Prøv Procycling Pluss idag

Kristoff om Katusha-ryktene: – Virker som det spøker litt

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 10.07.19 19:47

Del på    

L’Équipe melder at rytterne er fristilt. Laget hevder det er usant.

COLMAR (procycling.no): Da Ilnur Zakarin slo ut til høyre på vei oppover tredjekategorien Côte des Cinq Châteaux tenkte nok de fleste: – Se der, ja. Nå har motivasjon gått ut av hele gjengen.

Les også: Kristoffs unge opptrekker skal ikke kjøre hele touren

Tidligere samme formiddag rapporterte nemlig den franske sportsavisen L’Équipe at samtlige ryttere på laget nå var fristilt, og at satsingen opphører etter sesongen fordi laget verken har klart å finne erstattere for hovedsponsor Alpecin og utstyrsleverandøren Canyon.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Ifølge avisen vil Alpecin heller fokusere på fenomenet Mathieu van der Poel og hoppe på det mindre, belgiske laget Corendon-Circus.

Oppslaget medførte et aldri så lite rush av journalister til nettopp det sveitsisk registrerte laget etter at Peter Sagan hadde tråkket inn til sin 12. etappeseier i Tour de France.

10 ryttere med 2020-kontrakter

Utenfor lagbussen kunne José Azevedo, denne gangen med en lekkert dandert manke på toppen av hodet, prøve å mane til en viss moderasjon i ryktespredningen.

L’Équipe skrev at rytterne skal ha blitt informert om frislipp fra kontraktene på et møte tirsdag kveld, men både ledelse og ryttere står fast ved at det eneste møte de har hatt om framtidsutsiktene var en samling for én ukes tid siden, da Zakarin & Co. fikk beskjed om at arbeidet med å redde stumpene fremdeles pågår.

– Sannheten er at vi har søkt om ny lisens og er i full gang med registeringsprosessen for de neste tre årene. Vi har aldri sagt til rytterne at laget kommer til å stanse eller at de fritt kan se etter andre lag for neste år. Vi har 10 ryttere som er under kontrakt i 2020, også. Disse rytterne er nødt til å avvente lagets endelige avgjørelse om hva som skjer neste år. Rytterne som er på vei ut av kontrakt er fristilt, men det er vanlig. De som befinner seg blant disse kan også bestemme seg for at de vil bli med videre i laget vårt og inngå forhandlinger med oss, sier Azevedo til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DÅRLIG RÅD, MEN BRA HÅR: José Azevedo kunne meddele at Alpecin trolig hopper av som navnesponsor ved årsskiftet, men fastholdt at ledelsen fremdeles jobber for å redde satsingen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Han forteller videre at kontrakten med Alpecin utløper ved årsskiftet, og den ser ikke ut til å bli fornyet. Og videre at laget har noen muligheter på sponsorsiden neste år som det jobbes videre med.

Knivet med Gilbert om Roubaix-seier

Med unntak av sammenlagtkaptein Zakarin, har tyske Nils Politt befestet sin posisjon som lagets mest verdifulle rytter i inneværende sesong.

25-åringen med de store, hvite tennene fulgte Philippe Gilbert helt inn til målstreken i Roubaix, men måtte melde pass i spurten etter over 25 mils sykling på dels forferdelig brostein.

Politt er naturlig nok en rytter Alexander Kristoff hadde elsket å få over på sitt UAE Team Emirates-mannskap neste sesong, men slik status er nå, er han fremdeles nødt til å ære sin kontrakt med eierselskapet styrtrike Igor Makarov kontrollerte tidligere en portefølje som også inneholdt olje- og gasselskapet Itera. De siste åra har han også gradvis begynt å trekke seg ut av sykkelsatsingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik var spillet rundt Kristoffs nye kontrakt

– Det stemmer ikke (at rytterne hadde et møte tirsdag kveld, vår anm.). Det er mye spekulasjoner i mediene. Jeg kan bare si at laget jobber hardt. Spesielt sjefen Alexis Schoeb (lagets sveitsiske idretts- og business advokat) står på for at laget skal fortsette neste år. Vi er nødt til å vente for å få flere nyheter, og det er egentlig alt vi kan gjøre nå, sier Politt.

