FØRSTE RITT: Alejandro Valverde kjørte tirsdag sitt første ritt i regnbuetrøya, og bildene fra starten på rittet viste at det var mange som var innom spanjolen for å gratulere med VM-triumfen. Her er han sammen med Rigoberto Urán (Team EF Education First). Foto: Tim de Waele/Getty Images

Klarte ikke å ta seieren i første ritt i regnbuetrøya

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 9.10.18 17:06

Del på    

Valverde endte utenfor topp ti i Tre Valli Varesine.

Tre Valli Varesine markerte det første rittet for Alejandro Valverde i regnbuetrøya. Det store spørsmålet før start var om den ellers så seiersvante Valverde kunne vinne allerede sitt første ritt som verdensmester, og på den måten fjerne alle spekulasjoner om regnbuetrøyens forbannelse.

Da passet det godt at nettopp Tre Valli Varesine var det første rittet til Valverde, en løype som i stor grad baserte seg på VM-løypa fra 2008 i målbyen Varese. For ti år siden hadde han interessant nok sitt nest dårligste VM-resultat, da han kun ble nummer 37 i en løype som i utgangspunktet passet spanjolen meget bra.

Etter seks runder i den gamle VM-løypa, ble de siste 42,6 kilometerne kjørt i en hakket tøffere rundløype hvor ytterligere to bakker var plassert inn.

Med seier ville Valverde bli den første herren siden Tom Boonen som vant sitt første ritt etter VM-triumfen siden Tom Boonen, som vant første etappe i Tour of Qatar i januar 2006 etter å ha tatt VM-gull i Madrid høsten 2005.

Det klarte spanjolen ikke. Etter at han ikke fulgte angrepene til Michael Woods, Rigoberto Urán og Thibaut Pinot over den siste bakken, ble han sittende i gruppe to – en gruppe som ikke kom opp igjen til teten. Dermed endte spanjolen på en 15. plass.

Selv om det ikke gikk til topps i Tre Valli Varesine, har han fremdeles ytterligere tre ritt igjen før sesongslutt. Allerede onsdag kjører han Milano-Torino, før det blir GP Piemonte på torsdag. Lørdag avslutter han sesongen med Il Lombardia. Skulle han vinne ett av de tre rittene, vil han bli den første herren siden Oscar Camenzind i 1998 som vinner et sykkelritt i regnbuetrøya i løpet av sine første to uker.

Camenzind vant den gang Il Lombardia seks dager etter at han gikk til topps i VM, med en deltakelse i Milano-Torino mellom. Noe lignende gjorde Paolo Bettini i 2006, da han vant Il Lombardia tre uker etter at han VM-fellesstarten i Stuttgart (med to ritt mellom VM-seieren og seieren i Lombardia).

DAGENS SEIERHERRE: Toms Skujins kunne juble for det som nok er karrierens største seier. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Skujins vant etter god spurt

Ut på de siste to rundene var det et stort brudd som hadde en ledelse på rundt 40 sekunder ned til hovedfeltet. Der satt blant andre Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe), Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) og Luis León Sánchez (Astana).

Med så mange sterke ryttere, fikk de aldri noen stor luke og samarbeidet blant dem var heller ikke strålende. Ut på den siste runden var det en ny tetgruppe som etablerte seg, hvor Buchmann og Visconti nok en gang var aktive.

Bak i feltet førte et angrep fra David Gaudu (Groupama-FDJ) med 16 kilometer igjen til at hovedfeltet ble kraftig uttynnet, og hvor flere av favorittene var relativt isolerte. Valverde hadde for eksempel kun én lagkamerat med seg, men inn på den siste mila var feltet likevel på skuddhold.

Over den siste bakken, med 4,9 kilometer igjen, var det derfor Rigoberto Urán (EF Education First) som kom først over. Colombianeren støtet tidlig på stigningen og suste rett forbi restene av bruddet. Bakfra Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) opp, med Michael Woods (EF Education First) på hjul. Samtidig dro også franskmannen med seg utbryterne Peter Kennaugh (Bora-Hansgrohe), Mathias Frank (AG2r La Mondiale), Toms Skujins (Trek-Segafredo) og Wilco Kelderman (Team Sunweb) med seg opp.

EF Education First prøvde å dra utnytte av overtallet, men lyktes ikke med det. Dermed ble det en spurt, som Pinot åpnet. Men fra hjulet hans kom Toms Skujins forbi på de siste hundre meterne. Latvieren tok med det en ny fin seier, i en sesong hvor han allerede i januar vant Trofeo Lloseta-Andratx på Mallorca. Den angrepsvillige rytteren vant også den tredje etappen i Tour of California og kjørte i klatretrøya i årets Tour de France i flere dager.

Pinot ble nummer to, mens Kennaugh tok tredjeplassen.

Tagget med: , ,

Les også disse