KALASFORM: Kasper Asgreen har ikke akkurat prioritert tempo foran denne sykkelsesongen, men er i såpass bra form at han var topp 3 under dag 5 av Paris-Nice, også. Her fra podiet etter seieren i Kuurne. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Kristoff spurtet for seier. Men en danske sto i veien

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 1.03.20 16:42

Del på    

Deceuninck-Quick Step fikk jackpot i Kuurne igjen.

(procycling.no): Som i fjor viste Deceuninck-Quick Step av de var laget å slå under semiklassikeren Kuurne-Brussel-Kuurne. Det var Bob Jungels som var «langdistanseraketten» de skjøt ut til seier i 2019.

Denne gangen het stjernekollektivets våpen Kasper Aasgreen. Dansken feide forbi bruddet, der Jonas Abrahamsen (Uno-X NDT) satt med i helt fram til det punktet, og kjørte videre sammen med Boris Valleé og Roy Jans da det gjensto 30 kilometer av rittet.

Inn på den siste lokale runden måtte flere og flere lag bidra i arbeidet med å kjøre inn den sterke Quick Step-rytteren i håp om å sikre massespurt etter 200 kilometers sykling.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Holdt akkurat unna

Det endte med sekundstrid hele veien inn mot mål. Asgreen ble nok hjulpet litt av at et par ryttere kjørte feil i en av de siste rundkjøringene før mål. Inn på oppløpet ble Alexander Kristoff nødt til å åpne spurten selv da Quick Step tok foten av gassen, men måtte skuffet innse at dansken holdt unna de siste meterne over streken.

– Jeg gjorde bare det han (Bob Jungels) gjorde i fjor. Planen vår å komme seg avgårde og se om vi klarte å holde unna. Hvis ikke hadde vi Fabio Jakobsen å spurte for, uttalte Asgreen i et intervju vist hos Eurosport Norge.

– Når skjønte du at du kom til å vinne?

– Når jeg så skiltet som markerte for 300 meter igjen. Smerten var forferdelig, påpekte han.

Kristoff: – Fornøyd med podiet

Giacomo Nizzolo var framme og snappet andreplassen, mens Kristoff ble nummer tre.

Nordmannen deppet ikke etter plass på podiet etter dag to av den flamske åpningshelga:

– Etter gårsdagen er jeg letta. Jeg var mye bedre i dag. I går gled sadelen ned, og deretter fungerte det ikke. Jeg skiftet sykkel, men beina føltes ikke bra. I dag var beina bedre. Kanskje skulle vi ha startet spurten enda tidligere. Jeg kunne se at vi muligens kunne hente ham. Jeg trodde at dersom Deceuninck kjørte opptrekk, så kunne vi klare det, men de hadde jo Asgreen foran. Da de så at han kom til å vinne, stanset de opp, så jeg måtte åpne. Jeg gikk på hjulet til Colbrelli, men det var litt for tidlig. Jeg var redd for å bli sperret inne, så jeg ble nødt til å åpne med 250 meter igjen. Det ble for mye i motvinden, og så kom Nizzolo forbi. Jeg håpet at jeg i det minste skulle vinne spurten, men andreplass bak Nizzolo er greit. Jeg er på podiet, så jeg sier meg fornøyd med det, sa Kristoff i et intervju vist på Eurosport Norge.

Det ble først meldt at Kristoffer Halvorsen ble nummer 9, men 11.-plass skal være korrekt plassering for EF Procycling-rytteren. Jonas Iversby Hvideberg ble den best plasserte for Uno-X NDT med sin 31.-plass. Også Vegard Stake Laengen satt plassert i feltet ved målgang.

Edvald Boasson Hagen ble nummer 114 – over sju minutter bak Kasper Asgreen.

Topp 10-resultater (referat fortsetter videre under)
1. Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step)
2. Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling)
3. Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates)
4. Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step)
5. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
6. Hugo Hofstetter (Israel Start Up-Nation)
7. Sonny Colbrelli (Team Bahrain-Merida)
8. Ben Swift (Ineos Team)
9. Dries Van Gestel (Team Direct Energie)
10. Jurgen Roelandts (Movistar Team)

Slik gikk det til:

Uno-X NDT skulle debutere i Kuurne-Brussel-Kuurne og ga jernet fra start av da de fikk plassert Jonas Abrahamsen i åpningsbruddet. Han ble sittende der omtrent hele dagen, men kvartetten ble hentet inn med tre mil igjen til mål da Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) suste forbi ham.

