Prøv Procycling Pluss idag

LILLEHAMMER-LINKEN: Hele Norges U23-lag i Flandern rundt har en kobling til Edvald Boasson Hagens hjemby. FOTO procycling.no

Hvilken klubb kan hele dette laget kobles til?

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 9.04.17 09:39

Del på    

– Håper jeg har vært en inspirasjon, sier Boasson Hagen.

(procycling.no): Et iøynefallende trekk ved Norges uttak til U23-Flandern denne gang, var tilhørigheten til et spesifikt sted, en bestemt klubb og kanskje en spesiell rytter.

Tobias Foss (Vingrom) og Anders Skaarseth (Nordre Ål) er begge fra Lillehammer og begge produkter av Lillehammer CK.

Erik Nordsæter Resell er trønder, men har studert på NTG Lillehammer og syklet for Lillehammer CK i terrenget. Samme gjelder Rasmus Tiller, som også er fra Trøndelag, men som har vokst opp på Lillehammer og nå leier hybel hos familien Skaarseth.

Ludvik Aspelund Holstad er fra Konnerud ved Drammen og har tatt utdanning ved NTG på Kongsvinger. Men han meldte overgang til Lillehammer CKs juniorgruppe foran 2015/16-sesongen.

Og så har vi Oslo-gutten Ole Forfang. Han har studert på Lillehammer.

Den åpenbare fellesnevneren for Norges 6-mannslag er altså Lillehammer, hjembyen til Edvald Boasson Hagen, Rudsbygds store sykkelsønn.

Les også: Skaarseth beste norske i U23-Flandern

– Jeg vil ikke si at jeg står bak det, men jeg håper at jeg har vært inspirasjon for mange, og at det kan hjelpe på, sier Boasson Hagen beskjedent – spurt om sykkelbølgen på Lillehammer.

– Lillehammer er en veldig bra klubb som støtter opp talentene på en god måte. Nå er det også kommet i stand en kontinentalsatsning med Uno-X (eid av Lillehammer CK og Ringerike SK). Du har NTG som er viktig. Det er gøy at Lillehammer, som ikke er en typisk sykkelplass i Norge, tar den rollen.

Dimension Data-rytter Boasson Hagen ser ikke bort i fra at det i nærmeste fremtid følger flere proffer ut av hjemtraktene hans.

– Alle de er sterke nok til å bli proffer, selv om de fortsatt er unge. Jeg var ung da jeg selv kom ut og litt liknende type som alle dem. Det er absolutt muligheter. Med så mange nordmenn i proff-feltet har etterspørselen etter nordmenn økt også. De ser hva vi kan gi og hva slags type ryttere vi er. Det er morsomt at vi har banet vei slik at andre nordmenn også kommer seg ut.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KAPTEIN: Edvald Boasson Hagen er den suverene kaptein for Dimension Data i søndagens Flandern rundt. FOTO: Kjetil R. Anda/procycling.no

KAPTEIN: Rudsbydngen Edvald Boasson Hagen er kaptein for Dimension Data i søndagens Paris-Roubaix rundt. FOTO: Kjetil R. Anda/procycling.no

Kompetanse på Lillehammer

En som allerede har kommet seg ut, er Lillehammer-rytteren Truls Korsæth. 23-åringen fra Nordre Ål (samme plass som Skaarseth) sykler nå for Astana og tok steget opp via Joker, der Skaarseth, Forfang, Foss og Tiller sykler i dag

– Det har begynt å samle seg fryktelig mye sykkelspesifikk kompetanse på Lillehammer. Du har klubben, høyskolen og NTG. Det er masse fysiologisk kompetanse, men også taktisk og teknisk. Forholdene ligger til rette for å satse på sykkel her. Man trenger ikke å gå til et WorldTour-lag for å satse, rammeverket finnes allerede på Lillehammer, sier Korsæth til procycling.no i dagene han klargjør seg til Paris-Roubaix.

– Han (Edvald) har vært kjempeviktig. Han har vært proff lenge nå. Hele generasjonen med meg, Skaarseth, Tiller og Foss har vokst opp med Edvald som et slags forbilde. Han har vært den skikkelsen i toppen vi har sett opp til. Alle ser at det er mulig med Edvald, så da kommer det flere til og rekrutteringen blir enda bedre, sier Korsæth.

Skaarseth trekker frem betydning av Boasson Hagen som forbilde og inspirasjonskilde.

– Edvald er fortsatt en inspirasjon. Han har vært flink til å stille opp på klubbkvelder. Det var viktigere for oss før. Da jeg gikk på ski og syklet for moro skyld, så man litt opp til de som syklet for Joker. Samtidig ser man nå at de som var der da, ikke er så gode som vi er nå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ROUBAIX: Lillehammer-rytter Truls Korsæth sykler søndag sin Roubaix-debut. FOTO procycling.no

«Edvald-effekten»

David Tofthagen, leder i Lillehammer CK, sier har merket økt pågang med årene. Noen han beskriver som en «Edvald-effekt».

– Det er morsomt. Vi merker det godt i ungdomsgruppa vår. Vi har en stor delegasjon nede på Mallorca nå, med rundt 20 utøvere fra senior, junior og ungdomsgruppa. Det er klart at å ha slike profiler er veldig motiverende for de yngre og verdifullt for oss som klubb, sier Tofthagen.

– Edvald har hatt mye å si i mange år. Han har vært veldig flink til å være med på klubbavslutninger, var ikke med i fjor – men har vært med mange år før det. Stiller opp for de yngre i klubben. Nå har vi fått opp en del nye, så da bruker vi Truls, Anders og Tobias, sier Tofthagen.

Et godt miljø skapes gjennom fokus på forbedring, mener klubblederen.

– Jeg tror det er å tenke utvikling. Ikke si seg fornøyd med at nå er det bra. Man må ikke nødvendigvis tenke nytt, men tenke fremover. Være på hugget og legge ting til rette for ungdommen. Noe man må jobbe med hele tiden. Ser hele tiden små forandringer, ulike ting. Man må være med på å fornye seg hele veien.

Klubben har tatt solid steg post-Edvald gjennombruddet.

– Edvald har betydd mye. Han var den store stjerna og forbilde da jeg var yngre. Jeg husker han kom på klubbkvelder også. Det var kanskje årets høydepunkt, så det var veldig gøy. Jeg husker jeg satt å så på ham i Tour de France det året han vant to etapper. Det var en veldig kul utgave av Tour de France, sier Tobias Foss.

– Man lo kanskje litt av Lillehammer tidligere i NM-sammenheng, men det er det slutt på.

Tagget med: , , , ,

Les også disse