Prøv Procycling Pluss idag

FØRSTE RITT: Gino Van Oudenhove er klar for brosteinsåpnignen i Belgia med sitt nye lag Dimension Data. FOTO: Jarle Fredagsvik

– Han har kommet til Afrika nå. Ikke til et belgisk lag

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.02.18 09:57

Del på    

Dimension Data inntar brosteinsfest med ivrig, ny sjef.

ROESELARE (procycling.no): Det belgiske avisen Het Laatste Nieuws klinket til med fem siders oppkjøring til vlaams openingsweekend dagen før dagen – og det til tross for at det er konkurrerende Het Nieuwsblad som arrangerer det viktigste av de to rittene.

Belgierne har så vidt overlevd vinterdvalen med frietjes og cyclocross, men i disse vinterolympiske tider er det kun sommerens fotball-VM i Russland som når jubelropene nasjonens brosteinskrigere mottar.

– Det kommer jo litt an på hva man er interessert, men jeg tror at om du snakker Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert og den klassen der, så når de opp til samme høyde som Eden Hazard, Dries Mertens og Kevin de Bruyne, sier Gino Van Oudenhove til procycling.no.

Gino, som er oppvokst i den lille bygda Denderwindeke – der lørdagens finale av De Omloop ruller forbi på det aller mest intense, kun fem kilometer unna målgangen i nabobygda Meerbeke, gjør retur til hjemlandet som directeur sportif i worldtouren med store ambisjoner.

Faktisk hadde han planene klare for en samling i hjemtraktene fra tirsdag i inneværende uke.

NEDTUR I FLANDERN: Reinardt Janse van Rensburg kommer med et klapp på skulderen til sin norske kollega. Foto: Kjetil R. Anda / Sykkelmagasinet

Dimension Data uten rekognosering

Det ble det ingenting av. I stedet ankom Edvald Boasson Hagen og hans lagkamerater fra fjern og nær i løpet av formiddagstimene fredag og hadde ikke tid til å gjennomføre en skikkelig rekognosering av løypa:

– Han har kommet til Afrika nå, ikke til et belgisk lag. Det er ikke helt den varianten vi kjører, sier Edvald Boasson Hagen med en litt ertende tone. Så retter han seg inn igjen:

– Det hadde vært bra med tanke på det som kommer. Samtidig som det blir en litt lang periode, sier rudsbygdingen som ikke skal hjemom Norge før i etterkant av Milano-Sanremo.

Omloop Het Nieuwsblad er den førstemann i den lange klassikerrekken.

– Det er nok litt derfor den får så stor oppmerksomhet, kommenterer Van Oudenhove.

Lener seg mot Vermote

Men det lyktes likevel ikke arrangøren å få WorldTour-status før fjorårssesongen. Av startlistene kan man også driste seg til å tolke at nå er det ’nesten høytid’, men ikke helt.

Peter Sagan, Alexander Kristoff og John Degenkolb er noen stjernenavn som prioriterer andre aktiviteter. Verken Team Sky, Bora-Hansgrohe og Team Dimension Data virker å være helt der de skal være.

For det er jo tross alt belgiernes egen sykkelfest.

– Vi har noen mannskapsmessige utfordringer. Edvald ligger litt etter (på grunn av lungebetennelse i jula og operasjon for å fjerne galleblæra på nyåret, vår anm.) og vi er litt usikre på Scott Thwaites. Vi har Julien Vermote som er ny på laget og er spente på hva han kan få til, sier Van Oudenhove.

Og når nettopp Vermote ankommer hotell-lobbyen på Mercure i Roeselare, hjembyen til det standsmessige Rodenbach-bryggeriet, får vi i praksis oppleve hvorfor det kun er 14 ikke-belgiske ryttere som har vunnet brosteinsåpningen siden oppstarten i 1945.

Her må vi stole på gjenfortelling vi får fra Van Oudenhove i etterkant men det går på hvordan man skal takle bestemte vindutsatte partier og stigningsgrader på gitte punkter i løypa.

Slike ting er det ikke bare-bare å lære bort til verken en skandinav eller en sørafrikaner, men det er noen som er så heldige at de har det i blodet.

 – Hvilken ikke-belgisk rytter kan vinne dette, da?

– Daniel Oss, kanskje? Han får i hvert fall muligheten nå, men det blir spennende å se hvordan han takler det presset.