Over Côte de Trieu ble det igjen kontroverser rundt Gianni Moscon. Italieneren var blant mange ryttere som ble hindret av massevelt, deriblant også tre ryttere fra Uno-X, men i stedet for å holde hodet kaldt og børste støvet av seg, endte Ineos-kapteinen opp med å kaste en sykkel i retning av en rytter fra B&B Hotels. Det fant ikke i god jord hos rittjuryen, som valgte å kaste Moscon ut av rittet.

Les også: Kastet sykkel mot konkurrent – ble disket

Med 65 kilometer igjen var det tid for Oude Kwaremont. Posisjoneringskampen i forkant var frenetisk. Asgreen og Lampaert tok kontroll for Deceuninck-Quick Step. Langt framme lå også Sep Vanmarcke, John Degenkolb, Luke Rowe, Matteo Trentin og Greg Van Avermaet. Alexander Kristoff satt også godt plassert.

Kristoff hang med over Kwaremont

Det var Trentin som børstet gårsdagens skuffelse av seg og satte fart over den ikoniske bakken. Bak ham satt the usual suspects i kraft av Jens Keukeleire, Sep Vanmarcke, Yves Lampaert, Asgren, Degenkolb, Benoot – men også Kristoff, Tim Merlier og Cees Bol. Totalt dreide det seg om i underkant av 20 ryttere, men som vanlig samlet det seg nede på flatene i etterkant av utforkjøringen.

Kristoff kjørte aktivt i denne perioden og var også godt synlig i tet foran neste punkt på menyen: Bestigningen av Kluisberg. Den siste bakken for dagen, og med relativt lettkjørt terreng på de siste fem mila inn mot mål.

Med 45 kilometer igjen slo så sidevinden inn over hovedfeltet. Også her var UAE-kapteinen godt med på notene, mens Matteo Trentin var blant forhåndsfavorittene som ikke hang med.

I perioden som fulgte tok Deceuninck-Quick Step mer og mer kontroll i feltet. De satte Jungels, Asgreen og Lampaert i front av feltet for å kjøre inn den farlige gruppa foran. Jasper Stuyven var aktiv i denne perioden, men det så likevel ut som QS hadde grei kontroll på det hele. Zdenek Stybar var veldig aktiv, mens Asgreen og Bob Jungels (2019-vinneren i Kuurne) agerte som løytnanter. Plan A var hele veien Fabio Jakobsen dersom det hele skulle munne ut i en forventet spurt i mindre gruppe.

Også Rasmus Tiller satt fint med for NTT Pro Cycling i feltet.

Asgreen med «Jungels-forsøk»

Så kom manøveren da Asgreen blåste forbi feltet, noe som igjen ga hvile til de andre Quick Step-rytterne bak. Inn på den siste runden i Kuurne hadde Asgreen og Boris Vallée (overlevende fra dagens utbrudd) 35 sekunder tilbake til hovedfeltet.

Spørsmålet var som det alltid er i Kuurne: Ender det opp med massespurt, eller ikke?

Bak var Sunweb meget aktive for å samle det hele for Cees Bol, Lotto Soudal for Degenkolb – mens Ineos Team nok håpet at Ben Swift skulle være med å kjempe om seieren. Quick Step hadde selvsagt Fabio Jakobsen inntakt, mens Kristoff naturlig nok håpet det hele skulle utspille til hans fordel.

Med 9,5 kilometer igjen tok Asgreen farvel med Vallée og kjørte videre på egenhånd. Avstanden var nede i 17 sekunder.

Med under 3 kilometer igjen lå dansken i bukken og stirret stivt framover. Forspranget hadde krympet ned i bare ni sekunder. Det ble igjen dramatisk da to ryttere som lå langt fremme kjørte rett fram i en rundkjøring, mens hele feltet tok første avkjøring til venstre. Tabben gjorde den kollektive jakten trøblete, og spilte selvsagt til Asgreens favør.

Inn på oppløpet hadde Asgreen fremdeles 10 sekunder å gå på. Det blåste og det lyste smerte ut av øynene hans, men Quick Step-rytteren kunne samtidig se målstreken åpenbare seg foran ham. Dansken holdt akkurat unna, før Nizzolo knep andreplassen før Kristoff.

Det lå noen ryttere med de karakteristiske draktene til EF Procycling i hovedfeltet, og det ble først meldt av Kristoffer Halvorsen knep 9.-plassen. Deretter dukket det opp en ny topp 10-liste og der var ikke nordmannen nevnt. Etter hvert viste det seg at 11.-plass var korrekt for nordmannen.

Også Uno-X NDT hadde ryttere igjen i hovedfeltet mot slutten. Jonas Iversby Hvideberg ble til slutt nummer 31.

Tagget med: , ,

Les også disse