AKTERUTSEILT: Kristoff kjempet med bravur, men holdt ikke følge med de beste over Kemmelberg. AFP PHOTO

Kristoff distansert på Kemmelberg

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 25.03.18 17:30

Del på    

Nordmannen frakjørt i siste bakke da Peter Sagan vant Gent-Wevelgem for tredje gang.

(procycling.no): Fra en vesentlig nedskallet favorittgruppe spurtet Peter Sagan (Bora) inn til seier i Gent-Wevelgem søndag. Slovaken tuktet italieneren Elia Viviani (Quick-Step) og den franske mesteren Arnaud Démare (Groupama-FDJ) i det som var den regjerende verdensmesterens tredje seier i den belgiske brosteinsklassikeren.

Viviani kom veldig fort på slutten og passerte Démare i forrykende tempo. Men italieneren var for dårlig posisjonert, startet spurten for langt bak og klarte ikke å hente inn mannen i regnbuestripene som viste seg overlegen.

– Jeg er veldig glad for å vinne igjen. Laget gjorde en flott jobb, vi holdt oss i front på slutten, sier Sagan etter målgang.

Sagan var del i en 25-rytter sterk frontgruppe som utkrystalliserte seg etter den fryktede vestsiden av Kemmelberg (maks 23 %), der Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) ble distansert fra teten, på et avgjørende tidspunkt rittet da Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) allerede var frakjørt av gruppen med favoritter.

– Det er alltid lotteri å spurte slik. Jeg begynte litt tidlig. Til syvende sist viste det seg veldig lurt, jeg hadde beina til å holde helt inn.

Sagan vant rittet i 2012 og 2016 også, og er dermed à jour med Eddy Mercxk, Mario Cipollini og Tom Boonen som rittets  mestvinnende.

– (Kemmelberg) har vi gjort to tidligere år før dette. Det var ikke så mye vind i dag, derfor kom en stor gruppe til mål. Det var et annerledes ritt i år. Dette var nok det letteste Gent-Wevelgem jeg har syklet. Sammenliknet med dårlig vær de tidligere år, var nok dette en lettere utgave.

Med et drepende tempo holdt Quick-Step og Philippe Gilbert teten samlet på de siste kilometerne, helt til Brian van Goethem (Rompoot) rykket til og skapte furore i tet.

Marcus Burghardt (Bora) tetten den luken, men banet vei for nye angrep, deriblant fra Greg Van Avermaet (BMC) og Sep Vanmarcke (EF Education). Til slutt var det luksushjelper Yves Lampaert som samlet det for sin italienske spurtkaptein. Dog fikk ikke Viviani det til å stemme i spurten, noe som gjenspeilte seg i målområdet etterpå, da TV-bildene viste en tårevåt og opprørt Quick-Step-rytter. Vivani var ansett som favoritten til å vinne spurten, men ble i et kort øyeblikk sperret på hjulet til Matteo Trentin (Michelton Scott).

Kristoff kom til slutt inn på en 25.plass, i en mindre gruppe ett minutt bak, mens Boasson Hagen krysset målstreken i en større gruppe, fem minutter bak Sagan og co. Kristoffer Halvorsen (Team Sky) kom i mål snaut 12 minutter bak.

Sagan vinner for tredje gang i Gent-Wevelgem / AFP PHOTO / Belga / DIRK WAEM / Belgium OUT

Slik gikk det til

Et 6-mannsbrudd dro av sted tidlig i rittet. Fredrik Frison (Lotto-Soudal), José Goncalves (Katusha-Alpecin), Filippo Ganna (UAE), Jimmy Duquennoy (WB), Jan-Willem van Schip og Brian van Goethem (Rompoou) opparbeidet seg en ledelse som ble holdt rundt fem minutter.

FDJ tok mye ansvar i hovedfeltet, og ledet an da rytterne tok fatt brosteinsbakkene i siste del av rittet. Parallelt med en rekke velt og stigende fart steg nervøsiteten gradvis inn mot første passering av Kemmelberg – der Quick-Step-toget satte seg demonstrativt i front og ledet over toppen.

Ingen angrep i bakken, men Philippe Gilbert var kjørelysten, initierte til støting nede på flatene og holdt strekken i feltet lang i den påfølgende Monteberg. Presset fra Quick-Step førte til at flere små grupper måtte jage feltet på kilometerne inn mot Plugstreets.

Inne på grusveiene var det Greg Van Avermaets BMC som tok kommando, men Team Sky godt organisert like bak. En sky av støv ble hovedfeltet igjen strukket ut på lang rekke. BMCs hardkjør presset frem små luker der både Kristoff og Boasson Hagen havnet utenfor første gruppe.

Kristoff satt nokså isolert i sin gruppe og måtte selv kjøre i vinden for å tette luker frem til BMC-gruppen. I et sidevindseksponert området etter grusveiene så det imidlertid ut til at toget virkelig skulle gå, da blant andre Sagan, Trentin, Van Avermaet, Stybar og Ollie Naesen gled av gårde. Men igjen skulle feltet samle seg. Stybar veltet like etterpå, sammen med andre annet Sacha Modolo (EF-Education) og Tony Gallopin (Ag2r)

Med to berg og 40 km igjen var hovedfeltet vesentlig nedskallet, idet en ny gruppe rev seg løs. Vyacheslav Kuznetsov (Katusha-Alpecin), Jelle Wallays (Lotto Soudal) og Julien Vermote (Dimension Data) støtet seg opp til det tidlige bruddet og inntok siste forsering av Kemmelberg helt i tet.

Denne gruppen skulle etter hvert fusjonere med en større favorittgruppe som rev seg løs i Kemmelberg, med blant andre Matthews, Viviani, Gilbert, Stybar, Lampaert, Vanmarcke, Van Poppel, Démare, Van Aert, Sagan, Van Avermaet, Naesen, Trentin, Debusschere og Stuyven.

Kristoff hadde heng på de beste opp Kemmelberg, men havnet etter hvert i gruppe to, og var med 23 kilometer igjen 25 sekunder bak teten. Kristoff satt isolert og da Astanas mobilisering for Magnus Cort falt for døve ører hos de øvrige i gruppen, var det over og ut for nordmannen, trass i en siste desperat allianse med to Astana-ryttere.

Tagget med: , ,

Les også disse