HUN KAN SPURTE OGSÅ: Amanda Spratt gjorde kort prosess mot Ruth Winder og Liane Lippert på oppløpet i Birdwood etter en meget hard etappe. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Lagvenninne laget hardt løp og Spratt overrasket konkurrentene

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 17.01.20 08:49

Del på    

Jakter sin fjerde Tour Down Under-triumf.

(procycling.no): Kvinnenes utgave at Tour Down Under er alt godt i gang. Natt til torsdag åpnet Chloe Hosking sesongen med å vinne åpningsetappen fra en massespurt.

Les også: Hosking vant på hjemmebane

På dag to var rittutviklingen langt mer spektakulær. En småkupert etappe var i tillegg vindutsatt, men selv om Mitchelton-Scott forsøkte å sprenge det hele tidlig i sidevinden, så skjedde ikke den avgjørende manøveren før det var rundt 20 kilometer igjen av den 115 kilometer lange etappen.

– I starten av etappen var det sidevind, og sammen med andre lag forsøkte vi å splitte feltet. Vinden var bare ikke sterk nok. Dermed visste vi at vi måtte gjøre løpet skikkelig hardt alt med 85 kilometer igjen til mål, uttalte Amanda Spratt til pressen etter etappen.

Fikk med seg to lagvenninner

Med to mil igjen kom så den avgjørende manøveren. «Hjemmelaget» tok igjen ansvar og plutselig var Spratt løs. Dog ble hun fulgt av både Liane Lippert (Sunweb) og Ruth Winder (Trek-Segafredo). Begge de to er ryttere som normalt sett skal være raskere enn 32-åringen som blant annet tok klatretrøya under Giro d’Italia for to år siden.

Spratt hadde dog selskap av lagkameratene Lucy Kennedy og Grace Brown. Hun kunne derfor fokusere helt og fullt mot avslutningen og konservere kreftene mot den, etter hvert som lagvenninnene hennes ble nødt til å slippe taket.

– På papiret er det to normalt sett raskere enn meg, men ettersom det ble et såpass hardt løp, visste jeg at jeg innehar en bra spurt for en slik anledning, fortalte Spratt etterpå.

Har festet grepet

Det ble da også 32-åringen fra Penrith som spurtet hjem både etappeseieren og overtok den okerfargete ledertrøya fra Chloe Hosking.

Mitchelton-Scott-kapteinen har dermed et solid grep i kampen for å ta sin totalt fjerde sammenlagtseier under Tour Down Under allerede.

Hun har alt opparbeidet seg et forspang til konkurrentene allerede, selv om hovedfeltet ikke var mer enn 24 sekunder bak i mål. Hennes dominans i rittet blir ikke mindre av det faktum at Boels-Dolmans ikke stiller til start i rittet.

Sterling-etappen vil avgjøre det hele

Alt i morgen venter dog en ny kraftanstrengelse med 109 kilometer fra Nairne til Stirling, så selv om Spratt alt har festet grepet, er nok dette langt ifra over:

– I morgen er det en veldig, veldig tøff etappe rundt Sterling. Det er fint å ta seieren i dag, men dette er definitivt ikke over. Alt kan snu fullstendig i morgen, sa Spratt til blant andre cyclingnews.com.

Kvinnenes utgave av Tour Down Under består av fire etapper. Morgendagens affære i Sterling er den aller tøffeste, og kommer til å konkludere sammendraget. Den avsluttes med en 8 kilometer lang, men ikke spesielt bratt avslutning opp til mål. Bakken snitter på 2,5 prosent og skal sykles 3 ganger. Dette er den minst kuperte utgaven av Tour Down Under på årevis, noe som vanligvis hadde talt imot en klatrer som Spratt. Basert på tidligere prestasjoner i januar, har hun likevel blitt løftet fram som den store forhåndsfavoritten.

Et stempel som ikke er noe mindre nå etter spurtseieren i Birdwood. Spratt har også tatt etappeseier under de tre tidligere triumfene på hjemmebane i Adelaide. Hun har aldri sluppet taket i ledertrøya, men endt opp med å forsvare ledelsen hele veien inn hver gang.

PS: Etappe fire i Adelaide er panneflat, og kjøres som et kriterium i forkant av herrenes Schwalbe Classic natt til søndag.

Tagget med: , , ,

Les også disse