Prøv Procycling Pluss idag

FØRSTE SKRITT MOT NY SESONG: Alexander Kristoff er allerede på den første samlingen foran 2017-sesongen med Katusha. Her han han blant annet fått hilse på Tony Martin, Robert Kiserlovski og de andre nysigneringene på laget. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

- Vi har fått inn mye kjørestyrke

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 25.10.16 12:16

Del på    

Alexander Kristoff har møtt nye lagkamerater for første gang.

(procycling.no): Det har ikke gått mer enn ni dager siden forrige sesong sluttet, men Katusha har alt startet de første forberedelsene for året som venter.

Kommentar: «Glem ikke én ting: Dette er Alexander Kristoff!»

Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm landet mandag i Milano, og ble siden fraktet to og en halv time unna byen i retning Alpene.

Der har han ikke helt klart å slippe dramaet internt i det norske laget under VM-fellesstarten i Doha.

– Hvordan har den siste uka vært for deg når det gjelder støtteerklæringer og kritikk?

– Det har vært en del av begge deler, men det alltid flere sider av en sak. Folk vil alltid har forskjellige meninger, og kanskje klager jeg litt innimellom, men jeg føler ikke jeg gjør det uten grunn. Er det en dag jeg er ikke bra nok, kan jeg si det rett ut. Jeg tror jeg kunne ha gjort det enda bedre i Qatar om jeg hadde visst hva jeg skulle forholde meg til. Det endte med at jeg ble sittende å vente på et opptrekk som aldri kom, sier Kristoff til procycling.no.

Mangler de saftige seierne

Kristoff har 13 seirer denne sesongen, og er med det kun slått av Peter Sagan og Timothy Dupont.

I WorldTouren har ikke ting gått helt hans vei. Han er ranket som 15. beste rytter i verden, og har skrapt sammen mesteparten av poengene under Milano-Sanremo (6.-plass), Flandern rundt (4.-plass), Vattenfall Hamburg (5.-plass) og Bretagne Classic (3.-plass).

Fire ritt han faktisk har vunnet ved tidligere anledninger.

– Selv om antall seirer kanskje ikke er så ille, har det ikke helt gått som jeg håpet. Jeg har kjempet i toppen på etapper av Paris-Nice, Tour of California, Critérium Dauhpiné og Tour de France, men det har vært litt typisk at jeg har endt opp med å spurte om andreplassen, forteller han.

Stillhet før stormen

Nok en gang viste han at han evnet å finne formen i tide til Tour de France. I år – igjen – var kanskje ikke den første uka noe å juble over, men i tourens andre uke ble han bare bedre og bedre.

Symptomatisk nok glapp etappeseieren han hadde i lomma, da han ikke kastet fram sykkelen i duell mot Peter Sagan i Bern.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SEIRER SOM GLAPP: Storfiskene uteble i det som relativt sett var en godkjent sesong for Alexander Kristoff. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

SEIRER SOM GLAPP: Storfiskene uteble i det som relativt sett var en godkjent sesong for Alexander Kristoff. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Det hadde vært en viktig skalp å ha i beltet for indrejustisen i Katusha. I ukene og månedene etter touren spredde usikkerheten seg, også hos Kristoff, da arbeidsgiveren hans var fullstendig fraværende på overgangsmarkedet.

– Begynte du selv å tvile i den perioden?

– Jeg fikk signaler på at det var ting på gang, men ikke mer enn det. Jeg er enig i at de foretok seg lite i den perioden, og begynte vel å bli litt nervøs. Vi begynte å miste folk og ingen nye kom inn, sier Kristoff og tenker blant annet på Jacopo Guarnieris overgang til FDJ.

Men så ble håpet vekket:

– Jeg fikk etter hvert vite at Alpecin var på vei inn som sponsor, og at det vil åpne opp for Tony Martin og en del andre ting. Da forsto jeg at ting ville ordne seg.

En ny førsteellever signert

Nevnte Martin, Reto Hollenstein, Baptiste Planckaert, Robert Kiserlovski, Jenthe Biermans, José Goncalves, Maurits Lammertink, Rick Zabel, Mads Würtz-Schmidt og Marco Mathis er alle blitt signert denne høsten.

