STEMMER IKKE HELT: 2018 har blitt en mellomsesong for Boasson Hagen, som foreløpig kun står med etappeseieren til Asker i Tour of Norway og seieren på NM-tempoen i år. FOTO: Luc Claessen, Getty Images

– Det kommer tilbake neste år

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 20.09.18 19:43

Del på    

Boasson Hagen har hatt en tung sesong i de kuperte avslutningene, men håper vinteren vil få ham opp på gammelt nivå.

En avslutning med en motbakke i 1,1 kilometer à 5,5 prosent var tidligere noe som hadde gått rett inn i kategorien «perfekt for Edvald».

For det er noen år siden er det siden nordmannen virkelig var på topp i de tøffe avslutningene, med andreplassen i VM, seier i GP Plouay (dagens Bretagne Classic) og to podieplasser på etapper i Tour de France i 2012 som det kanskje beste året.

De siste årene har toppresultatene vært noe sjeldnere, men med klare unntak, som for eksempel da han kun ble slått av Michael Matthews og Greg Van Avermaet på den 14. etappen i Tour de France til Rodez i fjor.

I år har han imidlertid vært langt unna sitt beste i de kuperte avslutningene. Brabantse Pijl, den fjerde etappen i Tour de France til Quimper, den femte etappen i Tour de Pologne, GP de Québec og GP de Montréal var alle gode avslutninger for ham, men niendeplassen fra Polen og tiendeplassen fra Montréal står igjen som de beste resultatene – hvor flere av etappene/rittene riktignok også var relativt tøffe før den siste kilometeren.

Et fellesstrekk har vært at han gradvis faller bakover i feltet når farten skrus opp, og dermed ikke har vært i posisjon til å spurte om seier.

Han har riktignok vunnet til Asker i Tour of Norway i en kupert avslutning i år, men startfeltet var også der av et helt annet kaliber.

Torsdag var det avslutningen i Coppa Sabatini som ble hakket for tøff for nordmannen.

– Det var absolutt en avslutning som normalt sett passer meg bra. I år har det ikke vært helt på topp på det (de kuperte avslutningene), ikke på noen ting for så vidt. Det er ikke helt bra nå, men normalt sett hadde det vært bra. Jeg prøvde, men det var ikke som jeg hadde håpet. Jeg har ikke vært helt der jeg skulle ha vært i år. Det kommer tilbake til neste år og forhåpentligvis nå på slutten av sesongen også, sier han til procycling.no.

– Jeg vet ikke helt hva som er grunnen. Hadde jeg visst det, skulle jeg gjerne ha rettet på det. Jeg har ikke gjort noen store endringer i treningen. Det var forskjellige ting i oppbyggingen av sesongen (hvor Boasson Hagen blant annet ble operert for betennelse i galleblæren), men det begynner å bli lenge siden det, så det er vanskelig å skylde på det. En får bare resette og starte på nytt neste år.

Kom for tidlig i front

I det italienske rittet fikk han strålende hjelp av laget og var langt fremme i bunn av bakken – kanskje faktisk litt for langt fremme, bemerker han selv.

– Jeg var egentlig bra, men så kom jeg litt for langt fram med 400 meter igjen. Jeg prøvde å vente, men da stoppet det opp og jeg klarte ikke å akselerere opp igjen. Sett i ettertid burde jeg bare klinket til da jeg var i front og tatt sjansen. Det var synd det, men jeg hadde nok ikke helt beina heller.

– Det er lett å vite hva man kunne ha gjort i etterkant. Jeg vet ikke om jeg hadde hatt beina, men jeg hadde i hvert fall prøvd.

Neste stopp: Innsbruck

Neste ritt for Boasson Hagen blir nå fellesstarten i VM 30. september.

– Det er vel ingen perfekt løype, og det har jeg aldri prøvd å legge skjul på. Jeg er i ok form, men skulle ønsket at den var bedre. Jeg skulle vel ha vunnet i dag om formen var på topp, så den er nok ikke helt der den skulle ha vært, men det har den som sagt ikke vært på en god stund.

Foruten om Coppa Sabatini, kjørte også Boasson Hagen Giro delle Toscana på onsdag. Der klatret man tre ganger over en bakke på 9,1 kilometer à 6,8 prosent, hvor han i mål ikke var lengre enn to og et halvt minutt bak trioen Gianni Moscon, Domenico Pozzovivo og Romain Bardet og endte på en 27. plass.

– Det var egentlig ganske greit. Jeg var jo ikke med foran, men det var heller ikke så mange som var med foran. Det var en hard bakke, så det var positivt at jeg var såpass bra med, sier han.

Dermed gjelder det bare å få unnagjort den siste treninga og hvile inn mot VM, hvor det norske herrelaget nok riktignok stiller uten ambisjoner om noen reelle toppresultat.

Litt større forhåpninger har nok Boasson Hagen til de to rittene han avslutter sesongen med i etterkant av VM, med Sparkassen Münsterland Giro og Paris-Tours.

Tagget med: , ,

Les også disse