FORDEL ROGLA: Primoz Roglic spurtet hjem etappeseier og overtok gul trøye etter dag to av Tour de l'Ain. For Ineos-laget ble det for tøft for både Chris Froome og Geraint Thomas. FOTO: Skjermdump fra Eurosport Norge

Jumbo-Visma malte i stykker Ineos-maskineriet

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 8.08.20 16:21

Del på    

Det munnet ut i spurtduell mellom Roglic og Bernal.

(procycling.no): En del har nok fokus rettet mot Milano-Sanremo i dag, men også oppkjøringa til Tour de France i full gang. Etappe 2 av Tour de l’Ain skulle bli en stillingskrig mellom GC-lagene til Jumbo-Visma og Team Ineos.

Mens de gule og sorte har stablet Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin og Primoz Roglic oppå hverandre, stiller Ineos minst like sterkt med Tour de France-troikaen Chris Froome, Geraint Thomas og Egan Bernal. Oppkjøring er ikke selve hovedretten, så altfor mye skal man ikke legge i disse rittene. Etter dagens etappe var det likevel en klar fornemmelse av at Jumbo-Visma er i ferd med å feste overtaket på satsingen som i Frankrike styres av norske Gabriel Rasch.

Etappen i utkanten av Genève var ikke mer enn 140 kilometer lang, men inneholdt hele fem kategoriserte stigninger. Et brudd bestående av fem mann stakk av tidlig, og de siste derfra ble kjørt inn over Col de Menthieres – etappens nest siste stigning.

Bakken var 9,1 kilometer lang og steg 6,3 kilometer i snitt. Det var også der Jumbo-Visma fant ut at det var på tide å sprenge hovedfeltet i fillebiter.

Med rundt 25 kilometer igjen satte Tom Dumoulin opp et voldsomt tempo i front. Det reduserte tetgruppa fra om lag 20 ryttere omtrent halvparten. Jumbo-Visma hadde fremdeles igjen George Bennett i tillegg til Roglic og Kruijswijk. Ineos satt fremdeles igjen med Egan Bernal, Geraint Thomas, Tao Geoghegan Hart og Jonatan Castroviejo, mens også Nairo Quintana, Bauke Mollema og Valerio Conti klamret seg fast.

Bennett strålte

Da Dumoulin takket av fortsatt Bennett momentum. Newzealenderen viste fram praktfull form snaue tre uker før starten av Tour de France. Chris Froome hadde allerede sluppet, og med hardkjøret fra Bennett i tet var også Geraint Thomas nødt til å slippe.

Waliseren dannet etter hvert en gruppe der også Martin, Jesus Herrada, Joao Almeida, Fabio Aru, Jaakko Hänninen (fra bruddet) og Ilan Van Wilder befant seg.

Det siste fjellet var ikke like kupert og det ble heller ikke like innholdsrikt. Steven Kruijswijk angrep og satte Bernal under press. Colombianeren hadde ikke støtte av verken Thomas eller Chris Froome, men Jonathan Castroviejo gjorde en oppofrende innsats så lenge kreftene holdt. Avstanden opp til Kruisjwijk lå jevnt på 15 sekunder, og til slutt måtte Bernal tette luka selv. Da takket også Bennett for seg i tet. På de siste kilometerne dro det seg mot spurt i en mindre gruppe. Taktikkeri i front gjorde også at flere ryttere gjenopprettet kontakten med tetgruppa, deriblant Bennett. Da Kruisjwijk angrep igjen var det dog game over for lagkameraten fra New Zealand.

Jumbo-Visma virket etter hvert fornøyde med å fokusere mot etappeseier og at Roglic skulle overta ledertrøya. Vanligvis er ikke Egan Bernal noen match for ham på oppløpet, og det viste seg å stemme også i dag.

Svakheter hos Ineos-toppene

Bauke Mollema forsøkte seg på et tidlig angrep, men endte opp med å trå ut av pedalen.

– Stakkars Bauke Mollema, som tråkket ut av pedalen der. Han bør få sjekket de klossene, uttalte Kurt Asle Arvesen under sendinga på Eurosport Norge.

Dermed blir det nok en liten oppvask i Ineos-laget etter at både Thomas og Froome viste svakhet. Jumbo-Visma kan gå med hodet høyt hevet etter en maktdemonstrasjon av kollektiv lagstyrke i utkanten av Genève. Tour de l’Ain fortsetter søndag med en etappe som avsluttes på Gran Colombier.

Det høres jo ut som et punkt der Bernal kan søke revansje for dagens spurtnederlag …

PS: Roglic leder nå sammenlagt med ti sekunder tilbake til Egan Bernal. Valerio Conti er 12 sekunder bak, Nairo Quintana 18. På femteplass befinner Kruijswijk seg med 23 sekunder opp til lagkapteinen sin.

Tagget med: ,

Les også disse