På samlingen har alle rytterne unntatt Jhonatan Restrepo deltatt så langt.

– Litt som å komme til en nytt lag?

– Det blir jo nesten, det. Men jeg kjenner jo mange her fra før av og, selv om det er mange nye. Det er i hvert fall ganske annerledes her nå, enn det var da jeg først kom hit. Men det er veldig mange hyggelige folk, sier han.

– Martin kan gi oss friskere bein

Igor Makarov har langt på vei fullført sin misjon med å viske ut sporene etter det globale russiske sykkelprosjektet.

Den største kontrasten er kanskje at antall russere er redusert fra 14 til 5. Maxim Belkov, Vjatsjeslav Kuznetsov, Matvey Mamykin, Pavel Kochetkov og Ilnur Zakarin er de eneste som har gått klar av den internasjonale reformen.

I tillegg er det selvsagt et vesentlig moment at laget sykler under sveitsisk flagg neste år.

– Det er mye kjørestyrke her. Har du fått noen innsikt i hvordan laget ser for seg at dette skal se ut neste sesong?

– Vi har fått inn veldig mye kjørestyrke og faktisk en del temporyttere. Jeg håper jo at han nye (Marco Mathis, vår anmerking) er bra i fellesstart også. Det blir spennende å se hvordan flere av dem kjører. I fjor kom Nils Politt inn og han klarte seg veldig bra. Jeg håper de nye skal gjøre noe av det samme.

– Tony Martin kan bli en spennende mann for deg?

– Ja, jeg tror han kan bli viktig i klassikerne. I hvert fall slik han kjørte i Paris-Roubaix. Jeg tror også at økt kjørestyrke i laget kan gjøre at Marco Haller, Michael Mørkøv og meg kan komme rimelig freshe inn til avslutningene i rittene. Det vil hjelpe på, det også.

– Tror det blir vanskelig med Truls

Når man først mesker seg i kjørestyrke, hadde det kanskje vært like greit å toppe av det hele med Truls Korsæth.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IMPONERTE: Alexander Kristoff har forsøkt å hjelpe Truls Korsæth inn hos Katusha, men foreløpig ser det vrient ut. / AFP PHOTO / KARIM JAAFAR

IMPONERTE: Alexander Kristoff har forsøkt å hjelpe Truls Korsæth inn hos Katusha, men foreløpig ser det vrient ut. / AFP PHOTO / KARIM JAAFAR

TV 2 meldte mandag at Kristoff har forsøkt å legge inn et godt ord for rytteren fra Joker Byggtorget. Per nå ser det likevel ikke enkelt å få lillehamringen inn på tampen av overgangsvinduet.

– Jeg nevnte ham for noen sportsdirektører på laget i etterkant av VM, og tok det opp med lagledelsen i går. Men jeg tror det kan bli vanskelig. Det er ikke så mye økonomi igjen til å hente inn flere ryttere. Det kan være at den siste plassen gikk til Marco (Mathis), og da pushet nok også sponsoren vår litt på for å få ham inn etter at han ble U23-mester, sier Kristoff.

Les også: Korsæth imponerte med strålende VM-debut

– Er det noe krise for Korsæth om han må vente et år til?

– Nei, det trenger ikke det. Dersom han fortsetter slik han gjorde under oppkjøringen til, og i VM, så kommer det automatisk av seg selv. Jeg tror han kommer til å herje om han fortsetter som kontinentalrytter, men han er jo ute av U23-klassen, så jeg kan også skjønne at han ønsker seg videre. Men det er ikke noe han trenger å stresse med.

– Var du overrasket over hvor bra han var i VM?

– Ikke så veldig. Jeg trente med ham i forkant av mesterskapet, så jeg visste at han var veldig bra. Men han gjorde jo en imponerende fellesstart. Det er ingen tvil om det. Mine sjefer var svært overrasket over at han fortsatt var kontirytter, sier Kristoff.

Tagget med: , , , ,

Les også disse