KLAR: Lørdag starter klassikersesongen. Amund Grøndahl Jansen skal sykle Omloop Het Nieuwsblad for første gang. Foto: Jarle Fredagsvik/procycling.no

Hvem tør angripe på Muuren?

Én av nordmennene som ligger nærmest Van Oudenhoves pulserende sykkelhjerte og -hode, er Amund Grøndahl Jansen.

Under avskjeden med kontinentallaget Joker-Icopal i fjor høst, var taktiske diskusjoner med romerikingen og den noen år eldre Vegard Breen, det den Vear-baserte belgieren oppga at han kom til å savne.

Van Oudenhove og Grøndahl Jansen kan sitte og diskutere hvorvidt en sterk Greg Van Avermaet og Philippe Gilbert kan holde unna inn til mål i motvinden etter Muur van Geraardsbergen slik andre diskutere Klæbo-rykket over en kopp caffe latte.

– Det kan bli motvind fra Bosberg og inn, og egentlig et stykke før Bosberg og. Inn til Kapelmuur fra Ten Bosse var det side/imot da jeg var ute og syklet i løypa. Jeg tror det kan bli vanskelig å kjøre alene inn fra Muur. Det kan bli litt langt, sier Grøndahl Jansen til procycling.no.

– Det er ikke Flandern eller Roubaix

Grøndahl Jansen og Boasson Hagen utgjør halve den norske kontingenten som skal i aksjon lørdag ettermiddag. Det to resterende er Truls Korsæth (Astana) og Daniel Hoelgaard (FDJ).

Boasson Hagen svarer følgende på vårt spørsmål om hvor stort Omloop Het Nieuwsblad er som ritt.

– Spør du Gino, så er det viktigere enn noe annet. Det er et stort løp, men det er ikke Flandern eller Roubaix i mine øyne. Hvis du gjør det bra her, så er det fortsatt lenge igjen til de aller største klassikerne, sier Boasson Hagen.

Hans landsmann fra LottoNL-Jumbo har gjort sine egne betraktninger fra sykkelsetet ved kjente belgiske hellingen.

– Man merker fort at dette er en stor greie i Belgia. Det kommer for eksempel TV-motorsykler ut i løypa på trening som alltid spør i forkant om når vi skal ut og hvor vi starter. I etterkant dukker det opp små referater i avisene der de kan skrive hvilke ryttere som ga gass, på hvilke strekker og hvem som tok det rolig. Jeg tror Belgia er landet hvor du blir størst stjerne som syklist. Man merker at dette er en veldig viktig helg for belgierne, og etter Flandern rundt er det nok dette som vekker mest engasjement, sier Grøndahl Jansen.

Boasson Hagen med gode minner fra Geraardsbergen og seieren i Eneco Tour i 2016. FOTO: (c)Tim De Waele

Først opp Geraardsbergen i 2016

Selv om Boasson Hagen skal beskyldes for den samme detaljkunnskapen som Van Oudenhove, skal man huske på at også han begynner å bli en rutinert rytter hva klassikerne angår.

Det begynner å bli noen år siden han gikk solo inn til seier i Gent-Wevelgem som læregutt i 2009.

– Slik det er nå, så får han aldri den friheten igjen. Hvis det blir opplyst at Boasson Hagen er i brudd, så går hele feltet bananas, kommenterer Van Oudenhove.

De som husker godt, husker nok også at rudsbygdingen har gode minner fra Muur van Geraardsbergen, som dukker opp som den neste siste utfordringen under De Omloop.

– Det er et bra minne jeg har fra Eneco Tour-etappen jeg vant der. Det er mye slit også fra de minnene der. Jeg synes det blir verre og verre for hver gang jeg kjører over toppen der. Jeg tviler på at de har restaurert den så nøye i år heller, sier Boasson Hagen.

Han vant for øvrig duellen mot Niki Terpstra og Olivier Naesen – to andre hete vinnerkandidater foran Het Nieuwsblad – i forkant av VM i Qatar 2016. Den gangen var det 17 hellingen på menyen, blant annet 3 x Muur van Geerardsbergen, Bosberg og Ten Bosse.

Alle de tre møter han på nytt søndag. Dessverre uten de helt store ambisjonene på egne vegne:

– Jeg skal prøve å være med foran, men jeg skal ikke si at jeg kommer til å kjempe om seieren, avslutter nordmannen.

Tagget med: , , , ,

Les også disse