– Du har lyst til å bli her også neste sesong?

– Jeg har kontrakt neste år. Hvis laget fortsetter så blir jeg værende. Helt klart, svarer han på spørsmål fra procycling.no.

Kittel, shampoo og yacht til 200 mill. dollar

Utenfor bussen til UAE Team Emirates tok vi så opp temaet med Katusha-laget med Kristoff selv.

Etter at han ble skvist ut i 2017 for å gjøre plass til Marcel Kittel som den tyske shampoo-produsentens nye poster boy har mye gått galt i den forhenværende russiske satsingen.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

31 år gamle Kittel ba selv om å bli løst fra avtalen med Katusha-laget i midten av mai, og kilder procycling.no har snakket med forteller at han knapt holdt formen vedlike under hans siste måneder innenfor satsingen.

Kristoff ligger nok ikke våken av at Makarovs globale, russiske sykkelprosjekt, som senere heiste seil i langt mer internasjonalt farvann, sliter langt mer med å holde seg enn eierens Areti-yacht til en verdi av 200 millioner dollar (i 2018, den ble solgt tidligere i år):

– At de ikke har sponsor til neste år, har jeg fått med meg. Det har jeg visst en stund, sier Kristoff til procycling.no i Frankrike.

– L’Équipe skriver at de ikke har søkt WorldTour-lisens neste år og at begge sponsorene skal bort.

– Ja, det virker som det spøker litt da.

– De skriver også at rytterne skal ha fått beskjed om at de kan finne seg nytt lag for 2020, noe Politt nekter for at er tilfelle. Det er vel noen ryttere der som kunne ha gått inn på dette laget?

– Ja, noen kunne sikkert ha passet inn her. Politt blant annet kunne ha vært fin å ha hatt i klassikerne. Han har kontrakt så vidt jeg vet ett år til, så da kan han sikkert få dobbelt kontrakt, da (betalt ut Katusha-tiden samt ny kontrakt et annet sted, vår anm.). Jeg har også jobbet veldig bra med Marco Haller. Han har vært bidragsyter til mange av mine seirer og det er en fyr jeg stoler på, sier Stavanger-mannen.

Politt: – Alex er en bra fyr

Om noen fra dagens Katusha-mannskap ender opp innenfor satsingen som alt huser Kristoff, Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen er fremdeles tidlig å si noe om.

Det som er sikkert er at Politts arbeidsgiver sliter, hvis ikke hadde det vært en smal sak å avslutte rykteflommen med en positiv melding om lagets framtidsutsikter da de likevel fikk oppmerksomheten fra den internasjonale sykkelpressen rettet mot seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

JA, TAKK! Verken Sven Erik Bystrøm eller Alexander Kristoff har nok noe imot å få Nils Politt eller Marco Haller tilbake i egne rekker. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Da procycling.no snakket med Politt synes han det nok var litt prematurt å bli koblet opp mot andre satsinger, men etter gjennombruddet i klassikerne vil det uansett ikke være noe problem for ham å komme seg videre over til et av de andre WorldTour-lagene.

– Hvis denne satsingen stanser er jeg nødt til å finne en kontrakt et annet sted, men per nå har jeg en avtale med dette laget, sier Politt.

– Du har hatt en god sesong?

– Fram til nå har det gått bra, ja.

– Paris-Roubaix …

– Ja, det var fint. Det var første gang jeg sto på podiet i et monument. Det var et av mine største øyeblikk innenfor sykkelsporten.

– Hvis du får muligheten, ville du ha satt pris på å kjøre sammen med Alexander Kristoff igjen?

– Alex er en bra fyr. Men det blir litt søkt å tenke på det nå. Kanskje en eller annen gang i framtida, svarer tyskeren.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse