOR Å TA STEGET: Adrian Aas Stien er blant rytterne med økt resultatansvar i 2016. FOTO: Team Joker

SKAL SLÅ TILBAKE: 23-åringen er klar på at han kommer til å lære av onsdagens feil. Kanskje blir det suksess allerede torsdag? FOTO: Team Joker

– Steinhard etappe
Hittil skiller det 36 sekunder eller mindre opp til ledende Frantisek Sisr for alle Joker-rytterne. Dog har ikke det virkelige hardkjøret startet ennå. Etappe to og tre har vært sjeldent kontrollerte for Tour de Bretagne å være.

– Det blir noen sykt tøffe avslutninger fremover. Vi skal sette oss ned og legge en smart plan. Det som er sikkert, er at vi kommer til å sette på rittet.

– Vi har vist at vi er bra med, men laget har ikke startet ordentlig. Morgendagens etappe er steinhard med en skikkelig bakke inne på rundene. Vi får mange svar dag, og da blir det litt lettere å gjøre opp status. Vi skal ha en god plan til i morgen, og så kommer rittet til å sette seg litt. Da starter det på ordentlig.

For et Joker-lag som trives langt bedre med knallhardt utskillingsritt enn «crazy finaler med kaos og stress i feltet» ispedd midtrabatter og hushjørner som stikker ut i veien, er det torsdag det virkelig gjelder å være på hugget.

Etappen kan fort sette presedens for resten av rittet.

Tagget med:

Les også disse